Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Οι επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία μας

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Το κόκκινο κρέας αποτελεί το κρέας των θηλαστικών, το οποίο έχει συνήθως κόκκινο χρώμα όταν είναι ωμό.

Κόκκινο κρέας και καρδιακές παθήσεις

Το κόκκινο κρέας σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε αλάτι. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διάβασε ακόμη – Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνονται κατά το μαγείρεμα 

Κόκκινο κρέας και καρκίνος

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Ομοίως, με τις μελέτες για τις καρδιακές παθήσεις, φαίνεται ότι το είδος του κρέατος κάνει τη διαφορά. Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπτώσεις στην υγεία κατά το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το κόκκινο κρέας επηρεάζει την υγεία. Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να σχηματίσει επιβλαβείς ενώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) και προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, εργαστηριακά πειράματα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να αλλάξουν το DNA και να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την ελαχιστοποίηση του σχηματισμού αυτών των ουσιών κατά το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος:

Διάβασε ακόμη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την διαλειμματική νηστεία

• Χρησιμοποιούμε πιο ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το μαγείρεμα στον ατμό, αντί το τηγάνισμα.

• Ελαχιστοποιούμε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν εκθέτουμε το κρέας απευθείας στη φωτιά.

• Περιορίζουμε τα καπνιστά τρόφιμα.

• Αν πρέπει να μαγειρέψουμε σε δυνατή φωτιά, αναποδογυρίζουμε συχνά το κρέας για να μην καεί.

• Μουλιάζουμε το κρέας σε μαρινάδα, όπως με μέλι και καρυκεύματα, πριν το ψήσουμε. Το μαρινάρισμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού ετεροκυκλικών αμινων.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyviou.

Διάβασε ακόμη