Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πώς θα προστατέψεις την καρδιά σου από καρδιακές προσβολές

Ο Kαρδιολόγος, Ζήσης Δημητριάδης σου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Οι διακοπές τελείωσαν και μπορεί να έχεις επιδοθεί σε πλούσιο φαγητό, τώρα όμως είναι η ώρα να προσέξεις τη διατροφή σου, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς σου. Σε αυτό το άρθρο, μάθε πώς η υγιεινή διατροφή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς από καρδιακές προσβολές.

#1. Ποσότητα Θερμίδων:

Είναι αναγκαίο να είσαι προσεκτική με τις θερμίδες που καταναλώνεις, καθώς οι περισσότερες εορταστικές συνταγές είναι πλούσιες σε ενέργεια. Ο έλεγχος των μερίδων και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ισοζυγίου θερμίδων. Η συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι περίπου 2.000 θερμίδες για τις γυναίκες και περίπου 2.500 θερμίδες για τους άνδρες.

Διάβασε ακόμη – Τα οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία

#2. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών. Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς ως υγιεινές πηγές φυτικών ινών.

#3. Πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά:

Το πολύ κορεσμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, μετά τις διακοπές, επίλεξε πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά χωρίς πέτσα, ψάρια και φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως φασόλια και τόφου. Αυτά παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

#4. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Μπορείς να τα βρείς σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, αλλά και σε φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια. Αυτά τα υγιή λίπη μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Διάβασε ακόμη – Ο καρδιολόγος Ζήσης Δημητριάδης μιλάει αποκλειστικά στην Madame Figaro

#5. Μείωσε την κατανάλωση αλατιού:

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρδιακές προσβολές. Μετά τις γιορτές, είναι σημαντικό να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού. Χρησιμοποιήσε βότανα και μπαχαρικά για να δώσεις γεύση στο φαγητό αντί να χρησιμοποιείς πολύ αλάτι.

Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού, μπορείς να συμβάλεις ενεργά στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς. Να θυμάσαι ότι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα είναι η καλύτερη στρατηγική για να διατηρήσεις την καρδιά σου υγιή.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήση Δημητριάδη, Instagram: @zisis.demetriades, Facebook: Ζήσης Δημητριάδης, τηλ. 25200107, email:[email protected], website: www.cardio-dimitriadis.com

Διάβασε ακόμη