Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

3 υγιεινές τροφές που μπορεί να μην σου κάνουν καλό

Ποιες είναι οι φορές που οι υγιεινές τροφές δε σε ωφελούν;

Aκολουθεί η λίστα με τις υγιεινές φορές που μπορεί να σου προκαλέσουν προβλήματα υγείας, αναλόγως με τον οργανισμό σου.

Διάβασε ακόμη – 8 τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη  

Υγιεινές τροφές που δεν σου κάνουν καλό:

Φυτικές ίνες

Πότε δε σου κάνουν καλό: Άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα, δυσκολεύονται να καταναλώσουν τροφές με πολλές φυτικές ίνες. Επίσης, σε έντονες περιόδους στρες μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά το γαστρεντερικό σύστημα και συνεπώς η ανοχή στις φυτικές ίνες.

Τα συμπτώματα που μπορεί να έχεις: Μπορεί, όταν καταναλώνεις όσπρια ή λαχανικά, να υποφέρεις από πρήξιμο, αυξημένα αέρια και πόνους στην κοιλιά, εναλλαγή σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Γαλακτοκομικά

Παρότι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α και D, δεν μπορούν όλοι να τα καταναλώνουν.

Πότε δε σου κάνουν καλό: Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται λόγω ανεπάρκειας της δυσακχαριτικής λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, τον κύριο υδατάνθρακα του γάλακτος. Στην περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αποφεύγεις εντελώς τα γαλακτοκομικά και τρόφιμα που ίσως τα περιέχουν.

Τα συμπτώματα που μπορεί να έχεις: Φούσκωμα στο στομάχι, πόνος στην κοιλιά, διάρροια και μετεωρισμός.

Ξηροί καρποί

Θεωρούνται το πιο power snack της εποχής μας. Εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα που θωρακίζουν την καρδιαγγειακή σου υγεία.

Πότε δε σου κάνουν καλό: Ο βασικότερος λόγος είναι η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. H εκκολπωμάτωση είναι μια κατάσταση του εντέρου όπου τα τοιχώματα έχουν χαλαρώσει και ο βλεννογόνος υποχωρεί περνώντας ανάμεσα από το μυϊκό ιστό και προκαλώντας εσοχές σαν σακουλάκια. Στις φάσεις έξαρσης της νόσου καλό είναι να αποφεύγονται οι ξηροί καρποί και άλλες φυτικές ίνες.

Τα συμπτώματα που μπορεί να έχεις: Εάν έχεις σοβαρή αλλεργία, μπορεί ακόμα και η μικρή κατανάλωση ξηρών καρπών να σου προκαλέσει αλλεργικό σοκ, μια επικίνδυνη για τη ζωή σου κατάσταση. Εάν το πρόβλημά σου είναι η εκκολπωμάτωση, μπορεί να έχεις συμπτώματα όπως ανορεξία, φούσκωμα και πόνο χαμηλά στην κοιλιά, ενώ στη φάση που έχουμε φλεγμονή κάποιου εκκολπώματος (εκκολπωματίτιδα) μπορεί να εμφανίζεις πιο έντονα συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός και οι διαταραχές των κενώσεων.

Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη