Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

5 σημάδια που φανερώνουν ότι το αυγό είναι χαλασμένο

Το πιο συχνό δίλλημα.

Τα αυγά είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας, ενώ το συναντάμε σχεδόν σε κάθε ελληνική συνταγή. Τόσο η γεύση όσο και η θρεπτική αξία των αυγών, τα κάνουν “ακαταμάχητα” για τα πρωινά μας γεύματα ή όταν θέλουμε ένα γρήγορο και εύκολο μεσημεριανό.

Ωστόσο, προκύπτει συχνά ένα μεγάλο δίλλημα: Πότε ξέρω ότι τα αυγά είναι χαλασμένα; Ορισμένα χαρτοκιβώτια αυγών έχουν τις ημερομηνίες πώλησης, ενώ άλλα έχουν ημερομηνίες λήξης. Κανένα από τα δύο δεν πρέπει να θεωρείται ως ένδειξη για το πότε τα αυγά δεν είναι πλέον ασφαλή για χρήση.

Τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων όσο και το Κέντρο Ασφάλειας Αυγών συμφωνούν ότι τα αυγά είναι συνήθως καλά για αρκετές εβδομάδες μετά την ημερομηνία που δίνεται ως λήξη. Τελικά, πόσο καιρό είναι ασφαλές να καταναλωθούν τα αυγά μετά την αγορά τους;

Διάβασε ακόμη – Τι είναι συναισθηματική υπερφαγία

Πώς να καταλάβεις ότι το αυγό είναι χαλασμένο και δεν πρέπει να το φας

Το τεστ της επίπλευσης

Βρίσκεσαι, λοιπόν, στο σημείο που θέλεις να ελέγξεις τα αυγά του ψυγείου σου. Το τεστ της επίπλευσης είναι μια από τις πιο κλασικές και συνήθως συνιστώμενες μεθόδους για να ελέγξεις εάν ένα αυγό είναι ακόμα καλό ή όχι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις ένα μπολ με νερό και να τοποθετήσεις το αυγό σε αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση, τα φρέσκα αυγά θα βυθιστούν στον πυθμένα, ενώ τα παλαιότερα αυγά θα επιπλέουν. Αυτό οφείλεται στο αυξανόμενο μέγεθος του κυττάρου αέρα μέσα στο αυγό καθώς γερνάει.

Όσφρηση

Μπορεί να μη φαντάζει τόσο εφευρετικό όσο η δοκιμή της επίπλευσης, αλλά ένας τρόπος ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων είναι η μυρωδιά. Τα φρέσκα αυγά δεν θα σου μυρίσουν, ενώ αν σου έρθει έντονη δυσοσμία ή μυρωδιά θείου, τότε ήρθε η ώρα να τα αποχωριστείς.

Διάβασε ακόμη – Βιταμίνη D: Γιατί είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό

Σπάστο και θα καταλάβεις

Ένας ακόμη τρόπος να καταλάβεις ότι τα αυγά είναι φρέσκα και έτοιμα για κατανάλωση είναι να τα σπάσεις. Πάρε ένα αυγό και σπάστο πάνω σε μία επίπεδη επιφάνια. Ο κρόκος του σπασμένου αυγού πρέπει να είναι λαμπερός και στρογγυλός, ενώ το ασπράδι δεν πρέπει να απλωθεί πολύ. Επιπλέον, οποιοδήποτε ροζ ή ιριδίζον χρώμα στο αυγό, μόλις ανοίξει, μπορεί να υποδηλώνει ότι τα βακτήρια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται

Μετά το μαγείρεμα

Παρά το γεγονός ότι είχες τις αμφιβολίες σου, μαγείρεψες τελικά το αυγό και είσαι έτοιμη να το απολαύσεις. Πριν την πρώτη μπουκιά, όμως, νιώθεις ένα άγχος! Τότε τσέκαρε την μυρωδιά και την όψη του μαγειρεμένου αυγού, καθώς αν μυρίζει δυσάρεστα και η υφή του είναι γλοιώδης ή μοιάζει με όψη κιμωλίας, τότε απέφυγε την κατανάλωσή του.

Η ημερομηνία λήξης είναι σημείο αναφοράς

Η ημερομηνία σε ένα χαρτοκιβώτιο αυγών σημαίνει ότι η χρήση τους έως και σε αυτό το χρονικό σημείο σημαίνει ότι θα τα απολαύσεις στην καλύτερη ποιότητα και γεύση. Αφού ελέγξεις για άλλα σημάδια που δείχνουν ότι είναι χαλασμένα, όπως μια άσχημη οσμή ή οπτικά σημάδια αλλοίωσης, θα μπορείς να τα καταναλώνεις ακόμη και μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη