Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

7 λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά

Θα βελτιωθεί το ανοσοποιητικό σου.

Τα φυλλώδη πράσινα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσεις την υγεία σου καθώς διαθέτουν πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η κλινική διατροφολόγος -διαιτολόγος Μαρία Παπαγεωργίου, συνιστά ανεπιφύλακτα να καταναλώνεις περισσότερα από τα παρακάτω στη διατροφή σου .

#1. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο με σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες Β6, C και Κ. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Είναι καλύτερο να τρώγεται ωμό, καθώς το μαγείρεμα τείνει να καταστρέφει τις φυσικές πολυφαινόλες και φλαβανόλες στα φύλλα. Ορισμένες πολυφαινόλες και φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

#2. Λαχανίδα

Το Kale ή ελληνικά λαχανίδα, έχει μια μοναδική γεύση που μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία του. Εάν μπορείς να διαχειριστείς την πικρή γεύση, το kale είναι γεμάτο με σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο και σελήνιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, Ε, C και Κ.

Διάβασε ακόμη – Νόστιμες σούπες εποχής που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Απόφευγε το ζεμάτισμα και το βράσιμο του λάχανου, καθώς μπορεί να μειώσει την ποσότητα των υδατοδιαλυτών μετάλλων, βιταμινών και φυτοχημικών στα φύλλα. Το kale μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες.

#3. Σέσκουλο

Το σέσκουλο έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και καλές ποσότητες βιταμινών Α και C. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα σέσκουλο (περίπου 175 γραμμάρια) μπορεί να ικανοποιήσει τις ημερήσιες ανάγκες σου σε βιταμίνη Κ – η οποία είναι σημαντική για πήξη του αίματος και υγιή οστά. Το σέσκουλο έχει επίσης απαραίτητα μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό, κάλιο και ασβέστιο.

#4. Ρόκα

Αν έχεις διάθεση να προσθέσεις στη σαλάτα του ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό με φρέσκια, πικάντικη, ελαφρώς πικρή και πιπεράτη γεύση, σκέψου τη ρόκα. Καταναλώνεται από τους ρωμαϊκούς χρόνους και είναι ένα δημοφιλές γαρνίρισμα σε πίτσες.

Η ρόκα είναι γεμάτη με νιτρικά άλατα, τα οποία οι μελέτες έχουν δείξει, ότι μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση στον αθλητισμό. Η ρόκα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Κ και C, καθώς και σε ασβέστιο και πολυφαινόλες.

Διάβασε ακόμη – Αυτές είναι οι 15 στιγμές που καθορίζουν μια σχέση

#5. Μαρούλι Romaine

Το τραγανό και ήπιας γεύσης μαρούλι romaine είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, C και φυλλικού οξέος (μια βιταμίνη Β που είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Romaine είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου.

#6. Κάρδαμο

Το κάρδαμο όχι μόνο προσθέτει γεύση αλλά παρέχει επίσης μια πλούσια πηγή βιταμινών Α και C και αντιοξειδωτικών. Έρευνες δείχνουν ότι το νεροκάρδαμο θα μπορούσε να είναι ένας θεραπευτικός παράγοντας στον καρκίνο του στόματος.

#7. Κινέζικο λάχανο (Μποκ τσόι)

Αν ψάχνεις για ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό με απαλή γεύση και ικανοποιητική υφή, το bok choy είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτή η ποικιλία κινέζικου λευκού λάχανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε stir-fries, σούπες, σαλάτες ή απλά να σοταριστεί ως συνοδευτικό.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς και σε διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αυτό το φυλλώδες πράσινο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών, της ανοσίας, της όρασης, της υγείας της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης και πιθανώς στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Όλα τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Απόλαυσέ τα λοιπόν σε σαλάτες, smoothies, σούπες ή ως συνοδευτικό με τα αγαπημένα σου γεύματα.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη