Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

7 tips για να μείνεις πιστή στη δίαιτά σου

Ποιες είναι αυτές οι πρακτικές;

Ανεξάρτητα από το μονοπάτι που θα επιλέξεις, είτε περιλαμβάνει απώλεια βάρους είτε όχι, προσπάθησε να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου κάθε μέρα. Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και απελευθέρωσε το βάρος των τύψεων και των ενοχών που σχετίζονται με το φαγητό. Με αυτό τον τρόπο θα βιώσεις μια νέα αίσθηση απελευθέρωσης.

#1. Ανάπτυξε μια νέα αντίληψη για το φαγητό

Δες το με αντικειμενικότητα. Αναγνώρισέ το ως μέσο θρέψης και επιβίωσης. Μην το αντιμετωπίζεις συναισθηματικά κατά τις δύσκολες ημέρες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

#2. Η ανταμοιβή με φαγητό δεν αποτελεί πραγματική επιβράβευση

Αν καταφέρεις να πετύχεις κάτι σημαντικό για τον εαυτό σου, όπως να ολοκληρώσεις μια δύσκολη εργασία εγκαίρως ή να προαχθείς, απλώς πες στον εαυτό σου ένα τεράστιο “μπράβο” και “είμαι περήφανος για εσένα”. Μην σκέφτεσαι ότι, επειδή τα κατάφερες, αξίζεις να φας το αγαπημένο σου γλυκό, επειδή, αν δεν το κάνεις, φαίνεται σαν να μη γιορτάζεις την επιτυχία σου.

Διάβασε ακόμη – Πρωινό γεύμα: Τα οφέλη για ένα σωστό ξεκίνημα της ημέρας

#3. Αναγνώρισε το είδος της πείνας που νιώθεις

Εάν είναι συναισθηματική πείνα, θα λαχταράς συνεχώς λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα. Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για γνήσια σωματική πείνα, θα παρατηρήσεις ότι δεν εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά μάλλον εξελίσσεται σταδιακά, συνοδευόμενη από αισθήσεις στο στομάχι σου. Σε τέτοιες στιγμές μπορεί να μη σε ενδιαφέρει πολύ το τι θα καταναλώσεις, επειδή ο πρωταρχικός στόχος είναι να ανακουφίσεις αυτό το αίσθημα πείνας.

Αφιέρωσε χρόνο για να κατανοήσεις τις ανάγκες σου σε κάθε περίπτωση. Εάν είσαι κουρασμένη, κάνε ένα ζεστό μπάνιο και χαλάρωσε. Εάν αισθάνεσαι εκνευρισμένη, επικοινώνησε με έναν φίλο και συζήτησε μαζί του τις ανησυχίες σου. Όταν η καθημερινή ζωή είναι δύσκολη, κάνε μια βόλτα, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου.

#4. Δώσε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος διογκώνει το στρες, το οποίο τελικά οδηγεί σε κόπωση. Σε τέτοιες καταστάσεις συχνά αναζητούμε γρήγορα boost ενέργειας και η στροφή στα γλυκά γίνεται η καλύτερη επιλογή. Κατά συνέπεια, η διασφάλιση καλής ποιότητας επαρκούς ύπνου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις προσπάθειες μείωσης βάρους.

Διάβασε ακόμη – Τα οφέλη από τον ντεκαφεϊνέ καφέ

#5. Βγάλε τον πειρασμό από το σπίτι

Εάν θέλεις να είσαι αφοσιωμένη στη δίαιτα, είναι απαραίτητο να αδειάσεις αυτό το ειδικό ντουλάπι γεμάτο λιχουδιές που προορίζονται για τα παιδιά, αλλά στο οποίο ξέρεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς. Γνωρίζοντας απλώς ότι η αγαπημένη σου σοκολάτα είναι εκεί και έχοντας επίγνωση της έντονης λαχτάρας σου, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι, όσο πειθαρχημένη κι αν είσαι, θα έρθει μια στιγμή που θα ενδώσεις.

#6. Μην κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος

Απόφυγε να χαθείς στις λεπτομέρειες και να χάσεις την ευρύτερη εικόνα. Θέσε ρεαλιστικούς και μικρούς στόχους. Εάν βρίσκεις την ιδέα να κάνεις μια προσπάθεια για απώλεια βάρους δύσκολη, χώρισε αυτή την προσπάθεια σε μικρότερα βήματα. Το ταξίδι προς την επίτευξη υγιούς βάρους μπορεί να μοιάζει με μαραθώνιο, αλλά μην τα παρατάς. Έχε πίστη στον εαυτό σου και θα περάσεις τη γραμμή του τερματισμού. Να θυμάσαι ότι οι προκλήσεις υπάρχουν για όλους, ακόμα και γι’ αυτούς που τις αντέχουν και, τελικά, τα καταφέρνουν.

#7. Η προσπάθεια για απώλεια βάρους δεν ήταν, δεν είναι και δε θα είναι ποτέ εύκολη υπόθεση

Δεν έχει να κάνει μόνο με το μέτρο, αλλά μάλλον με τη συνολική σχέση σου με το φαγητό. Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα διατροφής υπό την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου ή διατροφολόγου ειδικευμένου στις διατροφικές διαταραχές, αρχίζεις να ξετυλίγεις ένα σύνθετο κουβάρι παραγόντων, που έχουν διαμορφώσει εν αγνοία σου το άτομο που είσαι σήμερα.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη