Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Μετά την απιστία: Μένω ή φεύγω; Ο σύμβουλος σχέσεων απαντά

Ο ψυχοφυσιολόγος και ιδρυτής του Limassol Psychological Wellbeing Centre, Δρ. Στέφανος Ιωάννου, σε βοηθά να αντιμετωπίσεις την απιστία στη σχέση σου. 

Η λέξη απιστία εμπερικλείει την έννοια της προδοσίας. Ουσιαστικά, όταν συμβαίνει, χάνεται η εμπιστοσύνη στη σχέση και αυτό οφείλεται στο άτομο που επέλεξε να απιστήσει. Μετά από αυτό, προκαλείται ανασφάλεια στο άτομο που καλείται να το ξεπεράσει, εάν το επιλέξει, ενώ παράλληλα η σχέση συχνά καταρρέει. 

Διάβασε ακόμη – Γιατί απατούν τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Πώς ξέρω εάν πρέπει να μείνω ή αν φύγω;

Δύο είναι τα πράγματα τα οποία θα καθορίσουν κατά πόσο ένα άτομο θα μείνει στη σχέση. 

  • Το πρώτο είναι η δική σου προσωπική ανασφάλεια για το ποιος η ποια είσαι και ποια είναι η αξία σου σαν άτομο. 
  • Το δεύτερο είναι εάν πιστεύεις ότι έχεις φταίξιμο για την πράξη αυτή του συντρόφου σου. Η ενοχή σου θα σε κρατήσει δέσμιο εάν υφίσταται πραγματικά. Αφού απαντήσεις αυτή την ερώτηση πρώτα για τον εαυτό σου τότε θα εξερευνήσεις τα κίνητρα του συντρόφου σου. 

Αξιολόγηση της απιστίας 

  • Όπως ένα έγκλημα η απάτη έχει δύο μορφές. Το πρώτο και ίσως συγχωρητέο είναι εάν έγινε “εν βρασμώ ψυχής”. Πολύ σπάνιο φαινόμενο και ίσως και καμιά φορά δύσκολο να το χωνέψεις. 
  • Το δεύτερο αφορά στο αν ήταν “oργανωμένο το έγκλημα” – το οποίο χρειάζεται κρυφή επικοινωνία και συγκάλυψη γεγονότων, και αυτό κρύβει πολλά “red flags”. Εδώ μιλάμε για πολλαπλά ψέματα και κίνητρα τα οποία οδήγησαν στην απάτη.

Τι κάνω;

Εάν η απάτη ήταν προμελετημένη τότε το πιο πιθανόν είναι να υπήρχαν προβλήματα στη σχέση εδώ και καιρό. Εδώ σαν δύο ενήλικα άτομα ιδιαίτερα εάν υπάρχουν εξαρτώμενα άτομα η σχέση δεν φτιάχνεται αλλά αναδημιουργείται από την αρχή. Δεν μένεις ποτέ μαζί με ένα άτομο που σε απατά, η απιστία δεν ξεπερνιέται. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να χτίσετε ξανά τη σχέση από την αρχή, να γνωρίσεις ένα νέο άτομο μέσα από τον παλιό σου σύντροφο και μαζί με τη βοήθεια ειδικού βάζεις καινούργιες βάσεις επικοινωνίας τόσο φυσικές αλλά και συναισθηματικές χωρίς να ανατρέχεις σε ένα επίπονο παρελθόν. 

Ευχαριστίες στον Δρ. Στέφανο Ιωάννου, τηλ.: 96143613, https://calendly.com/drstephanos

About 

Ο Δρ. Στέφανος Ιωάννου είναι Ψυχοφυσιολόγος, ιδρυτής του Limassol Psychological Wellbeing Centre και ειδικεύεται στις συναισθηματικές διαταραχές όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού, καταναγκαστικά σύνδρομα, την κατάθλιψη καθώς επίσης και τη συμβουλευτική αγωγή σε ζευγάρια. Έχει διεκπεραιώσει τις σπουδές του στη Ψυχολογία (BSc), τις Εγκεφαλικές λειτουργίες με ειδικότητα στο fMRI (MSc) στην Αγγλία και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις Νευροεπιστήμες  στην Ιταλία σαν Marie Curie Fellow. Είναι επίτιμο μέλος του Αμερικανικού συλλόγου Ψυχοφυσιολογίας. 

Διάβασε ακόμη