Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Βελτίωσε την υγεία και τη διάθεσή σου με τον κανόνα της μιας ώρας

Γιατί είναι σημαντικό πότε κοιμάσαι;

Ο ύπνος είναι μία από τις πιο σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες που μπορούν ναβελτιώσουν όχι μόνο τις γνωστικές και σωματικές λειτουργίες σου αλλά και την ψυχική σου υγεία.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry, έδειξε ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσες ώρες κοιμάσαι για να έχει καλύτερη υγεία και διάθεση αλλά είναι σημαντικό και ποιες ώρες κοιμάσαι. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ένα βασικός κανόνας που μπορείς να ακολουθήσεις για να βελτιώσεις την υγεία σου: Να κοιμάσαι και να ξυπνάς μια ώρα νωρίτερα.

Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι αυτή η απλή αλλαγή στις ώρες που κοιμάσαι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης έως και 23%.

Κάθε άνθρωπος έχει δικές του συνήθειες όσον αφορά στον ύπνο και σύμφωνα με τους επιστήμονες-όπως αναφέρεται στo WellandGood- αφορά σε γενετική προδιάθεση σε ποσοστό 42%. Έτσι κάποιοι έχουν την τάση να ξυπνούν νωρίς και -σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέλυσαν το ιστορικό τους- αυτοί έχουν και λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Διάβασε ακόμη – 10 τροφές χωρίς υδατάνθρακες

Εκτός από την προδιάθεση, η ώρα που κοιμόμαστε και ξυπνάμε έχει να κάνει και με τον τρόπο ζωής. Εάν είσαι από αυτούς που κοιμούνται μετά τις 12 το βράδυ και ξυπνάς μετά τις 8, τότε αν στοχεύσεις να κοιμάσαι και να ξυπνάς μια ώρα νωρίτερα θα μπορέσεις να δεις διαφορά στη διάθεσή σου. Εάν πάλι είσαι από αυτούς που κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν νωρίς, τότε οι ερευνητές δεν έχουν στοιχεία για το αν έχει νόημα να βάλεις νωρίτερα το ξυπνητήρι σου! Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στους ‘πρωινούς τύπους’.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος που πρέπει να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε νωρίς για να νιώθουμε καλύτερα μπορεί να βρίσκεται στους κιρκάδιους ρυθμούς. Ο ήλιος επιδρά θετικά στη διάθεσή μας για αυτό όσο περισσότερο δραστηριοποιούμαστε όσο έχει φως τόσο καλύτερα για τη ψυχική μας υγεία. Αντίθετα, αν δουλεύουμε ή κινούμαστε περισσότερο τη νύχτα τότε αυτό μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη διάθεσή μας.

Επιπλέον, εφόσον οι κοινωνικές δραστηριότητες και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί, όσοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς νιώθουν διαρκώς ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με το “κοινωνικό ρολόι”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσίευση της έρευνας.

Μια καλή συνήθεια είμαι να ξυπνάς νωρίτερα για να έχεις χρόνο να ετοιμαστείς αλλά και να δώσεις περιθώριο στον εαυτό σου να χαλαρώσει, να κάνει γυμναστική ή διαλογισμό ώστε να ξεκινήσει η μέρα δημιουργικά.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη