Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Εβελίνα Κυράστα: Η συνταγή της για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα

Αποκαλύπτει όλα τα μυστικά και τα υλικά που θα χρειαστείς.

Της Γεωργίας Γεωργίου

Οι προετοιμασίες των Χριστουγέννων έχουν ξεκινήσει και μετά από το στόλισμα του δέντρου, σειρά έχουν τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Christmas cake, βασιλόπιτα, μπισκότα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους με πολλές από εμάς να ψάχνουμε τις πιο νόστιμες και αφράτες συνταγές για να εκτελέσουμε.

Διάβασε ακόμη – Eύκολο κέικ καρότου με ελάχιστες θερμίδες από τη διατροφολόγο

Η Εβελίνα Κυράστα αποκαλύπτει τη δικιά της συνταγή και όλα τα μυστικά για να κάνεις τα πιο νόστιμα μελομακάρονα.

Υλικά:
250 γρ. σπορέλαιο
250 γρ. ελαιόλαδο
55 γρ. κονιάκ
165 γρ. χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 ½ κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
3 κ.γλ. κανέλα
Ξύσμα από 3-4 ακέρωτα πορτοκάλια (βιολογικά κατά προτίμηση)
920 γρ. αλεύρι
2 κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι:
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
200 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
½ πορτοκάλι ακέρωτο
1 ξυλάκι κανέλας

Προαιρετικά πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης.

Διάβασε ακόμη – Brunch: 4 εύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο σπίτι το Σαββατοκύριακο

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τη ζάχαρη και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα χτυπάμε με έναν αναδευτήρα χειρός.
  2. Σε ένα φλυτζάνι, ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.
  3. Προσθέτουμε 2-3 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα με το λάδι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα.
  4. Στη συνέχεια τη ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  5. Ρίχνουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού. Προσοχή: Αυτόματα θα αφρίσει και θα διπλασιάσει τον όγκο του. Επομένως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι σε μεγάλο μέγεθος. Το προσθέτουμε και αυτό στο μεγάλο μπολ που περιέχει τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Tέλος, ρίχνουμε σταδιακά, το κοσκινισμένο αλεύρι και baking powder.
  7. Αναμειγνύουμε – όχι υπερβολικά, για να μην σκληρύνουν – μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη ζύμη.
  8. Την αφήνουμε για 20-25 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια πλάθουμε μικρές στενόμακρες μπουκίτσες.
  9. Τις ακουμπάμε σε ταψί που προηγουμένως έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, τρυπάμε την επιφάνεια τους με ένα πιρούνι και τα βάζουμε στον φούρνο – στον αέρα – για 20 με 25 λεπτά.
  10. Μόλις τα βγάλουμε, τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια τα μελώνουμε.

Για το σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε όλα τα υλικά.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι και η ζάχαρη.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια κλείνουμε το μάτι της εστίας, χωρίς όμως να αποσύρουμε το κατσαρολάκι.
  4. Βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα, τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και αφού τα γυρίσουμε 2-3 φορές χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τα βγάζουμε σε σχάρα.
  5. TIP: Εγώ επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές, γιατί μου αρέσουν αρκετά μελωμένα.
  6. Το μυστικό είναι, το σιρόπι μας να παραμένει διαρκώς καυτό.
  7. Επομένως όταν αρχίσει να γίνεται χλιαρό, ανάβουμε το μάτι για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ξαναζεσταθεί και ύστερα το κλείνουμε, συνεχίζοντας τη διαδικασία.

Διάβασε ακόμη