Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Oι τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό

Δημιούργησε γεύματα με τις παρακάτω 11 τροφές.

Όταν προσπαθείς να βελτιώσεις τη συνολική υγεία του οργανισμού σου, να μειώσεις το βάρος και το φούσκωμα και να αυξήσεις την ενέργειά σου, η διατροφή είναι η βάση.

Σίγουρα η γυμναστική, η κατανάλωση νερού και η αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών θα δώσουν το απαραίτητο push για να δεις το σώμα σου να αλλάζει – και το ενοχλητικό φούσκωμα να φεύγει-, αλλά μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και μερικά ακόμη τρόφιμα θα αλλάξουν άμεσα το παιχνίδι.

Διάβασε ακόμη – 4+1 διατροφικά λάθη που κάνουν όσοι γυμνάζονται

Μείωσε το φούσκωμα με αυτές τις 11 τροφές

Αγγούρι

Φακές

Μπανάνες

Μάραθος

Τροφές ολικής άλεσης

Σπαράγγια

Γιαούρτι

Τζίντζερ

Αβοκάντο

Μαύρη Σοκολάτα

Αμύγδαλα

1. Αγγούρι

Χάρη στο φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό, κερσετίνη (που μειώνει το πρήξιμο) και την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό που φτάνει το 96%, τα αγγούρια μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στην πρόληψη του φουσκώματος. Αυτό το τραγανό λαχανικό καταναλώνεται μόνο του, σε σαλάτες, σε smoothies, στο τζατζίκι. 

2. Φακές

Οι φακές μαζί με τα ρεβίθια, τα λευκά φασόλια και τον αρακά είναι γεμάτες με φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον αίσθημα του κορεσμού. Είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου και αυτό είναι σημαντικό γιατί ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου. Προσθέτοντας, λοιπόν, αυτές τις τροφές στην καθημερινή διατροφή σου δίνεις ένα φυσικό push στον μεταβολισμό σου.

Διάβασε ακόμη – Τι είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για τη διπολική διαταραχή

3. Μπανάνες

Εκτός από κάλιο, οι μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, έναν υγιή υδατάνθρακα που ο οργανισμός δεν χωνεύει, με αποτέλεσμα να σε κρατάει χορτάτη για περισσότερη ώρα. Εδώ είναι ένα άλλο όφελος αυτού του φρούτου: Οι μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατακράτησης νερού στο σώμα σου, ρυθμίζοντας τα επίπεδα νατρίου και μειώνοντας τον κίνδυνο για φούσκωμα.

4. Μάραθος

Για αιώνες, ο μάραθος χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πέψης, την ανακούφιση από προβλήματα στο έντερο και τη μείωση του πρηξίματος.

5.  Τροφές ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν την πέψη και αυξάνουν τον κορεσμό. Μελέτες παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος για αύξηση βάρους ήταν χαμηλότερος όταν υπήρχε μεγαλύτερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα δημητριακά.

6. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και μια καλή πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών, τις οποίες το σώμα αφομοιώνει αργά με αποτέλεσμα να μένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Ως φυσικό διουρητικό, τα σπαράγγια μειώνουν την κατακράτηση νερού, μειώνοντας έτσι το φούσκωμα.

7. Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει  προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας και αποτρέπουν το φούσκωμα, ενώ χάρη στα σχεδόν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.

8. Τζίντζερ

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα τζίντζερ μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα φουσκώματος, όπως κράμπες στην κοιλιά και φούσκωμα.

9. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες και 13 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών υγιεινών, τα οποία συμβάλλουν σε ένα υγιές βάρος. Το αβοκάντο μπορεί επίσης να ωφελήσει το έντερο σου, καθώς τα καλά λιπαρά που περιέχει είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου, αφού διευκολύνουν την πέψη.

10. Μαύρη σοκολάτα

Όπως το αβοκάντο, έτσι και η μαύρη σοκολάτα περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία επιταχύνουν τον μεταβολισμό σου. Επιπλέον, μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά μεταξύ τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων συσχετίστηκε με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

11. Αμύγδαλα

Μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ αμυγδάλων και ελέγχου της όρεξης με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αμύγδαλα πεινούσαν λιγότερο και είχαν μειωμένη επιθυμία να φάνε σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κράκερ ή έπιναν νερό.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη