Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς να μη σε κυριεύουν τα συναισθήματά σου

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου εξηγεί πως μπορείς να ρυθμίσεις τα συναισθήματα σου για να πάρει πίσω τα ηνία της ζωής σου. 

Το να έχει κάποιος αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικό. Ο καθένας επεξεργάζεται τα γεγονότα και τα συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο. Μερικές φορές οι άνθρωποι εκφράζουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα με πολύ έντονο τρόπο. Για παράδειγμα μπορεί να κλαίνε ασταμάτητα ή να έχουν διαταραχή ύπνου ή διατροφής. Μπορεί να κλείνονται στον εαυτό τους ή να βγαίνουν διαρκώς και να έχουν αχαλίνωτες συμπεριφορές. Επίσης, μπορεί να έχουν εκρήξεις θυμού και να είναι απότομοι ή επιθετικοί προς τους άλλους. Αυτές οι ακραίες συμπεριφορές αφήνουν ερωτηματικά ως προς το γιατί να γίνονται οι άνθρωποι τόσο συναισθηματικοί.

Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιο μακρόχρονη αρνητική κατάσταση υγείας, όπως κατάθλιψη ή σε αγχωτική διαταραχή και να δημιουργήσουν δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Έρευνες προτείνουν ότι η καλή ικανότητα ρύθμισης της συναισθηματικής κατάστασης μας συνδέεται με την ευημερία μας. Εάν νιώθεις ότι σε κυριεύουν τα συναισθήματα σου και σου έχει ξεφύγει ο έλεγχος της συμπεριφοράς σου μην ανησυχείς! Με λίγη εξάσκηση μπορείς να πάρεις πίσω τα ηνία της ζωής σου.

  1. Αναγνώρισε το αντίκτυπο των συναισθημάτων σου

Βρες χρόνο για να καταλάβεις πώς αυτά τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα σου επηρεάζουν την καθημερινότητα σου.

  1. Στόχος η ρύθμιση κι όχι η καταστολή των συναισθημάτων

Όταν καταπιέζεις ή καταστέλλεις τα συναισθήματα σου αποτρέπεις τον εαυτό σου από το να εκφράζεσαι. Η υγιής συναισθηματική έκφραση περιλαμβάνει την εξεύρεση της ισορροπίας μεταξύ συντριπτικών συναισθημάτων και καθόλου συναισθημάτων.

Διάβασε ακόμη – Πώς ξέρεις ότι ο γάμος σου είναι νεκρός

  1. Προσδιόρισε τί νιώθεις – Έλεγξε τη συμπεριφορά σου

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ελέγξεις τη διάθεση σου και ξεκίνα να αξιολογείς γιατί νιώθεις έτσι. Με αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να βοηθηθείς στο να αποκτήσεις ξανά έλεγχο.

  • Τι νιώθεις τώρα; (π.χ. θυμωμένη, αδικημένη, λυπημένη, απογοητευμένη).
  • Τι συνέβη για να σε κάνει να νιώθεις έτσι;
  • Μήπως υπάρχει μια διαφορετική εξήγηση στην κατάσταση που μπορεί να βγάζει νόημα; (Ίσως δεν είναι αυτό που νόμισες αρχικά).
  • Πώς θέλεις να δράσεις βάσει αυτών των συναισθημάτων; (π.χ. να φωνάξεις, να κλάψεις, να κλειστείς στον εαυτό σου, να σπάσεις πράγματα;).
  • Μήπως υπάρχει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων; (π.χ. να μιλήσεις σε κάποιο δικό σου άτομο, να πας μια βόλτα, να γυμναστείς, να ακούσεις μουσική, να ζωγραφίσεις, να δεις μια ταινία, να γράψεις τις σκέψεις σου κάτω, να κάτσεις στον κήπο σου, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις χαλαρωτικές τεχνικές).
  1. Διαχείριση της κατάστασης

Όταν τελικά ηρεμήσεις τότε θα μπορείς να σκεφτείς πιο ψύχραιμα και θα φτάσεις σε μια απόφαση στο πώς να διαχειριστείς την κατάσταση καλύτερα.

Μην ξεχνάς ότι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ κάνουν ένα ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ.

Ευχαριστίες στη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου (Ιδρυτικό Μέλος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας), www.cchristou.com.cy, Facebook: Κωνσταντίνα Χρίστου, Email: [email protected], τηλ.: 99484563.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη