Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αυτοεικόνα: Το κλειδί για να πετύχεις τους στόχους σου

Μάθε ποια είναι η δική σου και πως σε επηρεάζει.

Η Αυτοεικόνα είναι η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Η Αυτοεικόνα αποτελείται από την Αυτοεκτίμηση και την Αυτοπεποίθηση. Δύο έννοιες που συχνά ο κόσμος μπερδεύει μεταξύ τους, τονίζει η ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Χρίστου.

Αυτοεκτίμηση

 Όπως εξηγεί η ειδικός «αυτοεκτίμηση είναι η εκτίμηση που έχω για τον εαυτό μου. Αυτό σημαίνει να αγαπώ τον εαυτό μου και να τον φροντίζω. Δηλαδή εάν χρειάζομαι ξεκούραση να φροντίσω να ξεκουραστώ». Επίσης περιλαμβάνει τη νοοτροπία της Αυτοαξίας, δηλαδή εάν νιώθω ότι αξίζω κι αν νιώθω ότι μου αξίζει να έχω καλά πράγματα στη ζωή μου. Για παράδειγμα εάν νιώθω ότι μου αξίζουν καλές συνθήκες διαβίωσης, ή ένας καλός σύντροφος, ή καλή αντιμετώπιση στο χώρο εργασίας μου.

Αυτοπεποίθηση

Η Αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση ότι μπορώ να τα καταφέρω. Με άλλα λόγια είναι η πίστη που έχω στον εαυτό μου. Δηλαδή εάν γνωρίζω τις ικανότητες και δυνατότητες μου και εάν πιστεύω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σε διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν στη ζωή μου.

Διάβασε ακόμη – Πώς να ανεβάσεις την ψυχολογία σου με τη γυμναστική

Χαμηλή αυτοεικόνα

Τα άτομα που έχουν χαμηλή Αυτοεικόνα ανέχονται άσχημες συμπεριφορές από τους άλλους. Είναι άνθρωποι που κρατούν μέσα τους αυτά που τους επηρεάζουν αρνητικά και δεν εκφράζονται. Παρόλο που δεν τους αρέσει δέχονται την κακομεταχείριση, την εκμετάλλευση και την καταπίεση από τους γύρω τους χωρίς να διαμαρτύρονται. Πολλές φορές αυτά τα άτομα θέλουν να εξωτερικεύσουν αυτά που σκέφτονται και νιώθουν αλλά δεν το κάνουν κι αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη Αυτοεικόνα επειδή απογοητεύονται με τον εαυτό τους.

Επίσης τα άτομα με χαμηλή Αυτοεικόνα χρειάζονται την επιβεβαίωση από τους άλλους. Δηλαδή διακατέχονται από ανασφάλεια για τις αποφάσεις που παίρνουν για τη ζωή τους και χρειάζονται την έγκριση των άλλων. Λόγω του ότι δεν πιστεύουν στον εαυτό τους καταφεύγουν στις υποδείξεις των άλλων και επηρεάζονται εύκολα. Επιπρόσθετα, τους είναι πολύ σημαντικό να έχουν μια θετική εικόνα προς τα έξω και αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Υψηλή αυτοεικόνα

Αντιθέτως οι άνθρωποι με υψηλή Αυτοεικόνα διεκδικούν αυτά που πιστεύουν ότι δικαιούνται. Αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους και φροντίζουν να τις ικανοποιήσουν. Επίσης αναγνωρίζουν τα όρια τους και τα θέτουν. Πρωτίστως θέτουν όρια στον εαυτό τους, δηλαδή τί ανέχονται, μέχρι ποιο σημείο και από ποιον. Μπορούν και αξιολογούν τις συμπεριφορές των άλλων και απαιτούν το σεβασμό που τους αξίζει. Έτσι οριοθετούν και τους γύρω τους.

Η υψηλή Αυτοεικόνα βοηθά στο να είναι κάποιος σταθερός στις αποφάσεις του και στο να αναγνωρίζει τις αδυναμίες και τα λάθη του. Έτσι μπορεί πιο εύκολα να μάθει και να εξελιχθεί προς το καλύτερο.

Με προσωπική και εσωτερική διεργασία και με την κατάλληλη καθοδήγηση από ένα ειδικό μπορούμε να αυξήσουμε την Αυτοεικόνα μας και κατ’ επέκταση να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Ευχαριστίες στην Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Χρίστου, Ιδρυτικό Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών. Μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Τηλ.: 99484563, Facebook.com/cchristou.com.cy www.cchristou.com.cy

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη