Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Οι 6 τροφές για μια υγιή ζωή

Κατανάλωσε αυτές τις τροφές για να μειώσεις τον κίνδυνο παθήσεων.

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να εξετάσουν την Δυτική διατροφή, η οποία συνδυάζει υγιεινά τρόφιμα με επεξεργασμένα. Μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster και του Hamilton Health Sciences στο Population Research Health Institute επικεντρώθηκε σε τρόφιμα που είναι υγιεινά και είχε παγκόσμια εμβέλεια για να καταλήξει σε ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα σχετικά με τις τροφές και τη ποσότητα/ συχνότητα που επηρεάζουν θετικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μειώνουν τη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές άντλησαν πληροφορίες από την παγκόσμια μελέτη του Prospective Urban and Rural Epidemiological και στη συνέχεια την επανέλαβαν σε πέντε ανεξάρτητες μελέτες. Οι συμμετέχοντες ήταν από διαφορετικές χώρες του κόσμου με ή χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διάβασε ακόμη – 5 σνακ που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου το καλοκαίρι

Το ενδιαφέρον για να βρεθεί η συσχέτιση της διατροφής με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την θνησιμότητα προκλήθηκε από το γεγονός ότι σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο το 2019, που αντιπροσωπεύουν το 32 τοις εκατό όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Μάλιστα, το 85 τις εκατό από αυτούς τους θανάτους οφείλονταν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν για την συγκεκριμένη έρευνα ήταν από 245.000 ανθρώπους σε 80 χώρες και προήλθαν έπειτα από πολλαπλές μελέτες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal στις 6 Ιουλίου.

Διάβασε ακόμη – Οι καλύτερες δροσιστικές επιλογές βοτάνων για το καλοκαίρι

6 τροφές για μια υγιή ζωή σύμφωνα με τους ειδικούς

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών είναι το “κλειδί” για μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών.

Η ίδια έρευνα κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη τροφίμων ολικής άλεσης και μη επεξεργασμένων κρεάτων στη διατροφή μας συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Προηγούμενες έρευνες εστίαζαν στα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγει κανείς, ενώτο ενδιαφέρον τώρα έχει στραφεί σε αυτά που ενισχύουν και προστατεύουν τη καλή λειτουργία της καρδιάς. Μάλιστα, αποδείχτηκε ότι η κατάλληλη ποσότητα/ συχνότητα συμβάλει σε καλύτερα αποτελέσματα.

#1. Φρούτα: 2 με 3 μερίδες καθημερινά

#2. Λαχανικά: 2 με 3 μερίδες καθημερινά

#3. Ξηροί καρποί: 1 μερίδα καθημερινά

#4. Γαλακτοκομικά: 2 μερίδες καθημερινά

#5. Όσπρια: 3 με 4 μερίδες εβδομαδιαία

#6. Ψάρι: 2 με 3 μερίδες εβδομαδιαία

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη