Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

“Ιστορίες γυναικών”: H Βασιλική Αναστασίου μιλάει για τη συναυλία του Amagamation Project στο Ριάλτο

Που δίνει φωνή στις γυναίκες μέσα από τις πολύτιμες ιστορίες τους.

Της Νικόλ Ζένιου

Το αγαπημένο μουσικό σχήμα Amalgamation Project θα ολοκληρώσει το Φεστιβάλ Moυσικές του Κόσμου – Rialto World Music Festival την Πέμπτη 29 Ιουλίου με μία μοναδική συναυλία, όπου θα παρουσιάσει διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια, ένα αμάλγαμα δύσης και ανατολής, όπως και δικές του συνθέσεις, με εμβόλιμες μικρές αφηγηματικές ιστορίες/ ποιήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πώς στην συναυλία δίνεται επίσης έμφαση στις “ιστορίες” γυναικών της Κύπρου αλλά και άλλων περιοχών της Μεσογείου, στην ευαισθησία, στην δύναμη, στις θυσίες και στον ερωτισμό τους μέσα από τα τραγούδια τους, τραγούδια για χαρές και λύπες, νανουρίσματα και μύθους.

Με αφορμή αυτό το μουσικό ταξίδι που θα απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στο Θέατρο Ριάλτο την Πέμπτη, μιλήσαμε με την ταλαντούχα τραγουδίστρια και δημιουργό του Amalgamation Project, Βασιλική Αναστασίου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας λεπτομέρειες για την παράσταση, τη δημιουργική διαδικασία, τη σημασία του να δίνουμε φωνή στις γυναίκες αλλά και για τα σχέδια του σχήματος για το μέλλον.

Διάβασε ακόμη – Το Amalgamation Project στο φεστιβάλ μουσικής του Rialto

Αρχικά, πώς προέκυψε το Amalgamation project;

Το project προέκυψε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Λονδίνο το 2010 όταν χρειάστηκε να δημιουργήσω ένα σχήμα για να παρουσιάσω τη μουσική μου στο ρεσιτάλ αποφοίτησής μου. Έκτοτε άλλαξε μορφή και κάποιους συνεργάτες, αλλά παρέμεινε πιστό ως προς το ρεπερτόριο και την ιδέα – μουσικές της Μεσογείου μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα και πρωτότυπες συνθέσεις. 

Πώς νιώθεις που το Amalgamation project θα εμφανιστεί στο κλείσιμο του φεστιβάλ Μουσικές του Κόσμου στο Ριάλτο;

Στη μικρή μας χώρα, το θέατρο Ριάλτο και οι δράσεις του, αλλά ιδιαίτερα το φεστιβάλ Μουσικές του Κόσμου, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ως πλατφόρμα για να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας και τη δουλειά μας. Είναι τιμή μας να κλείνουμε το φεστιβάλ, είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους και τίποτε δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένο. Είμαστε ευγνώμονες.

Τι να περιμένουμε από την παράσταση την Πέμπτη;

Την Πέμπτη θα παρουσιάσουμε δικά μας τραγούδια και κάποια αγαπημένα διασκευασμένα πολυφωνικά. Θα έχουμε την τιμή να συνεργαστούμε επί σκηνής με τον σπουδαίο βιολιστή Μιχάλη Κουλουμή τον οποίο θαυμάζω ιδιαίτερα και θα έχουμε κι έναν καλεσμένο έκπληξη.

Στην κιθάρα και στις ενορχηστρώσεις είναι ο καλός μου φίλος και συνεργάτης για πάρα πολλά χρόνια τώρα, Ερμής Μιχαήλ, στο μπάσο ο Αντρέας Ροδοσθένους, στα κρουστά ο Ρόδος Παναγιώτου και στις φωνές, Αργυρώ Χριστοδούλου, Μυρτώ Αριστείδου, Χριστίνα Αντωνιάδου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ και Αννίτα Κωνσταντίνου. Μια όμορφη παρέα και υπέροχοι καλλιτέχνες.

Πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της παράδοσης μέσα από τη μουσική;

Η άποψή μου είναι ότι η παράδοση είναι κάτι το ζωντανό, “διατηρείται” στον χρόνο αλλά και συνυπάρχει με το σήμερα. Ποτέ δεν με απασχόλησε το γεγονός να παρουσιάσω κάτι με αυθεντικό παραδοσιακό τρόπο ή ήχο. Το Amalgamation δουλεύει με βάση το συνονθύλευμα, την πρόσμιξη. Οι επιρροές και οι σπουδές μας, επηρεάζουν τον τρόπο που ακούμε, αντιλαμβανόμαστε και αναπλάθουμε αυτή τη μουσική. Δεν υπάρχουν κανόνες και η διαδικασία είναι πολύ δημιουργική. 

Στην συναυλία θα δοθεί έμφαση στις “ιστορίες” γυναικών της Κύπρου αλλά και άλλων περιοχών της Μεσογείου. Μίλησε μας για αυτό, για το πόσο σημαντικό είναι να δοθεί φωνή στις γυναίκες αλλά και στις ιστορίες τους;

Στην πορεία ανακαλύψαμε ότι πολλά από τα παραδοσιακά τραγούδια – ιδιαίτερα της Κύπρου – είναι γραμμένα από την οπτική του άντρα, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απόλυτο. Ίσως να προέκυψε και λόγω και της ιεραρχίας της κοινωνίας-οικογένειας στην Κύπρο πριν 100 χρόνια. Ήταν ένα γεγονός που μας έβαλε αυθόρμητα στην διαδικασία να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πως θα ήταν να εκφραστούν και να αποτυπωθούν τα ίδια λόγια από τη γυναικεία πλευρά.  Για παράδειγμα πως θα ακουγόταν αν μια γυναίκα έλεγε σε έναν άντρα “Έχω κοντά σου μια ριτζιά τζιαι θέλω να περάσει, ν´ αφήκεις το κορμάτζι μου στ´ αγκάλια σου να πνάσει”. Νομίζω δεν είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε τις γυναίκες – στα τραγούδια και όχι μόνο να εκφράζουν τις επιθυμίες τους ή τη μη επιθυμία τους ευθέως (και να εισακούγονται). Καιρός να αλλάξει αυτό. 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Amalgamation project;

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη θα ηχογραφήσουμε το καινούριο μας άλμπουμ με τη μουσική που γράφουμε τον τελευταίο καιρό. Θα περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις του Γιώργου Καλογήρου και δικές μου, σε ενορχηστρώσεις/διασκευές του Ερμή Μιχαήλ. Θα συμμετάσχει στον δίσκο ο Μιχάλης Κουλουμής (βιολί) ως guest musician και θα κυκλοφορήσει διαδικτυακά τον Γενάρη του 2022.

Info: instagram: @anastasiou_vasiliki, @amalgamationchoir, facebook: @Vasilikí, @Amalgamation choir

H συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 21:00, στο Πάρκινγκ ΣΕΚ (πίσω από Θέατρο Ριάλτο), τηλ.: 77777745, www.rialto.com.cy

Διάβασε ακόμη