Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Ηλίας και Ντίνος Ζένιος: Μιλούν για τα 40 χρόνια επιτυχίας της “The 1:1 Diet”

“Αποστολή μας είναι να κάνουμε την Κύπρο πιο υγιή”.

O Ηλίας Ζένιος, Διευθυντής Μέσων και Συνιδιοκτήτης της “The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan” Κύπρου και ο αδερφός του, Ντίνος Ζένιος, Συνιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, μιλούν στη Madame Figaro με αφορμή τα 40ά γενέθλια της δίαιτας που βοήθησε –και συνεχίζει να βοηθά- εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να απαλλαγούν από το περιττό βάρος.

Ποια είναι η φιλοσοφία της δίαιτας “The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan”;

ΗΛΙΑΣ: Η δίαιτα βασίζεται σε έναν συνδυασμό 3 θεμελιωδών στοιχείων που είναι: τα προϊόντα, το πρόγραμμα και οι άνθρωποι.

ΝΤΙΝΟΣ: Η γκάμα των προϊόντων μας είναι πραγματικά πολύ εκτεταμένη. Υπάρχουν πάνω από 50 προϊόντα, μεταξύ των οποίων σέικ, σούπες, μπάρες, πατατάκια και έτοιμα γεύματα, σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Είναι διατροφικά πλήρη, επομένως περιέχουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων που χρειαζόμαστε για να παραμένουμε υγιείς. Οι πελάτες μας μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν το βήμα του προγράμματος που θα ακολουθήσουν και μέσα από αυτό θα καθοριστεί πόσα από τα προϊόντα μας θα καταναλώνουν καθημερινά, καθώς και πόσα συμβατικά τρόφιμα.

ΗΛΙΑΣ: Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε, ωστόσο, είναι οι άνθρωποί μας. Δεν μπορεί να πάει κάποιος και απλώς να αγοράσει τα προϊόντα της “The 1:1 Diet” από μία υπεραγορά. Διαθέτουμε ένα δίκτυο με πάνω από 60 ειδικά εκπαιδευμένους και διαπιστευμένους Συμβούλους σε όλη την Κύπρο, οι οποίοι διενεργούν έναν προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο στους υποψήφιους πελάτες μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τοποθετούνται στο σωστό βήμα. Αλήθεια, πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη των διαιτώμενων από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο;

ΗΛΙΑΣ: Είναι πραγματικά θεμελιώδους σημασίας. Μετά από 17 χρόνια και 75.000 ιστορίες απώλειας βάρους στην Κύπρο, είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι η τεχνογνωσία και η υποστήριξη του συμβούλου είναι αυτό που βοηθάει τους πελάτες μας να πετύχουν τον στόχο τους.

ΝΤΙΝΟΣ: Ναι, η σχέση ανάμεσα στους πελάτες και τους συμβούλους εξελίσσεται συχνά σε έναν πολύ ισχυρό δεσμό φιλίας και η υποχρέωση να ζυγίζονται και να μετριούνται κάθε εβδομάδα είναι συχνά αυτό που κρατά τους πελάτες συγκεντρωμένους στον στόχο τους. Το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτήν την προσπάθεια είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι πελάτες μας πληρώνουν μόνο για τα προϊόντα – η φροντίδα και η τεχνογνωσία των συμβούλων παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Ποιος είναι ο εμπνευστής της δίαιτας;

ΗΛΙΑΣ: Η δίαιτα σχεδιάστηκε από τον Δρα Άλαν Χάουαρντ, έναν ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο Δρ Χάουαρντ κυκλοφόρησε αρχικά τη δίαιτα το 1984.

ΝΤΙΝΟΣ: Ναι, αρχικά δεν προοριζόταν για εμπορική χρήση, αλλά χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές παχυσαρκίας, αλλά αφού έγιναν γνωστά τα αποτελέσματά της, η δίαιτα διατέθηκε στο κοινό υπό την επίβλεψη ενός δικτύου συμβούλων και αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό που στήριξε την ανάπτυξή μας από τότε. Η επιχείρηση έχει επεκταθεί σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως, ενώ το 2006 μετέφεραν την εταιρεία για πρώτη φορά στην Κύπρο, οι γονείς μας, Χέλεν και Πανίκκος Ζένιος μετά από πολύ σκληρή δουλειά και ξεπέρασμα πολλών προκλήσεων.

Τι απώλεια βάρους μπορεί να αναμένει κάποιος που θα ακολουθήσει το εν λόγω πρόγραμμα διατροφής;

ΝΤΙΝΟΣ: Αυτό εξαρτάται από τα πόσα κιλά θέλουν να χάσουν! Έχουμε πελάτες που χρειάζονται να χάσουν μόνο 5-10 κιλά και έχουμε άλλους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, οπότε πρέπει να χάσουν πολύ περισσότερα.

ΗΛΙΑΣ: Είχαμε πραγματικά πελάτες που έχασαν μέχρι και 125 κιλά! Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αν και οι δύο τελευταίοι νικητές του διαγωνισμού μας “Slimmer of the Year”, έχασαν άνω των 90 κιλών ο καθένας. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την υγεία του πελάτη, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τον λόγο για τον οποίο χάνει βάρος.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με ένα πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων;

ΗΛΙΑΣ: Όχι, αν αυτό γίνει με ασφάλεια και μεθοδικότητα.  Η φιλοσοφία του Δρος Χάουαρντ ήταν η απώλεια βάρους να γίνεται γρήγορα, αλλά με ασφάλεια.

ΝΤΙΝΟΣ: Κάθε πελάτης υποβάλλεται σε ιατρικό προκαταρκτικό έλεγχο προτού του επιτραπεί να ξεκινήσει τη “The 1:1 Diet”. Ακολουθούμε αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα για να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας δεν κινδυνεύουν ακολουθώντας το πρόγραμμά μας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται, οι πελάτες πρέπει να λάβουν την υπογραφή του γιατρού τους πριν τους επιτραπεί να ξεκινήσουν τη δίαιτα. Πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην επιτρέπεται στον πελάτη να ξεκινήσει καθόλου τη δίαιτα.

ΗΛΙΑΣ: Όλη η διαδικασία βρίσκεται υπό συνεχή εξέταση από μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα στα Παγκόσμια Κεντρικά Γραφεία της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούμε επίσης να βασιστούμε στον γιατρό της εταιρείας μας στην Κύπρο εάν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία. Στην πραγματικότητα, εξ όσων γνωρίζουμε, είμαστε η πιο μελετημένη δίαιτα στην ιστορία, επομένως κάθε μέτρο λαμβάνεται για την προστασία της ασφάλειας των πελατών μας, κάτι που είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Περιγράψτε μας μια τυπική μέρα ενός διαιτώμενου.

ΝΤΙΝΟΣ: Αυτό εξαρτάται πραγματικά από τον πελάτη, καθώς ο καθένας είναι διαφορετικός! Όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν 6 βήματα από τα οποία μπορεί να διαλέξει κάποιος.

ΗΛΙΑΣ: Ο σύμβουλος του πελάτη θα τον βοηθήσει να επιλέξει ένα βήμα με βάση τον τρόπο ζωής, την υγεία, τους στόχους και τις προτιμήσεις του – για παράδειγμα, ένας πελάτης που θέλει να πάει στο γυμναστήριο, ενώ ακολουθεί τη “The 1:1 Diet” ή κάποιος που κάνει μια σωματικά απαιτητική δουλειά, γενικά θα προχωρήσει σε ένα υψηλότερο βήμα, ώστε να καταναλώνει λιγότερα “γεύματα” της “The 1:1 Diet” και περισσότερα “συμβατικά” τρόφιμα, με ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, φυσικά.

ΝΤΙΝΟΣ: Η ευκολία είναι επίσης, ένας παράγοντας που παίζει ρόλο. Για παράδειγμα, μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να προτιμά την ευκολία τού να μη χρειάζεται να ανησυχεί για το μεσημεριανό γεύμα που θα φτιάξει για να φάει στη δουλειά. Μπορεί να προτιμήσει απλώς να ανοίξει το καπάκι της “Shake and Go” σοκολάτας της “The 1:1 Diet” και, ορίστε, το μεσημεριανό είναι έτοιμο! Όλα τα προϊόντα μας είναι πολύ εύκολα στην προετοιμασία, οπότε μπορεί ο καθένας πραγματικά να τα πάρει οπουδήποτε.

ΗΛΙΑΣ: Σε κάθε περίπτωση, ένας πελάτης της “The 1:1 Diet” τυπικά θα καταναλώσει 4 “γεύματα” την ημέρα, που αποτελούνται από έναν συνδυασμό των προϊόντων μας και κανονικών τροφίμων, καθώς επίσης και 2,25 λίτρα νερό. Εκτός από αυτό, η ζωή από αυτήν την άποψη δεν είναι πραγματικά πολύ διαφορετική, εκτός από το ότι βλέπει κανείς το βάρος να εξαφανίζεται!

Ο -ίσως- μεγαλύτερος κίνδυνος μετά την απώλεια βάρους είναι η επανάκτηση των χαμένων κιλών. Πώς αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα η “The 1:1 Diet” και πώς διασφαλίζει τη μακροχρόνια διατήρηση του βάρους;

ΝΤΙΝΟΣ: Ναι, αυτή είναι μια συνηθισμένη ανησυχία. Γι’ αυτό υπάρχει το πρόγραμμα συντήρησης της “The 1:1 Diet”, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους πελάτες ναεπιστρέψουν στην κατανάλωση μόνο συμβατικών τροφίμων, βοηθώντας το σώμα – και το μυαλό τους – να συνηθίσει το νέο τους βάρος και να το διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Έχουμε πάρα πολλές ιστορίες πελατών που έχουν χάσει βάρος μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια και το έχουν κρατήσει μακριά, ακολουθώντας το πρόγραμμα συντήρησης.

ΗΛΙΑΣ: Είναι τόσο προφανές, όσο ακούγεται, αλλά η υγιεινή ζωή είναι πραγματικά μια επιλογή τρόπου ζωής και θεωρούμε ότι είναι ευθύνη μας να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας για το πώς να παραμείνουν υγιείς και να «τρέφονται διαφορετικά», αφότου φτάσουν στο βάρος-στόχο τους.

Μπορείτε να μας περιγράψετε μερικές αξιοσημείωτες περιπτώσεις ατόμων που πέτυχαν μια σημαντική απώλεια βάρους, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσουν το βάρος που έχασαν;

ΝΤΙΝΟΣ: Κάθε χρόνο ακούμε δεκάδες ιστορίες απώλειας βάρους όταν δεχόμαστε αιτήσεις για τον ετήσιο διαγωνισμό “Slimmer of the Year”. Σε αυτό το γεγονός απονέμουμε βραβεία σε όσους έχουν αδυνατήσει με τη δίαιτα και διατήρησαν την απώλεια βάρους τους. Ο νικητής επιλέγεται με ψηφοφορία, τόσο διαδικτυακά, πριν από την εκδήλωση, όσο και στην αίθουσα το βράδυ του διαγωνισμού. Φυσικά, δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους που μετράει, αλλά η ιστορία.

ΗΛΙΑΣ: Είχαμε διαιτώμενους που απαλλάχτηκαν από προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η υψηλή αρτηριακή πίεση, χάνοντας βάρος – ο φετινός νικητής μας στον διαγωνισμό “Slimmer of the Year”, ο Λευτέρης Σταυρινού, ήταν πολύ κοντά στον ακρωτηριασμό του ποδιού του μέχρι που έχασε 93 ολόκληρα κιλά με τη “The 1:1 Diet”.

ΝΤΙΝΟΣ: Άλλοι δεν μπορούσαν να παίξουν με τα παιδιά τους μέχρι που έχασαν βάρος. Είχαμε επίσης, ιστορίες ατόμων που έκαναν δίαιτα, έχασαν βάρος και βρήκαν μια νέα αγάπη ή βελτίωσαν τη ψυχική τους υγεία.

ΗΛΙΑΣ: Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι αυτό των δύο κολλητών φίλων που έχασαν πάνω από 130 κιλά μαζί το 2019. Η μία κέρδισε τον διαγωνισμό “Slimmer of the Year” και μετά τον Διεθνή Διαγωνισμό “International Slimmer of the Year” – η Κύπρος έχει το ρεκόρ στις νίκες με 7 βραβεία – και μετά αποφάσισαν και οι δύο να σταματήσουν τις δουλειές τους ως καθαρίστριες και να γίνουν και οι ίδιες σύμβουλοι της “The 1:1 Diet” για να μπορούν να βοηθήσουν και άλλους. Μετά από 5 χρόνια, διατηρούν και οι δύο το βάρος τους και τώρα διευθύνουν το μεγαλύτερο γραφείο συμβούλων της “The 1:1 Diet’ στην Κύπρο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον γενικά και ειδικά στο κομμάτι της κυπριακής αγοράς;

ΗΛΙΑΣ: Αποστολή μας είναι να κάνουμε την Κύπρο πιο υγιή. Φυσικά, η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι οι πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

ΝΤΙΝΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει κάποιος καλές διατροφικές συνήθειες νωρίς στη ζωή του. Δεν θέλουμε να βλέπουμε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου ΙΙ, υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή ψυχική υγεία, που χρειάζονται αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος κ.λπ. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να προκληθούν από το υπερβολικό βάρος, μεταξύ πολλών άλλων. Φυσικά, προσφέρουμε μια λύση για αυτό, αλλά θεωρούμε επίσης ευθύνη μας να εκπαιδεύσουμε το κοινό για το πώς να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής πριν καν μας χρειαστεί και να το μεταδώσει αυτό και στα παιδιά του. Η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία.

ΗΛΙΑΣ: Θέλουμε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη “The 1:1 Diet” και στις βασικές της αξίες. Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδεθούμε με κυπριακές επιχειρήσεις, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε συμβουλές στον χώρο εργασίας, ιδιαίτερα για όσους έχουν πολύ καθιστική δουλειά, καθώς και για άλλους που πιθανόν να μην έχουν πρόσβαση σε εμάς διαφορετικά, ίσως λόγω της πολυάσχολης ζωής τους ή για οποιουσδήποτε άλλους λόγους.

ΝΤΙΝΟΣ: Θέλουμε μια υγιή, ευτυχισμένη Κύπρο για τα χρόνια που έρχονται!

Διάβασε ακόμη