Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Πώς η θερινή ώρα βλάπτει την υγεία σου

Αλλάζουμε ώρα στις 31 Μαρτίου.

Την Κυριακή στις 31 Μαρτίου αλλάζουμε τους δείκτες τους ρολογιού και τους βάζουμε μία ώρα μπροστά για τη θερινή ώρα. Αν και υπάρχουν ορισμένα οφέλη όπως περισσότερο φως, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος, υπάρχουν και μειονεκτήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την υγεία σου.

Τι αναφέρουν παγκόσμιοι οργανισμοί και έρευνες για την αλλαγή της ώρας

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου περιγράφει πολλούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη θερινή ώρα, όπως ότι αυξάνονται οι θάνατοι από τροχαία κατά τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας καθώς και της κακής ισορροπίας με τη φυσική κιρκαδική βιολογία του σώματός μας.

Διάβασε ακόμη – 3 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου

“Οι αυξανόμενες ενδείξεις δείχνουν τους κινδύνους των εποχιακών αλλαγών της ώρας, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με αυξημένα ιατρικά λάθη, τροχαία ατυχήματα, αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομεία και άλλα προβλήματα”, δήλωσε η Τζένιφερ Μάρτιν, κλινική ψυχολόγος και πρόεδρος του AASM. “Η μόνιμη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώρα είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία και την ευημερία μας.”

Κίνδυνοι που αποδίδονται στη θερινή ώρα:

Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων και διαταραχών της διάθεσης.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν το σώμα να ανταποκρίνεται στο στρες.

Αυξημένα περιστατικά αυτοκτονιών την εβδομάδα που ακολουθεί τη θερινή ώρα.

Αυξημένη κόπωση και υπνηλία στους εφήβους. Μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι παρουσίαζαν υπνηλία και είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης ενώ δυσκολεύονταν να δώσουν προσοχή στο σχολείο με την αλλαγή ώρας.

Διάβασε ακόμη – Τι σου προκαλεί η εμμηνόπαυση

Πώς επηρεάζει την υγεία σου η αλλαγή στη θερινή ώρα;

Η θερινή ώρα επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό σου, το εσωτερικό ρολόι που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, της όρεξης, των επιπέδων ενέργειας και της διάθεσής σου. Με τη θερινή ώρα, το εσωτερικό σου ρολόι βιώνει ένα είδος mini jet lag.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου, καθιστώντας πιο δύσκολο να κοιμηθείς τη συνηθισμένη ώρα μας και να ευθύνεται για την κόπωση το πρωί.  Κάποιοι μπορεί να είναι πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο, να παρουσιάσουν αλλαγές στην όρεξη ή να έχουν πεσμένη διάθεση. Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να συντονιστεί με τα νέα δεδομένα.

Πώς να προσαρμοστείς στη θερινή ώρα

Η διατήρηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη διαδικασία προσαρμογής. Η προσαρμογή στη θερινή ώρα είναι μια ευκαιρία να προσέξεις τις ανάγκες του σώματός σου.

Κοιμήσου επτά ώρες ύπνου πριν και μετά την αλλαγή ώρας

Κοιμήσου κατά 15 έως 20 λεπτά νωρίτερα λίγες νύχτες πριν από την αλλαγή της ώρας

Τροποποίησε ανάλογα τις ώρες των γευμάτων σου ή άλλες “χρονικές ενδείξεις” για το σώμα σου.

Την εβδομάδα που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας προσπάθησε να βγαίνεις νωρίς το πρωί στο φως του ήλιου για να βοηθήσεις το εσωτερικό σου ρολόι να προσαρμοστεί στη νέα ώρα

Μείνε ενεργή. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου και να βοηθήσει το σώμα σου να προσαρμοστεί πιο γρήγορα. Ακόμη και λίγα λεπτά άσκησης κάθε μέρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις λίγο κουρασμένη κατά τη διάρκεια της αλλαγής. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη