Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

ArtsBits: Όπου ακούς τραγούδια να πηγαίνεις…

Ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου θυμάται και μοιράζεται συγκινητικές ιστορίες που νικητής αναδείχθηκε το τραγούδι. 

Θυμάμαι πόσο μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει η περίπτωση της Νεφέλης Αντωνίου, του κοριτσιού που -μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που της κατέστρεψε ένα μέρος του εγκεφάλου- συνέχισε να αντιλαμβάνεται πλήρως οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική. Η Νεφέλη, λοιπόν, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει μέσω της ομιλίας, εκφράζεται όμως μέσα από το τραγούδι, που είναι η μεγάλη της αγάπη. Ξέρει απ’ έξω τους στίχους των αγαπημένων της τραγουδιών και, όταν τραγουδά, στα μάτια της καθρεφτίζεται όλη η χαρά του κόσμου.

Ξεκινώντας να γράφω το κείμενο αυτό, η εικόνα της Νεφέλης ήταν η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό. Ακριβώς γιατί η Νεφέλη είναι ένα σύμβολο. Επιστημονικά, η “ιδιαιτερότητα” αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ικανότητα του ανθρώπου να τραγουδάει έμεινε ανεπηρέαστο. Σε συμβολικό επίπεδο, όμως, πρόκειται για μια νίκη του τραγουδιού έναντι σε ό,τι σκοτεινό, σε ό,τι γκρίζο. Μια υπενθύμιση ότι το τραγούδι είναι μοίρασμα, είναι αγάπη.

Διάβασε ακόμη – ArtsBits: Το θέατρο είναι άνθρωποι

Η δεύτερη εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν οι άνθρωποι στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2020, να τραγουδάνε προσπαθώντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία. Μια εικόνα ουσιαστική και συγκινητική. Άλλη μια νίκη του τραγουδιού έναντι στον πόνο και στη θλίψη.

Η τρίτη εικόνα ήταν τα παιδιά στο ορφανοτροφείο “Μακάριος” στην Κένυα, να τραγουδάνε το “Ο άγγελός μου” στα ελληνικά, όταν τα επισκέφθηκε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μαζί με την ομάδα του Ιδρύματος “Σοφία για τα παιδιά”.

Μετά έφερα στη σκέψη μου κάτι που είχα δει γραμμένο σε έναν τοίχο: “Όπου ακούς τραγούδια να πηγαίνεις. Οι κακοί δεν τραγουδάνε”. Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το δεύτερο σκέλος. Έχω δει κακούς ανθρώπους να τραγουδάνε. Αρκετούς! Κρατάω όμως το πρώτο σκέλος. Όπου ακούς τραγούδια να πηγαίνεις. Να πηγαίνεις, ναι! Γιατί εκεί είναι η χαρά. Εκεί είναι το φως. Εκεί είναι η ζωή. Όπου ακούς τραγούδια να πηγαίνεις. Γιατί ο άνθρωπος ανακάλυψε το τραγούδι για να μπορεί να εκφράσει όλα εκείνα που δεν μπορεί να πει μιλώντας. Όπως η Νεφέλη…

Διάβασε ακόμη