Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

“Λιθοδομές”: H έκθεση γλυπτικής του Νίκου Πετούση στη Λάρνακα

Από τις 18 Μαρτίου μέχρι της 5 Απριλίου.

Την πρώτη του ατομική έκθεση γλυπτικής με τίτλο “Λιθοδομές” παρουσιάζει ο Νίκος Πετούσης στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά από 18 Μαρτίου μέχρι 5 Απριλίου 2022.

Ο Νίκος Πετούσης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1961. Τέλειωσε την Τεχνική Σχολή. Έζησε στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια όπου ασχολήθηκε με το σχέδιο καλλιτεχνικού κοσμήματος. Ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Με τη γλυπτική ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια. Τα έργα που παρουσιάζει αποτελούν δημιούργημα των τελευταίων δύο χρόνων.

Η τέλεια επεξεργασμένη  φόρμα των έργων του σε επαναλαμβανόμενα σχήματα έχει τη ζεστασιά του φυσικού τοπίου αλλά και το στοιχείο της αιωνιότητας , στοιχείο που χαρακτηρίζει το έργο τέχνης. Ο ίδιος αναφέρει για τη δουλειά του: Ασβεστόλιθος,  πυρόλιθος, λευκά και κίτρινα πετρώματα της Κυπριακής Γης, υλικά οικοδομής αστικών και αγροτικών σπιτιών δίδουν το υλικό για να φτιάξω τα γλυπτά αυτά που έχουν σαν στοιχείο τη πάλη του ουρανού, της γης και της θάλασσας ενάντια στον φθοροποιό χρόνο. Μια σειρά γλυπτών που κυριαρχούν τα γεωμετρικά σχήματα τρίγωνο,  τετράγωνο, ρόμβοι, επίπεδα και γραμμές που πλέκονται μεταξύ τους οδηγούν την φόρμα σε μια αρμονική ανοδική πορεία.

Τα θέματα παρμένα επίσης από την ελληνική μυθολογία όπως τα γλυπτά με αριθ. 20, 11, 16 Αργώ, Θησέας και Ιάσωνας. Πηγή έμπνευσης αποτελούν και τα ουράνια σώματα, έργα με αριθ. 28 & 29 “Δακτύλιοι Κρόνου” και “Πλανήτης Δίας” που ενώνουν τα ουράνια με τα γήινα. Οι πύλες των κάστρων διακρίνονται έντονα στα έργα, σύμβολα που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και στην ιστορία κάθε τόπου και τα καράβια  που ταξιδεύουν με πυξίδα την ιστορία και  οδηγούν σε ασφαλείς προορισμούς.

Info: Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, Σταδίου 45, Λάρνακα, www.gallerykypriakigonia.com.cy

Διάβασε ακόμη