Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Taste of Celebration: 4 συταγές για το γιορτινό τραπέζι

Ένα ολοκληρωμένο μενού με προϊόντα Deluxe της Lidl Κύπρου.

Οι χριστουγεννιατικές συνταγές με προϊόντα Deluxe της Lidl Κύπρου μπορούν να προσφέρουν πολυτέλεια και γευστική απόλαυση κατά τη διάρκεια των γιορτών.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ με ροκφόρ και γλυκό κάστανο

YΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)
• 1 συσκευασία (150γρ.) σπανάκι φύλλα • 10 φύλλα μοβ ή πράσινο βασιλικό • 100γρ. ροκφόρ, Deluxe • 100γρ. καρύδια, Alesto • 1 πράσινο κολοκύθι κομμένο σε λεπτές φέτες, κατά μήκος, με τον αποφλοιωτή • 1 μικρή κουλούμπρα και 1 καρότο κομμένα σε σπιρτόξυλα
• 2 παντζάρια κομμένα σε λεπτές φέτες • 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ κομμένο σε μοίρες
• 100γρ. κρουτόν ή κριτσίνια, νώμα • 6 τεμάχια γλυκό κάστανο, Deluxe.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕ ΡΟΔΙ: • 4 κ.σ. ελαιόλαδο, Deluxe • 2 κ.σ. ξύδι με ρόδι, Deluxe • 1 κ.γ. μέλι • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Deluxe.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τοποθετούμε το σπανάκι σαν ένα στεφάνι σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβουμε τα λαχανικά σε διάφορα σχήματα. Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ της σαλάτας ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ. Γαρνίρουμε το σπανάκι με κρουτόνια, το τυρί, το γλυκό κάστανο και τα λαχανικά σε σχήματα. Περιχύνουμε με βινεγκρέτ λίγο πριν σερβίρουμε.

ΣΑΛΤΙΜΠΟΚΑ με σάλτσα κόκκινου κρασιού malbec


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)
• 4 τεμάχια των 100γρ. μαλακό κρέας της επιλογής σας (μοσχαράκι, κοτόπουλο στήθος, χοιρινό, μπριζολάκια λαιμού), καλά κτυπημένο • 4 φύλλα φρέσκο δεντρολίβανο ή φασκόμηλο • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania • 4 λεπτές φέτες προσούτο Crudo, Deluxe
• 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, νώμα • 25γρ. ελαιόλαδο, Deluxe • 25γρ. βούτυρο ανάλατο για το τελείωμα, Milbona • 200ml κόκκινο κρασί Malbec, Deluxe.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια πιατέλα τοποθετούμε 4 τεμάχια προσούτο και πάνω τους 4 τεμάχια κρέατα (καλά κτυπημένα). Τοποθετούμε 1 φύλλο από φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στην κάθε μερίδα και πιπέρι. Ακολούθως, τυλίγουμε το κρέας κάνοντας ένα πακετάκι και αλευρώνουμε ελαφρά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα σαλτιμπόκα μέχρι να πάρουν χρώμα από τις δυο μεριές. Τέλος, βάζουμε στο τηγάνι τον βούτυρο και προσθέτουμε το κρασί. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το τηγάνι μέχρι να ψηθεί το κρέας. Σερβίρουμε σε πιάτο με το ριζότο και τη σάλτσα πάνω από το κρέας.

ΡΙΖΟΤΟ με radicchio και σαφράν

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)
• 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 1 κ.γ. αλάτι, Deluxe • 300γρ. ρύζι καρναρόλι με radicchio, Deluxe • 100ml λευκό κρασί ξηρό, Cimarosa • 1 λίτρο ζεστό νερό • 2γρ. σαφράν, Deluxe • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe • 90γρ. τυρί grana padano σε νιφάδες, Deluxe • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο, Milbona • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, Deluxe.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια μικρή κατσαρόλα κοχλάζουμε το νερό μαζί με το αλάτι και το σαφράν. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ακόμα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Με μια κουτάλα της σούπας, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό, ανακατεύουμε συνέχεια για 4 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 16 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά ακόμα να είναι «al dente». Βγάζουμε το ριζότο από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα ανάμεικτα μπαχαρικά, το τυρί, το κρύο βούτυρο, το πιπέρι και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ με λευκή σάλτσα τρούφας, Prosecco, αυγά σολομού και grana pada


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη • ½ κ.γ. αλάτι, Deluxe • 100ml Prosecco • 200γρ. κρέμα γάλακτος, Milbona • 90γρ. λευκή σάλτσα τρούφας, Deluxe • 25γρ. αυγά από σολομό, Deluxe • 1 κ.γ. θυμάρι • ½ κ.γ. πιπέρι, Deluxe • 250γρ. φρέσκα ή αποξηραμένα ζυμαρικά, Combino.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟYΡΑ: • 90γρ. τυρί grana padano σε νιφάδες, Deluxe • 25γρ. αυγά από
σολομό, Deluxe.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: Λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Συνεχίζουμε με τη σάλτσα, προσθέτοντας το Prosecco. Αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρά και ακολούθως προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη σάλτσα τρούφας ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία και τα στραγγίζουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΙΑΤΟΥ: Προσθέτουμε στη σάλτσα τα ψημένα ζυμαρικά, τα αυγά σολομού, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα αυγά σολομού, μαύρο πιπέρι και τις νιφάδες παρμεζάνας.

ΠΑΒΛΟΒΑ με φιστίκι κελυφωτό και κουμπιά λευκής σοκολάτας


ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ: • 200γρ. ασπράδια (7 αυγά περίπου), νώμα • ½ κ.γ. χυμό λεμόνι • 1 πρέζα αλάτι, Deluxe • 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, Belbake • 1 κ.γ. βανίλια, Deluxe
• 200γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη • ½ κ.σ. αλεύρι καλαμποκιού (cornflour), κοσκινισμένο.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: •150γρ. φιστίκι κελυφωτό, Deluxe • 200γρ. κρέμα σαντιγί, Milbona • 75γρ. κουμπιά λευκής σοκολάτας για φοντού, Deluxe • διάφορα φρούτα (δαμάσκηνο, καραμπόλα, κουμκουάτ) • 4 αχλάδια • 500γρ. γλυκό κόκκινο κρασί • 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, Belbake.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ: Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές. Ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη (βροχηδόν) στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα. Όταν η μαρέγκα γίνει σφικτή σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε απαλά στη μαρέγκα τη βανίλια, τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι καλαμποκιού. Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε λαδόκολλα και με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής σχηματίζοντας μια μεγάλη φωλιά των 20 εκατοστών. Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 90ºC στον αέρα για περίπου 2 ώρες, μέχρι να στεγνώσει καλά. Αφού ψηθεί, ξεκολλάμε τη φωλιά από τη λαδόκολλα και την αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσει καλά.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Ψήνουμε το καθαρισμένο αχλάδι σε γλυκό κρασί και ζάχαρη. Αφού ψηθεί, αφαιρούμε το αχλάδι από το σιρόπι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει. Σε ένα μπολ ενώνουμε την κρέμα σαντιγί μαζί με το φιστίκικελυφωτό. Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες. Στολίζουμε τη μαρέγκα με τα πιο πάνω υλικά, τη λευκή σοκολάτα και γαρνίρουμε με το σιρόπι από το ψημένο αχλάδι.

ΣΕΦ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΕΒΙΝΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΚΑ
FOOD STYLING: ΛΑΟΥΡΑ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΟΥ (@laurac_foodstylist)

Διάβασε ακόμη