Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πανδημία: Γιατί νιώθεις πιο στρεσαρισμένη από ποτέ;

Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις την πεσμένη διάθεση που μπορεί να νιώθεις λόγω του ενός χρόνου πανδημίας.

Σίγουρα, η συνειδητοποίηση ότι έχει περάσει ένα ολόκληρος χρόνος και ο πλανήτης δεν έχει ακόμα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα που δημιούργησε ο Covid-19 δεν είναι ευχάριστη. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που συμβάλει στη δυσθυμία που νιώθεις να γίνεται ακόμα πιο έντονη αυτές τις μέρες. Πρόκειται για το λεγόμενο “anniversary effect” (στα ελληνικά συνήθως αποδίδεται ως “επετειακό τραύμα”), μια ψυχολογική διαδικασία που μας προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουμε τις αναμνήσεις μας.

Τι είναι το anniversary effect;

Αφορά έναν όρο της ψυχολογίας και παράλληλα κάτι που, ακόμα κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, το έχουμε νιώσει σχεδόν όλοι. Αναφέρεται σε ένα σύνολο από συναισθήματα, σκέψεις και αναμνήσεις για ένα συγκεκριμένο γεγονός τα οποία εμφανίζονται ή εντείνονται κοντά σε μια ημερομηνία που σχετίζεται στενά με το γεγονός αυτό. Πιθανότατα έχει συμβεί και σε σένα να νιώθεις εκνευρισμό, θλίψη, αγωνία ή άγχος χωρίς να καταλαβαίνεις το λόγο κι όταν κοιτάζεις το ημερολόγιο θυμάσαι ότι κάτι συνέβη πριν από ένα ή περισσότερα χρόνια και συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα αυτά.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το λεγόμενο anniversary effect συγκαταλέγεται στα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες και αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να ξεπεράσουμε αυτό που συνέβη και ίσως χρειάζεται να επεξεργαστούμε περισσότερο τα συναισθήματά μας για να απαλλαγούμε από τη θλίψη που μας προκαλεί η ανάμνηση. Συνήθως διαρκεί από μερικές μέρες έως και κάποιες εβδομάδες πριν και μετά από ημερομηνίες που έχουμε συνδέσει με σημαντικά γεγονότα. “Γύρω σε αυτή την περίοδο μπορεί να αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους, να νιώθουμε θλίψη ή μοναξιά και γενικά να μας κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, είναι πιθανό να επηρεαστούν οι διατροφικές συνήθειες και ο ύπνος, η παραγωγικότητα και η ικανότητά μας να εστιάζουμε την ενέργειά μας σε μια προσπάθεια”, λέει η ψυχολόγος Γεωργία-Χριστίνα Κανελλοπούλου. Έτσι, δεν είναι παράξενο που πολλοί από εμάς νιώθουμε ακόμα χειρότερα αυτές τις μέρες.

Ανεξάρτητα από το πόσο βαρύ ή όχι νιώθεις το αποτύπωμά τους στην ψυχή σου, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αισθανθείς καλύτερα, όπως αυτοί:

Επιδίωξε την επικοινωνία με άλλους

Ένα από τα χαρακτηριστικά “συμπτώματα”του anniversary effect είναι ότι μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μόνοι -παρόλο που το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι κάτι που μας αφορά όλους. Προσπάθησε να μην ενδώσεις στην τάση για απομόνωση και αναζήτησε την επικοινωνία με ανθρώπους που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Μην ξεχνάς ότι έτσι δεν θα βοηθήσεις μόνο τον εαυτό σου αλλά και τον άλλο, μιας και πιθανότατα νιώθει εξίσου άσχημα.

Διάβασε ακόμη – Πόσο άλλαξε η πανδημία τις σχέσεις μας;

Αποσυνδέσου

Δεδομένου ότι στις τηλεοπτικές εκπομπές, στα ενημερωτικά sites αλλά και στα social media, το θέμα της πανδημίας εξακολουθεί να είναι Νο1 trending topic, θα ήταν καλή ιδέα να κάνεις ένα διάλειμμα και να προσπαθήσεις να μην εκτεθείς σε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Η πληροφόρηση θα ανασύρει περισσότερα αρνητικά συναισθήματα κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αποφύγεις τώρα.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Όπως είπαμε, το anniversary effect συνήθως επηρεάζει τον τρόπο που εκτελούμε τις βασικές ανάγκες μας, όπως το φαγητό και ο ύπνος. Εάν προσπαθήσεις να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, θα ξεπεράσεις τη δυσθυμία πολύ πιο εύκολα.

Δες το θετικά

“Θυμήσου πως το anniversary effect κάποιες φορές έρχεται για καλό, για να σου υπενθυμίσει πως κάτι δεν έχει δουλευτεί σωστά, κάποια απώλεια χρειάζεται περισσότερο χρόνο και έκφραση από εσένα, αλλά και πως πλέον είσαι μακριά από αυτήν καθώς για να είναι επετειακή η θλίψη θα έχει περάσει ακόμα κι ένας χρόνος”, επισημαίνει η Γεωργία-Χριστίνα Κανελλοπούλου. “Σκέψου τι κέρδισες σε αυτόν τον χρόνο και πώς σε βρίσκει το επετειακό τραύμα, με ποιες αλλαγές αλλά και ποιες σταθερές”.

Ζήτησε βοήθεια

Εάν νιώθεις ότι δεν μπορείς μόνη σου να αντιμετωπίσεις αυτό που νιώθεις, ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας που μπορεί να σου δείξει τον τρόπο και τα εργαλεία για να δεις την κατάσταση από μια άλλη, πιο αισιόδοξη πλευρά.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη