Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Artbits: Η γυναικεία φωνή 

Ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου μιλά για τη γυναικεία φωνή που επιτέλους πρέπει να ακουστεί δυνατά και να κάνει τη διαφορά.

Έχουν γραφτεί πολλά για την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου του Κοινοβουλίου. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική στιγμή. Το αν πρόκειται για ένα άλμα στα θέματα ισότητας ή απλώς ένας ακόμα πολιτικός ακροβατισμός του Αβέρωφ Νεοφύτου δε θα απασχολήσει την παρούσα στήλη. Εξάλλου έχουν γραφτεί αρκετά και γι’ αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα ισότητας των φύλων.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ισότητα είναι πια ένα θέμα που συζητείται έντονα. Ένα θέμα που “ακούγεται”. Χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι είμαστε χιλιόμετρα πίσω. Ίσως όμως όλος αυτός ο “θόρυβος” (με την καλή έννοια πάντα) να αποτελεί την ιδανική συγκυρία για να γίνουν τα βήματα που δεν γίνονταν τόσο καιρό.

Διάβασε ακόμη – Artbits: Αυτά που μένουν

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας δημιουργού στη συγκυρία αυτή. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που έχουν έντονη παρουσία στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου. Γυναίκες συγγραφείς, σκηνοθέτριες, εικαστικοί, σκηνογράφοι, παραγωγοί. Σε πολλές περιπτώσεις γυναίκες πρωτοπόρες, που διαπρέπουν σε επαγγέλματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανδροκρατούμενα.

Είναι, θαρρώ, η στιγμή να ακουστεί η γυναικεία φωνή μέσα από τον χώρο του πολιτισμού. Και δε μιλάω για μια φωνή που προέρχεται από τη γυναίκα. Μιλάω για μια φωνή που εκπροσωπεί τη γυναίκα, που της δίνει χώρο, που τη δικαιώνει. Μια φωνή που είναι αρκετά δυνατή για να ακουστεί και να κάνει τη διαφορά. Δε λέω ότι πρέπει απαραίτητα η κάθε επαγγελματική πρόταση μιας γυναίκας δημιουργού να έχει ως θέμα της τη γυναικεία ενδυνάμωση. Πιστεύω βαθιά, όμως, ότι οι γυναίκες δημιουργοί μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα με τρόπο ουσιαστικό. Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη ευθύνη για κάθε δουλειά που παρουσιάζουν, αλλά και για κάθε τους δημόσια τοποθέτηση. Πρόκειται για γυναίκες ικανές, που γνωρίζουν πολύ καλά το τι διακυβεύεται. Και μια φωνή είναι ικανή να μιλήσει για χιλιάδες, για εκατομμύρια σιωπές…

Διάβασε ακόμη