Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Oι ψυχαναλυτές εξηγούν γιατί όσοι στολίζουν νωρίς για τα Χριστούγεννα είναι πιο χαρούμενοι

Όλα όσα λέει η επιστήμη…

Οι στολισμένες βιτρίνες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα προκαλούν συνήθως δύο τύπους αντιδράσεων. Όσοι λατρεύουν τα Χριστούγεννα ενθουσιάζονται και προγραμματίζουν ήδη στο μυαλό τους να στολίσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Αντίθετα, όσοι μελαγχολούν ή απλώς εκνευρίζονται με τα Χριστούγεννα σκέφτονται ότι πρόκειται για μια αχρείαστη υπερβολή.

Αν ανήκεις στους ανθρώπους της πρώτης “κατηγορίας”, έχουμε καλά νέα για σένα. Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή και ιδιοκτήτη κλινικής Steve McKeown, όσοι στολίζουν το σπίτι τους από νωρίς, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας και λιγότερο στρες. Ο λόγος είναι ότι ο στολισμός φέρνει αναμνήσεις από τα ανέμελα παιδικά χρόνια, που συνήθως συνδέονται με συναισθήματα χαράς.

Διάβασε ακόμη – Έστερ Σιακκά – Άννα Χαμπουλά: Το πρωτοποριακό site γνωριμιών που δημιούργησαν και διαφέρει από τα υπόλοιπα (βίντεο) 

“Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στο πότε στολίζει κάποιος το σπίτι του, αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια και η επιθυμία να αναβιώσουν αυτά τα συναισθήματα, εν μέσω μιας καθημερινότητας με υποχρεώσεις και άγχος. Ο στολισμός είναι ένα μονοπάτι που μας συνδέει με τα θετικά συναισθήματα του παρελθόντος”, σημειώνει.

Επιπλέον, η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Amy Morin, υποστηρίζει ότι για πολλούς ανθρώπους, η εποχή των γιορτών και οι παραδόσεις της λειτουργούν σαν ανάμνηση των προσώπων που έχουν χάσει και σαν υπενθύμιση των χαρούμενων στιγμών που πέρασαν μαζί- έτσι νιώθουν ότι έρχονται πάλι κοντά με αυτά τα πρόσωπα, έστω και για λίγο.

Διάβασε ακόμη – 5 λόγοι για να έχεις μέντορα στη ζωή σου

Πλέον, έχεις όλους τους λόγους (και τις δικαιολογίες) που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις το στόλισμα χωρίς ενοχές. Άλλωστε, ο Νοέμβριος κοντεύει να τελειώσει…

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη