Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Γιατί αισθάνεσαι τόσο κουρασμένη τις Δευτέρες;

Τι να προσέξεις και πώς να το προσαρμόσεις για να ξεκινάς την εβδομάδα σου με ενέργεια.

Θεωρητικά, μια καινούρια εβδομάδα θα έπρεπε να μας βρίσκει γεμάτες ενέργεια και όρεξη για δημιουργία, μετά από ένα σαββατοκύριακο που μας έδωσε την ευκαιρία να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Τότε, όμως, γιατί καθώς χτυπάει το ξυπνητήρι το πρωί της Δευτέρας η πρώτη μας σκέψη είναι ότι έχουμε τόση κούραση που η εβδομάδα που ξεκινά μας φαίνεται βουνό;

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που το Σαββατοκύριακο δεν σου έφτασε να για νιώσει ξεκούραση:

Δεν έχεις ένα σταθερό ωράριο ύπνου
Εάν ξενύχτησες μέχρι πολύ αργά το Σάββατο το βράδυ και έμεινες στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, το βιολογικό σου ρολόι δυσκολεύεται να πειστεί ότι 7 το πρωί της Δευτέρας είναι μια καλή ώρα για να ξυπνήσεις. Το σώμα σου βρίσκεται σε μια κατάσταση που μοιάζει με ένα μίνι jet lag.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να διατηρήσεις λίγο-πολύ σταθερές τις ώρες που πέφτεις για ύπνο και που ξυπνάς και τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα κι αν κοιμηθείς αργά, τουλάχιστον φρόντισε να σηκωθείς στην ώρα σου. Για να το πετύχεις, απλά άνοιξε τις κουρτίνες: το φυσικό φως θα δώσει το σήμα στον οργανισμό σου ότι είναι ώρα να αδράξεις τη μέρα.

Ο τρόπος σκέψης σου είναι λάθος
Εάν πιστεύεις ότι όλα θα πάνε στραβά, απλά και μόνο επειδή είναι Δευτέρα, πιθανότατα θα πάνε. Η σκέψη μας έχει πολύ μεγάλη δύναμη κι αν ξεκινάς τη μέρα σου ακούγοντας το I Don’ t Like Mondays, δύσκολο θα έχεις μια χαρούμενη μέρα. Επιπλέον, αυτή η αίσθηση του “όλα είναι χάλια” θα σε κάνει να σέρνεσαι (σχεδόν, στην κυριολεξία).

Τι να κάνεις: Βάλε στο πρόγραμμα της Δευτέρας κάτι ευχάριστο, όπως να πιεις καφέ με μια φίλη ή να κάνεις ένα μασάζ μετά τη δουλειά. Όταν ξέρεις ότι έχεις να περιμένεις κάτι τέτοιο, θα σηκωθείς με περισσότερη ενέργεια για όλα.

Διάβασε ακόμη – 3 απλές συμβουλές που χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια

Δεν υπάρχει ισορροπία στο πρόγραμμά σου
Εάν η Δευτέρα για σένα σημαίνει το ξεκίνημα ενός πενθημέρου όπου θα πνίγεσαι στις υποχρεώσεις, μέχρι να φτάσει το Σαββατοκύριακο που παραδοσιακά θα περάσεις κάνοντας τίποτα, ίσως χρειάζεσαι λίγη ισορροπία στη ζωή σου. Σε πρόσφατη έρευνα η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ο λόγος που αισθάνονται κουρασμένοι τη Δευτέρα είναι επειδή σηκώνονται από τον καναπέ όπου έβλεπαν Netflix όλο το weekend για να περάσουν 8 ώρες με τρομερό στρες στο γραφείο. Κι αυτή η μετάβαση γίνεται μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες.

Τι να κάνεις: Αν δεν μπορείς να μεταθέσεις κάποιες από τις υποχρεώσεις της Δευτέρας το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον πρόσθεσε αυτές τις δύο μέρες ένα είδος (ευχάριστης) έντασης. Για παράδειγμα, κάνε ένα σπορ τα Σάββατα ή ασχολήσου με δουλειές του σπιτιού τις Κυριακές.

Το παράκανες με το αλκοόλ
Μήπως η βραδινή έξοδος του Σαββάτου ή το binge watching της Κυριακής συνοδεύτηκε με ένα μπουκάλι κρασί; Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν είναι να αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις κομμάτια τη Δευτέρα. Εκτός όμως από την κούραση που νιώθεις, έχε υπόψη ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τα κύτταρά σου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους ιούς και τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό και να αρρωστήσεις.

Τι να κάνεις: Να δείξεις αυτοέλεγχο. Δεν υπάρχει λόγος να πιεις τρία ποτά, θα διασκεδάσεις εξίσου εάν πιεις μόνο ένα. Επίσης, καλό είναι να το πιεις μαζί με φαγητό, καθώς οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι πιο έντονες όταν πιεις με άδειο στομάχι.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη