Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

3 τρόποι που δείχνουν ότι ο έρωτας σε αρρωσταίνει

Μπορεί να φέρει μεγάλη χαρά στη ζωή σου, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει και την υγεία σου.

Ο έρωτας, ίσως το πιο δυνατό συναίσθημα που βιώνει ο άνθρωπος αλλά η πραγματικότητα του έρωτα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη. Εκτός από την ευφορία και τον ενθουσιασμό, μπορεί να φέρει και μια σειρά από συναισθήματα και καταστάσεις που επηρεάζουν την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Οι ψυχολόγοι στο εξωτερικό έχουν έναν όρο γι αυτό: lovesickness που στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως καψούρα, ερωτικός καημός, μαράζι, πόθος. Το 1915, ο Σίγκμουντ Φρόιντ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: “Δεν είναι αυτό που εννοούμε με τον όρο “ερωτεύομαι” αλλά ένα είδος ασθένειας και τρέλας, μια ψευδαίσθηση για το πώς είναι πραγματικά το αγαπημένο πρόσωπο”.

Διάβασε ακόμη – 5 σέξι tips για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ο μύθος του Πυγμαλίωνα, ο οποίος ερωτεύτηκε το άγαλμα που δημιούργησε, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα lovesickness. Η αυλική ποίηση και οι ιστορίες ιπποτισμού εξυμνούσαν τον έρωτα και τον ερωτικό καημό ως ένδειξη αφοσίωσης ενώ η λογοτεχνία του 19ου αιώνα, με έργα όπως “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, εστίασε στην ένταση και τον πόνο του ανεκπλήρωτου έρωτα.

Lovesickness: Όταν οι ερωτοχτυπημένοι αρρωσταίνουν

Η ιατρική αναγνωρίζει σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον ερωτικό καημό, όπως αλλαγές στην όρεξη και στον ύπνο. Επίσης:

Ναυτία και πόνος στο στομάχι

Αυξημένο καρδιακό ρυθμό

Εφίδρωση

Πόνος ή πίεση στο στήθος

Ένταση στο λαιμό και στους ώμους

Ανήσυχες σκέψεις

Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Cardiac Electrophysiology Clinics εξέτασε το ιστορικό του lovesickness και διαπίστωσε ότι γενικά σχετιζόταν με αυτά τα σωματικά συμπτώματα:

Διάβασε ακόμη – Tα social media άλλαξαν τον τρόπο που ερωτευόμαστε;

Πυρετός

Απώλεια όρεξης

Πονοκέφαλος

Ταχύπνοια

Ταχυκαρδία

Πώς μπορεί ο έρωτας να βλάψει την υγεία μας;

Ο έρωτας, ενώ φέρνει χαρά και ευτυχία στη ζωή μας, μπορεί να βλάψει την υγεία μας με διάφορους τρόπους:

#1. Συναισθηματικά

Άγχος και ανησυχία: Η ένταση και η αβεβαιότητα του έρωτα, οι συγκρούσεις, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να αυξήσουν το άγχος, οι αλλαγές στη ζωή σου, στις συνήθειες, στις σχέσεις και στους στόχους σου, ο φόβος της απιστίας ή της εγκατάλειψης δημιουργεί άγχος και ανησυχία, βλάπτοντας την ψυχική σου γαλήνη και ευημερία.

Ζήλια: Η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η ανασφάλεια μπορεί να τροφοδοτήσει ζήλια και φόβο εγκατάλειψης, βλάπτοντας την ψυχική σου ευημερία. Η ζήλια γενικά αποτελεί ένδειξη ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, βλάπτοντας την ψυχολογία και των δύο συντρόφων, αφού τροφοδοτεί καυγάδες, εντάσεις και συγκρούσεις, φθείροντας την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη στη σχέση. Επίσης, οδηγεί σε καχυποψία προς τον σύντροφο, δημιουργώντας την ανάγκη για έλεγχο των κινήσεων, των συνομιλιών και των social media του.

Θλίψη και απογοήτευση: Ο χωρισμός ή η μη ανταπόκριση των συναισθημάτων μας μπορεί να φέρει θλίψη, απογοήτευση και συναισθηματικό πόνο.  Ο χωρισμός, ίσως είναι η πιο οδυνηρή εμπειρία σε μια ερωτική σχέση αφού προκαλεί ματαίωση, μοναξιά και πένθος.

#2. Σωματικά

Διαταραχές ύπνου: Η ένταση του έρωτα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας, οδηγώντας σε αϋπνίες ή διαταραγμένο ύπνο.

Αλλαγές στην όρεξη: Ο έρωτας μπορεί να επηρεάσει την όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια ή αύξηση βάρους.

Κίνδυνοι από απερίσκεπτες συμπεριφορές: Ο έρωτας μπορεί να μας ωθήσει σε απερίσκεπτες συμπεριφορές, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική μας υγεία.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ): Η μη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ΣΜΝ, όπως HPV, χλαμύδια, γονόρροια, έρπητα, HIV/AIDS. Τα ΣΜΝ μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως στειρότητα, φλεγμονώδεις νόσους της πυέλου και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Μικρόβια και ιοί: Το φιλί μπορεί να μεταδώσει ιούς και μικρόβια, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη Α, ο κορωνοίος και ο ιός Epstein-Barr (λοιμώδης μονοπυρήνωση). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το φιλί μπορεί να μεταδώσει σοβαρότερες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα B και η μηνιγγίτιδα. Επίσης, η επαφή με αλλεργιογόνα, όπως η γύρη ή η γλουτένη, στα χείλη του άλλου ατόμου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

#3. Κοινωνικά

Κοινωνική απομόνωση: Η εστίαση στον ερωτικό σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση από φίλους και οικογένεια.

Η αναγνώριση των πιθανών κινδύνων και η υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων του έρωτα.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη