Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Πώς θα θέσεις υγιή όρια στις σχέσεις σου;

Γιατί δεν μπορούν να ξέρουν οι άλλοι, αν δεν τους το δείξεις.

Της Ελένης Κόκκινου

Τα όρια στις σχέσεις των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Τα δικά σου πολύ πιθανόν να διαφέρουν από του συντρόφου σου ή των φίλων σου. Το να θέσεις υγιή όρια στις σχέσεις σου με άλλους μπορεί βέβαια να είναι καμιά φορά λίγο ζόρικο.

Όπως υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια, Jessica Fern, ειδικά οι γυναίκες πολλές φορές δυσκολεύονται να θέσουν όρια στις σχέσεις τους. “Πολλές γυναίκες συνηθίζουν να μην είναι συνδεδεμένες με τις δικές τους ανάγκες και να επικεντρώνονται στις ανάγκες των άλλων“, αναφέρει. “Συχνά πιστεύουμε ότι εάν πούμε όχι, θα χάσουμε τη σχέση μας”.

Οπότε, πώς μπορούμε να βελτιωθούμε σε αυτό και να επικοινωνήσουμε καλύτερα τα όριά μας;

Ο λόγος που πολλές φορές δεν θέτουν όρια οι άνθρωποι, είναι γιατί φοβούνται τις συναισθηματικές συνέπειες που θα επιφέρει το να πουν “όχι”. “Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την απόκρουση και έτσι προχωρούμε στην ειρήνευση ή την ευχαρίστηση των άλλων ανθρώπων“. Υπάρχει επίσης και ο φόβος της εγκατάλειψης και το άγχος ότι αν δεν κάνουμε αυτό που θέλει ο σύντροφός μας, θα φύγει.

Το θέμα είναι, ότι τα όρια δεν έχουν να κάνουν μόνο με το να λες “όχι”. Το σημαντικότερο είναι να είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις αυτό που θέλεις, στο άτομο που έχεις απέναντι σου.

Διάβασε ακόμη – Κρίσεις πανικού: Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσεις

Οπότε, πώς ακριβώς θα το καταφέρεις;

Αρχικά, να είσαι έτοιμη να κάνεις μια συζήτηση με τον σύντροφό σου. Αν σου ζητήσει κάτι με το οποίο δεν είσαι σύμφωνη, η ειδικός σε συμβουλεύει να το προσεγγίσεις με ενσυναίσθηση και να είσαι ανοιχτή στη συζήτηση, παρά να είσαι κάθετη και απότομη. “Αντί να πεις “δεν με ενδιαφέρει αυτό”, πες “αυτό δεν είναι προσωπική μου προτεραιότητα, αλλά βλέπω ότι έχει σημασία για εσένα“. Αν έχεις διαφορετική οπτική για κάποιο θέμα ή υπάρχει κάτι που συμβαίνει και δεν σου αρέσει, συζήτησέ το χωρίς ένταση.

Γενικότερα, αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως δεν πρόκειται για μια συζήτηση που θα γίνει μια φορά, αλλά για κάτι που πιθανό να θέλει μια συνεχή επικοινωνία, προσπάθεια και δεκτικότητα και από τις δύο πλευρές.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη