Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Healthy lifestyle: 8 βήματα για να το πετύχεις

Τα μυστικά της καλής ζωής από την Εστέλ Ιωαννίδου, MD.

1. Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Ακόμη και η πιο απλή μορφή άσκησης, Εόπως το περπάτημα πέντε φορές τη βδομάδα, συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης, στη βελτίωση της ανοχής της γλυκόζης του οργανισμού, καθώς και στην επίτευξη ψυχικής ευεξίας. Σύμφωνα με έρευνες, γυναίκες που περπατούν μια ώρα την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού κατά 15%.

2. Μην αμελείς τα ετήσια τεστ υγείας, όπως μαστογραφία, pap test, γενικές αναλύσεις αίματος κ.ά. Σημείωσέ τα στο ημερολόγιό σου και μην αναβάλλεις την επίσκεψη στον γιατρό σου. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και υψίστης σημασίας. Ο Σεπτέμβρης είναι ένας καλός μήνας για να προγραμματίζεις τα ετήσια ραντεβού σου στον γιατρό.

3. Διάλεξε μια ζωή χωρίς τσιγάρο. Το 1/3 των Κυπρίων είναι καπνιστές, παρόλο που είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι 4.000 περίπου χημικές ουσίες του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες, στη στοματική κοιλότητα, στο καρδιαγγειακό, στο ουροποιητικό και στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και στον εγκέφαλο.

4. Βάλε όριο στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεις. Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν δυο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Οποιαδήποτε ποσότητα πέρα από αυτό θεωρείται υπερκατανάλωση και μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην υγεία.

5. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Σιγουρέψου ότι έχεις καλυφθεί με όλα τα απαραίτητα εμβόλια κι αν όχι, φρόντισε να θωρακίσεις τον οργανισμό σου. Ενημερώσου για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και κάνε το εμβόλιο της γρίπης, αν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εμβολίασε το παιδί σου, είναι από τα πιο πολύτιμα δώρα. Μην ξεχνάς ότι η έξαρση ιλαράς που σαρώνει την Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μη εμβολιασμό και αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

6. Βάλε στη ζωή σου την ενσυνειδητότητα. Είναι η προσήλωσή στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις πράξεις την παρούσα στιγμή. Μαθαίνεις να ζεις το τώρα έχοντας πλήρη επίγνωση του σώματος και του μυαλού σου και απαλλάσσεσαι από το άγχος, την κριτική και τα αρνητικά συναισθήματα. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge, οι τεχνικές του mindfulness συμβάλλουν στην ελάττωση του καθημερινού άγχους, των κρίσεων πανικού, αλλά και της αρτηριακής πίεσης, των πονοκεφάλων, του χρόνιου πόνου και των διαταραχών ύπνου.

7. Προπόνησε τον εγκέφαλό σου με Neurobics. Εφάρμοσε μια σειρά από νοητικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν και τις πέντε αισθήσεις για εξάσκηση του εγκεφάλου σου. Χρησιμοποίησε την όραση, την ακοή, την αφή, τη γεύση και την οσμή για να διεγείρεις την ανάπτυξη νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο και την παραγωγή θρεπτικών συστατικών για βελτίωση της μνήμης. Σήμερα βούρτσισε τα δόντια σου με το άλλο χέρι, άλλαξε την πρωινή σου ρουτίνα, ακολούθησε ένα διαφορετικό δρομολόγιο για τη δουλειά.

8. Κάνε τον ήλιο φίλο σου. Αξιοποίησε τον μεσογειακό ήλιο και απόλαυσε τις ευεργετικές ιδιότητές του. Απορρόφησε βιταμίνη D για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου. Άσε τον ήλιο να ανεβάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης -«η ορμόνη της χαράς»- και εκτόξευσε την ψυχολογία σου στα ύψη. Προσοχή όμως. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει βασικοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα, γι’ αυτό ποτέ μην ξεχνάς το αντηλιακό σου.

Φωτογραφία: Unsplash

Διάβασε ακόμη