Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα

H γιορτή που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Της Χριστίνας Πολυκάρπου

Τα Χριστούγεννα είναι μαγικά από μόνα τους, καθώς σηματοδοτούν το τέλος του έτους και την έναρξη ενός νέου, γεμάτου με νέες προσδοκίες, στόχους, ταξίδια και εμπειρίες.

Αυτές οι τελευταίες μέρες του έτους είναι ξεχωριστές, μοναδικές και θέλεις να τις ζήσεις πλήρως, με φαγητό, διασκέδαση, ξεκούραση και φυσικά, με τα παραδοσιακά έθιμα που κρατούνται από γενιά σε γενιά.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα για τα Χριστούγεννα, που μερικές φορές μοιάζουν με τα δικά μας και άλλες φορές είναι πολύ διαφορετικά.

Στην Κύπρο, αφήνουμε μπισκότα και ζεστό γάλα για τον Άγιο Βασίλη, ενώ στην Αγγλία αφήνουν μπράντι και καρότα.

Διάβασε ακόμη – Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Οι μεγαλύτερες τάσεις για το 2023

Σε άλλες χώρες, όπως στην Τσεχία, οι γυναίκες πραγματοποιούν ένα περίεργο έθιμο για να μάθουν τα ερωτικά τους για τη νέα χρονιά, πετώντας ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα. Η προσγείωση του παπουτσιού καθορίζει τη μοίρα τους.

Σε άλλες περιοχές, όπως η Βουλγαρία, τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από 12 διαφορετικά φαγητά στο εορταστικό τραπέζι, ένα για κάθε μήνα του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη και σε εμάς!

Στην Πορτογαλία το χριστουγεννιάτικο δείπνο σερβίρεται εθιμοτυπικά το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει μπακαλιάρο και βραστές πατάτες. Το πρωί των Χριστουγέννων, στη γιορτή γνωστή ως Consoda, συνηθίζεται να μπαίνουν επιπλέον σερβίτσια στο τραπέζι και για τις ψυχές των νεκρών. Πιστεύουν ότι προσφέροντας φαγητό στους νεκρούς τους, θα έχει ευλογία το νοικοκυριό τους για το νέο έτος.

Διάβασε ακόμη – 10+1 γυναίκες της μόδας στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα τους δέντρα

Στη Λετονία, τα δώρα δίνονται καθημερινά κατά τη διάρκεια των 12 ημερών των γιορτών.

Παρόλο που αυτές οι παραδόσεις από άλλες χώρες μπορεί να φαίνονται περίεργες ή ακόμη και ασυνήθιστες, είναι μια υπενθύμιση της ποικιλομορφίας και της χαράς που μπορούν να φέρουν τα Χριστούγεννα. Και προφανώς, οι γεύσεις και τα αρώματα των γιορτινών εδεσμάτων, όπως τα μοσχομυριστά μελομακάρονα, δεν έχουν σύνορα.

Και ενώ γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα με τις δικές μας παραδόσεις, ας αφήσουμε και την πόρτα ανοιχτή για νέες ιδέες και εμπειρίες. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια χρονιά αποφασίσουμε να πετάξουμε και εμείς τα παπούτσια μας σαν την Τσεχία!

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι να γιορτάζουμε με αγάπη, χαρά και καλή παρέα. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Διάβασε ακόμη