Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μάθε τα πολλαπλά οφέλη που σου προσφέρει το καρπούζι

Είναι ίσως το πιο νόστιμο φρούτο του καλοκαιριού και μόλις απέκτησες κι άλλους λόγους για να το τρως.

Πέραν του ότι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τους καλοκαιρινούς μήνες αφού είναι δροσερό και γλυκό, έχεις κι άλλους λόγους για να το καταναλώνεις. Η χρωματική του παλέτα και η εικόνα του, είναι από μόνα τους αρκετά για να σε κάνουν να θέλεις να το φας. Δεν είναι λίγες οι φορές που το έχεις δει να κάνει την εμφάνιση του σε καλοκαιρινές ταινίες για να δώσει τη δική του μοναδική νότα και να σε κάνει παράλληλα να θέλεις να το γευτείς. Πόσο καλό είναι για τον οργανισμό σου όμως; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις.

Αρχικά, ποια είναι η θρεπτική του αξία; Το καρπούζι περιέχει 0,2 γραμμάρια λίπους, 11,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0,6 γραμμάρια φυτικές ίνες, 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνη, 9,5 γραμμάρια ζάχαρη και 0,015 νάτριο ανά φλιτζάνι, σύμφωνα με τον USDA. Έχει περίπου 45 θερμίδες ανά φλιτζάνι και το 90% του αποτελείται από νερό.

Δες ποια είναι τα 7 οφέλη του για το σώμα σου.

#1 Ενυδατώνει το σώμα, πολλές φορές καλύτερα και από το νερό.

#2 Δίνει λάμψη στο δέρμα σου, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

#3 Προστατεύει από τις UV ακτίνες του ήλιου, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με σχετική δράση.

#4 Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση χάρη στην περιεκτικότητα του σε μαγνήσιο, κάλιο και αμινοξέα.

Διάβασε ακόμη – Πόσο καλή μνήμη έχεις; 4 τρόποι για να τη βελτιώσεις

#5 Βοηθά στην απώλεια βάρους, αφού ένα μεσαίου μεγέθους καρπούζι έχει περίπου 18 γραμμάρια φυτικών ινών και μεγάλη ποσότητα νερού.

#6 Η περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή το κάνει να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

#7 Η βήτα-καροτίνη του μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία των ματιών.

Φωτογραφίες: Unsplash

Διάβασε ακόμη