Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το συνοδευτικό που καταπολεμά τον διαβήτη

Ξεκίνα να το τρως.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν μια θρεπτική τροφή που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των ατόμων με διαβήτη.

Σύμφωνα με μελέτη στην on-line επιθεώρηση British Medical Journal, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά διέτρεχαν κατά 14% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ από αυτούς που έτρωγαν τα λιγότερα.

“Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο έχει συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, και α-λινολεϊκό οξύ, το οποίο ενδέχεται να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη” υποστηρίζει η υπεύθυνη της μελέτης Πατρίς Κάρτερ.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και διαβήτης

Τα βασικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι το σπανάκι, η λαχανίδα ή Kale, το μαρούλι,. η ρόκα, τα σέσκουλα. Τι κάνουν:

Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην πρόληψη αιφνίδιων αυξομειώσεων.

Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους: Έχοντας χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, παράγοντες που είναι σημαντικοί για τον έλεγχο του διαβήτη.

Μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου, οι οποίες αποτελούν συχνές επιπλοκές του διαβήτη.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Εκτός από φυτικές ίνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία γενικά.

Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες, σούπες, ομελέτες και άλλα πιάτα.

Φτιάξε χυμούς ή smoothies με πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Κατανάλωσέ τα ως σνακ.

Για ένα γρήγορο συνοδευτικό, σοτάρισε φρέσκο σπανάκι σε ελαιόλαδο και πασπάλισε με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου για να καθορίσεις την κατάλληλη ποσότητα πράσινων φυλλωδών λαχανικών, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα που λαμβάνεις.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη