Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πώς θα κάνεις τη σχέση σου να διαρκέσει περισσότερο

Οι πέντε βασικοί άξονες φροντίδας και ευτυχίας.

Πώς διατηρείται και πώς εξελίσσεται μια σχέση στο πέρασμα των χρόνων; Υπάρχουν πέντε μυστικά για σχέσεις διαρκείας.

Έχουμε όλοι γίνει γνώστες της προσωπικής ιστορίας ενός ζευγαριού που ξεκίνησε, ύστερα από λίγους μήνες, με τις καλύτερες προθέσεις και οιωνούς την κοινή πορεία συμβίωσής του και, τελικά, κατέληξε σε συναισθηματικό αδιέξοδο.

Και αυτό όχι γιατί το συναισθηματικό χάσμα προήλθε από κάποια απιστία ή λόγω συνήθειας, αλλά επειδή οι προσδοκίες του ενός και του άλλου έπαψαν να έχουν κοινό αντίκρισμα, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να παρεκκλίνει από τον βασικό του άξονα και στόχο.

Η συμβίωση και οι προκλήσεις της

Επενδύοντας σε μια σχέση, φτάνει η στιγμή που το ζευγάρι συναποφασίζει να προχωρήσει τη σχέση ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, αυτό της συμβίωσης. Ο σκοπός και οι προσδοκίες να καλυφθούν ανάγκες και θέλω φαντάζει πλέον κοινός, κάτι που άλλωστε είναι και το ζητούμενο στην πορεία κάθε διαπροσωπικής σύνδεσης και επαφής.

Βαδίζοντας πρακτικά σε αυτό, το ζευγάρι έχει να διαχειριστεί προκλήσεις που θα προκύψουν στην πορεία, σοβαρότερες ή μη, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις γενικότερες συνθήκες συμβίωσης των δύο συντρόφων. Συνθήκες όπως:

  • οι απαιτητικοί ρυθμοί διαβίωσης και η διαχείριση τυχόν εντάσεων λόγω κούρασης σε καθημερινή βάση,
  • ο ισομερής καταμερισμός των υποχρεώσεων,
  • ο οικονομικός προγραμματισμός των εξόδων,
  • η σωστή αξιοποίηση του μειωμένου πλέον ελεύθερου χρόνου του ζευγαριού αποτελούν μερικές από τις κυριότερες αιτίες, που η λάθος διαχείρισή τους μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στη βιωσιμότητα της σχέσης.

Αιτίες που οδηγούν εν τέλει σε αμφιβολίες, δεύτερες σκέψεις και έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις για το τι αρχικά προσδοκούσαμε από τη σχέση και για το τι τελικά προϋποθέτει η στήριξη μιας τέτοιας απόφασης για συμπόρευση.

5 βασικοί άξονες φροντίδας για μακροχρόνιες σχέσεις

Η αγάπη και τα κοινά θέλω αποτελούν τη βάση και τα θεμέλια για όποια σχέση επιθυμεί να πάει παρακάτω. Από εκεί και πέρα, όμως, το πώς θα στηριχθεί εμπράκτως η απόφαση αυτή προϋποθέτει επαγρύπνηση και καθημερινή φροντίδα κάποιων σημαντικών παραμέτρων, που ο καθένας συνειδητά καλείται να αφουγκραστεί και να αξιολογήσει για την υγιή πορεία και βιωσιμότητα της έννοιας του “σχετίζεσθαι”.

1. Επικοινωνία και ειλικρίνεια

Το να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια καθετί καινούριο που προκύπτει ως σκέψη και μας απασχολεί αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη συνέχιση μιας υγιούς σχέσης. Και αυτό γιατί οι ανάγκες που προκύπτουν από αυτές τις νέες συνειδητοποιήσεις προκαλούν με τη σειρά τους και τα ανάλογα συναισθήματα που πρέπει να εκφραστούν και να καλυφθούν και όχι να μπουν κάτω από το χαλάκι της ρουτίνας και της συνήθειας.

2. Αντιμετώπιση ανασφαλειών και φοβιών

Οι καινούριες συνθήκες και απαιτήσεις, όπως η ανάληψη ευθυνών και η λήψη σημαντικών αποφάσεων, μπορεί να πυροδοτήσουν και να αναδείξουν με τον χειρότερο τρόπο κρυμμένες ανασφάλειες και φοβίες που κουβαλάμε, ενισχύοντας την ήδη χαμηλή αυτοπεποίθησή μας και το πόσο ανεπαρκείς μπορεί να νιώθουμε με τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της σχέσης με την εκδήλωση τοξικών συμπεριφορών.

3. Προσωπική εξέλιξη και εξέλιξη του “μαζί”

Συμβιώνοντας και ωριμάζοντας μέσα σε μια σχέση, η προσωπική εξέλιξη του εαυτού μας δεν παύει ποτέ να αποτελεί προτεραιότητα. Οι δυναμικές και οι απαιτήσεις μιας σχέσης προϋποθέτουν από εμάς να αφιερώνουμε πολλή ενέργεια σε αυτήν και αυτό πολλές φορές μας αποπροσανατολίζει από τον κεντρικό άξονα της αυτοφροντίδας και αυτοβελτίωσής μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, στην πυραμίδα των βασικών top 5 προτεραιοτήτων μας να είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, η συνεχόμενη παράλληλη εξέλιξη του εγώ μας.

4. Ισορροπίες και όρια

Θέτουμε όρια, τόσο μέσα στο σύστημα της ίδιας της σχέσης όσο και στα συστήματα γύρω από αυτήν. Όρια και ισορροπίες που από κοινού τίθενται και χρήζουν φροντίδας όσο το δυνατόν καλύτερα. Σκοπός ακριβώς εδώ είναι το σύστημα της σχέσης να καταφέρει να μην το ορίζουν οι καταστάσεις και οι όποιες κρίσεις-προκλήσεις προκύψουν, αλλά, αντίθετα, να μπορέσει να ορίσει το ίδιο από ποιες καταστάσεις, κρίσεις-προκλήσεις θα επηρεαστεί, πόσο και με ποιον τρόπο!

5. Κοινά όνειρα και στόχοι

Μπορεί να ξεκινήσαμε με δηλώσεις και κοινές αναφορές στους στόχους και στα όνειρα αυτή τη σχέση. Στο πού βρισκόμαστε όμως κάθε φορά, στο τώρα, χρειάζεται υπενθύμιση και επανατοποθέτηση. Έτσι, συζητάμε και επαναπροσδιορίζουμε μέσα στην κοινή μας πορεία τα όνειρα και τους στόχους μας, για να έχουμε επίγνωση των αλλαγών και των προσδοκιών που έχουν προκύψει μέσω της εξέλιξης της σχέσης αυτής στο σήμερα.

Οι βασικοί αυτοί άξονες συμβάλλουν στην πρόληψη και συντελούν στο υγιές χτίσιμο, βήμα βήμα, της μελλοντικής κοινής πορείας ενός ζευγαριού, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν κενά που θα γιγαντώσουν την απόσταση και θα οδηγήσουν στο τέλος σε διαφορετικές συναισθηματικές προσδοκίες, απομακρύνοντας τα μέλη του από την κοινή αρχική αναφορά και τον στόχο που τα ένωσε.

Πηγή: shape.gr

Πηγή: istock

Διάβασε ακόμη