Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

7 τροφές που λειτουργούν ως φυσικά υπνωτικά

Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Ορισμένες τροφές μπορούν να δράσουν ως φυσικά υπνωτικά και να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να προετοιμάσεις το σώμα σου για ύπνο.

Βότανα

Λιπαρά ψάρια

Γαλοπούλα

Ακτινίδιο

Γιαούρτι

Σπόροι κολοκύθας

Ξηροί καρποί

Διάβασε ακόμη – 4+1 συμβουλές για να μειώσεις τα συμπτώματα αλλεργίας

1. Βότανα όπως το χαμομήλι ή η Λουΐζα

Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως βοήθημα ύπνου αλλά και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μελέτη του 2017 που εξέτασε την επίδραση του εκχυλίσματος χαμομηλιού στις συνήθειες ύπνου ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου, όσοι έπιναν χαμομήλι είχαν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, βότανα όπως η λουΐζα ή η βαλεριάνα επηρεάζουν θετικά τον ύπνο μας.

2. Λιπαρά ψάρια

Τα καλά λιπαρά έχουν θετική επίδραση και στον ύπνο μας. Βάλε στη διατροφή σου σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί και τόνο.

3. Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο το σώμα χρησιμοποιεί για να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη. Η σεροτονίνη βοηθάει στο να νιώθουμε καλά και να χαλαρώνουμε και η μελατονίνη είναι η υπεύθυνη ορμόνη για την υπνηλία.

4. Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο καλό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Περιέχει επίσης υψηλή συγκέντρωση σεροτονίνης η οποία είναι πρόδρομος της ορμόνης μελατονίνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Διάβασε ακόμη – 5 κατηγορίες τροφών που διευκολύνουν την πέψη σου

Info: Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης δύο ακτινιδίων, μία ώρα πριν τον ύπνο, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αποκοιμήθηκαν πιο εύκολα και κοιμούνταν περισσότερες ώρες. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι ξυπνούσαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Γιαούρτι

Έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, μπορεί να είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε GABA, ένα αμινοξύ που σε βοηθά να χαλαρώνεις και να κοιμάσαι καλύτερα.

Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στην αύξηση της μικροβιακής ποικιλομορφίας, η οποία συνδέεται επίσης με καλύτερο ύπνο. Reminder: Πρόσεξε τα πρόσθετα σάκχαρα όταν επιλέγεις γιαούρτι. Υπάρχουν μερικές εκδοχές με τόση πρόσθετη ζάχαρη όσο μια μικρή μπάλα παγωτό!

6. Σπόροι κολοκύθας

Μια χούφτα σπόρων κολοκύθας περιέχει ένα μέταλλο που συνδέεται με τον υγιή ύπνο. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί τον νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Info: Μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου καθώς και να βοηθήσουν στους μυϊκούς πόνους και στις κράμπες.

7. Ξηροί καρποί

Πολλοί ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια, έχουν μελατονίνη, μαζί με μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα οποία συνολικά μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη