Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα 6 φεστιβάλ που θα σε οδηγήσουν σίγουρα στο χωριό

Παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο.

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει να μετράμε αντίστροφα, καθώς αρκετά χωριά έχουν ανακοινώσει ημερομηνία.

Δορά

Η Δορά, ένα από τα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού και ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου θα μας περιμένει και φέτος για το Φεστιβάλ Παλουζέ στο χωριό! Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του χωριού, από τις 18.00 μέχρι αργά το βράδυ! Εκεί θα απολαύσουμε δωρεάν ζεστό παλουζέ, παραδοσιακή μουσική και άλλα τόσα που μας περιμένουν.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, Δορά, επ. Λεμεσού, 18.00.

Διάβασε ακόμη – Sea You Beach Bar: Η νέα πρόταση για δροσερά κοκτέιλ στο νησί

Βάσα Κοιλανίου

Τον μήνα Σεπτέμβριο, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους. Και η γιορτή αυτή του σταφυλιού, μας δίνει μάλιστα την καλύτερη αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στα πιο γραφικά χωριά μας! Στη Βάσα Κοιλανίου, λοιπόν, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ζιβανίας, θα περάσουμε ένα απόγευμα με γεύση και άρωμα παράδοσης. Εκεί οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, επ. Λεμεσού. Είσοδος ελεύθερη.

Βουνί

Το Βουνί ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί για ακόμα μια χρονιά, για την πιο… νόστιμη γιορτή του χρόνου. Το όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, ετοιμάζεται για να γιορτάσει μαζί μας τη Γιορτή του Παλουζέ, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Πάμε για να απολαύσουμε ζεστό παλουζέ, στην πλατεία του μουσείου, στις 16:00.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, Βουνί, επ. Λεμεσού, 16.00.

Άρσος

Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, Άρσος, επ. Λεμεσού.

Σαλαμιού

Στη Σαλαμιού της Πάφου, θα στηθεί και φέτος η Γιορτή του Παλουζέ, κλείνοντας έτσι το φετινο πολιτιστικό καλοκαίρι του χωριού με τον πιο όμορφο τρόπο. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στην πλατεία “Κυπάρισσος”, όπου θα απολαύσουμε δωρεάν παλουζέ και θα πωλούνται τοπικά προϊόντα και εδέσματα.

Διάβασε ακόμη – 6+1 beach bar στο νησί που πρέπει να επισκεφθείς

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, Σαλαμιού, πλατεία “Κυπάρισσος”, επ. Πάφου, 12.00.

Κοιλάνι

Ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου ετοιμάζονται για τα 41ά Αφάμια, τη γνωστή και πολυαγαπημένη γιορτή του αμπελιού και του παλουζέ και μας προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί τους! Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη 8/10/2023, διακεδάζουμε στο υπέροχο Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Κυριακή 8 Οκτώβρη, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού.

Πηγή: checkincyprus.com

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη