Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Έχουμε πιθανότητες να πάμε όλοι.

Συνήθως όταν βλέπεις μια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου, κοιτάζεις κάποιες έρευνες που βασίζονται σε πολύ ακριβείς και επιμέρους παραμέτρους. Και φυσικά, ψάχνεις να δεις αν στη λίστα συγκαταλέγεται και η χώρα διαμονής σου.

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία (WHR), για παράδειγμα, λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, το εισόδημα, την πρόσβαση στην τεχνολογία, την ασφάλεια, τις μεταφορές και τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτές οι έρευνες συχνά αποτυγχάνουν να διακρίνουν τις αυτόχθονες και τοπικές κοινωνίες μικρότερης κλίμακας από ολόκληρα έθνη. Κοινότητες, στις οποίες το χρήμα παίζει σχετικό ρόλο, αλλά το “επίπεδο ευτυχίας” είναι παρ’ όλα αυτά πολύ υψηλό.

Διάβασε ακόμη – To ελληνικό νησί που χαρακτηρίζεται ως ο πιο γαλήνιος προορισμός του κόσμου

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

“Η συχνά παρατηρούμενη ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του εισοδήματος και της ικανοποίησης από τη ζωή δεν είναι καθολική και δείχνει ότι ο πλούτος, όπως παράγεται από τις βιομηχανικές οικονομίες, δεν είναι θεμελιωδώς απαραίτητος για να ζουν οι άνθρωποι ευτυχισμένοι”, δήλωσε η καθηγήτρια Victoria Reyes-Garcia, συγγραφέας της μελέτης.

Η ομάδα συγκέντρωσε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα από 2.966 άτομα από 19 ιθαγενείς και τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 64% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα σε αυτές τις κοινότητες λαμβάνουν εισόδημα σε μετρητά οποιουδήποτε είδους.

Διάβασε ακόμη – 7 spa της Κύπρου για να ζήσεις την απόλυτη χαλάρωση και ευεξία

Τέσσερις από αυτές τις κοινότητες σημείωσαν βαθμολογία πάνω από 8/10, γεγονός που θα καθιστούσε αυτές τις μικρής κλίμακας κοινωνίες τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, αν συμπεριλαμβάνονταν στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας. Σύμφωνα με την WHR, οι χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες ήταν η Φινλανδία (7,8), η Δανία (7,6) και η Ισλανδία (7,5). Όμως δεν είναι όλη η αλήθεια αυτή.

Οι υψηλότερες βαθμολογίες αναφέρθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Αυτά τα υψηλά ποσοστά, λένε, είναι “παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις κοινωνίες έχουν υποστεί ιστορίες περιθωριοποίησης και καταπίεσης”. H Δομινικανή Δημοκρατία είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, ενώ δεύτερη είναι η Σρι Λάνκα και τρίτη η Τανζανία.

Πηγή: esquire.com.gr

Διάβασε ακόμη