Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Πρωινό γεύμα: Τα οφέλη για ένα σωστό ξεκίνημα της ημέρας

Μερικοί άνθρωποι συνδέουν το πρωινό με την απώλεια βάρους.

Το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο – και πιο σημαντικό- γεύμα της ημέρας, καθώς αυτό είναι που καθορίζει τα επίπεδα ενέργειας στο ξεκίνημα της καθημερινής σου ρουτίνας. Τουλάχιστον, έτσι μας έλεγαν πάντα οι μητέρες μας. Οι ιδέες για πρωινό είναι ατελείωτες είτε επιθυμείς αλμυρό είτε γλυκό, ξεκινώντας από ένα τοστ με αβοκάντο και τελειώνοντας με τηγανίτες και λουκουμάδες.

Μερικοί άνθρωποι συνδέουν το πρωινό με την απώλεια βάρους και ισχυρίζονται ότι η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κιλών. Ενώ άλλοι, ειδικά, οι λάτρεις της fasting μπορεί να παραλείψουν εξολοκλήρου το πρωινό γεύμα λόγω των χρονικών περιορισμών της δίαιτας που ακολουθούν. Ποιος είναι, τελικά, ο σωστός δρόμος και είναι το πρωινό γεύμα όσο ωφέλιμο πιστεύεις;

Διάβασε ακόμη – Τα οφέλη από τον ντεκαφεϊνέ καφέ

Πρωινό γεύμα: Η σωστή αρχή

Ο μύθος που θέλει το πρωινό να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας έχει, αδιαμφισβήτητα, επιστημονική υπόσταση. Η έναρξη της ημέρας με ένα πιάτο γεμάτο από πρωτεΐνη και φυτικές ίνες εγγυάται την απαραίτητη ενέργεια και το αίσθημα κορεσμού που χρειάζεσαι για να βγάλεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα οφέλη του πρωινού που θα σε πείσουν να το ενσωματώσεις στο ημερήσιο διαιτολόγιο σου.

Καλύπτει τις διατροφικές σου ανάγκες καθημερινά

Αν και οι διατροφικές σου ανάγκες μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να φας απαραίτητα πρωινό, είναι πολύ πιο εύκολο να καλύψεις τα καθημερινά μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου. Ειδικά η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη, για το σώμα σου για να παραμείνει υγιές, ενώ αναδομεί τον μυϊκό ιστό και τα βασικά όργανα. Με την επιλογή να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα πλήρες πρωινό, δίνεις ένα καλό push στον οργανισμό σου.

Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Μια μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη με 96.175 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η παράλειψη πρωινού, οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αν και δεν μπορούμε να συνδέσουμε άμεσα την παράλειψη πρωινού με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, πολλοί γιατροί προτείνουν την ενσωμάτωση ενός υγιεινού και θρεπτικού πρωινού στη διατροφή σου. Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού με πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη ενισχύει τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Διάβασε ακόμη – Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Τα οφέλη της και πόσο αποτελεσματική είναι

Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα δείχνουν ότι η παράλειψη πρωινού μπορεί να είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία. Περίπου το 87% των συμμετεχόντων που τείνουν να παραλείπουν πρωινό παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα από αυτούς που το κατανάλωναν.

Αποτρέπει από την υπερκατανάλωση τροφής

Η παράλειψη του πρωινού σημαίνει χάνεις ένα σημαντικό κομμάτι από τις ημερήσιες θερμίδες σου. Για να το αντισταθμίσει αυτό ο οργανισμός – καθώς χρειάζεται ενέργεια για να συνεχίσει- καταλήγεις να τσιμπολογάς περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μια μελέτη δείχνει ότι το να τρως ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το πρωί μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξής σου και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Η παράλειψη του πρωινού είναι λάθος;

Στον κόσμο της διατροφής δεν υπάρχει “καλό ή κακό” ” σωστό ή λάθος”. Το ίδιο, λοιπόν, ισχύει και για την κατανάλωση ενός πρωινού γεύματος. Έχει σίγουρα πολλαπλά οφέλη, όπως η προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας, η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και η βελτίωση των επιπέδων ενέργειας, ωστόσο η περιστασιακή παράλειψη του είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλη βλάβη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ναυτία το πρωί και δεν μπορούν απλά να φάνε τίποτα. Ενώ, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που παραλείπουν το δείπνο το προηγούμενο βράδυ, αισθάνονται πείνα το πρωί – άρα το αναζητούν-.

Ναι, η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά για μερικούς ανθρώπους η παράλειψη του πρωινού λειτουργεί καλύτερα για τον οργανισμό τους. Επίλεξε τον τρόπο που καλύπτει πλήρως τις διατροφικές σου ανάγκες και λειτουργεί για τον εαυτό σου. Σε περίπτωση που επιθυμείς να ενσωματώσεις το πρωινό στη ρουτίνα σου, ξεκίνησε με μικρά γεύματα και ενσωμάτωσε διαφορετικά τρόφιμα σταδιακά.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη