Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Αυτό είναι το ρόφημα που αυξάνει το άγχος

Τι να πίνεις αντί για αυτό.

Ο καφές συχνά προκαλεί νευρικότητα, αλλά μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ένα άλλο δημοφιλές ρόφημα μπορεί να προκαλεί πολύ περισσότερο άγχος. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα αναψυκτικά. Πώς τα αναψυκτικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους αλλά και ποιες εναλλακτικές λύσεις να προτιμήσεις στις επιλογές ροφημάτων σου;

Τα αναψυκτικά αυξάνουν τα συμπτώματα άγχους περισσότερο από τον καφέ

Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ αναψυκτικών και άγχους, υπογραμμίζοντας τελικά ότι τα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με τον καφέ ή το τσάι. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα κουτιά ανθρακούχου ροφήματος καθημερινά εμφάνιζαν πιο σοβαρά συμπτώματα άγχους από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερο από ένα κουτάκι την εβδομάδα.

Διάβασε ακόμη – Πώς θα χάσεις το τοπικό πάχος από όποιο σημείο θέλεις

Οι λεπτομέρειες της μελέτης

Η μελέτη περιελάμβανε μια ποικιλία συμμετεχόντων που περιελάμβανε 1.025 άτομα ηλικίας 18 έως 75 ετών από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 25 και 40 kg/m², που κλινικά θεωρείται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επιπλέον, αυτά τα άτομα παρουσίασαν κάποια συμπτώματα κατάθλιψης. Τα δεδομένα για τη μελέτη προέρχονται από την ευρωπαϊκή δοκιμή πρόληψης της κατάθλιψης γνωστή ως MooDFOOD.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και του επιπέδου κατάθλιψης και άγχους στον συγκεκριμένο πληθυσμό, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώθηκε. Με πιο απλά λόγια, η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού δε φάνηκε να σχετίζεται με άγχος στη συγκεκριμένη μελέτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές αποκρίσεις στην καφεΐνη μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά, επηρεαζόμενες εν μέρει από τη γενετική.

Ενώ αυτή η μελέτη διεξήχθη σε μια υποομάδα ατόμων με συγκεκριμένο ΔΜΣ και προϋπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης, τα ευρήματά της παραμένουν σημαντικά. Υπογραμμίζουν ότι οι διατροφικές μας επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του τι πίνουμε, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Αυτή η έρευνα συμβάλλει ένα άλλο κομμάτι παζλ στην κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ διατροφής και διαταραχών της διάθεσης. Καθώς το άγχος συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, η συσσώρευση γνώσεων σχετικά με τους φυσικούς τρόπους μετριασμού του γίνεται όλο και πιο ζωτικής σημασίας.

Διάβασε ακόμη – Μάθετε 5 αιτίες πίσω από το φόβο του καρκίνου

Τι να πίνεις αντί για αναψυκτικά

Για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών και τον πιθανό αντίκτυπό τους στο άγχος, υπάρχουν πολλές πιο υγιεινές εναλλακτικές:

Νερό: Η συνεχής ενυδάτωση με καθαρό νερό παραμένει μια από τις καλύτερες επιλογές για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Τσάγια από βότανα: Επίλεξε αφεψήματα βοτάνων χωρίς καφεΐνη, όπως χαμομήλι, λεβάντα ή μέντα, τα οποία μπορεί να έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Ανθρακούχο νερό: Αν σου αρέσουν τα αναψυκτικά, δοκίμασε ανθρακούχο νερό με μια φυσική γεύση όπως λεμόνι, λάιμ ή μερικά μούρα.

Νερό με φρούτα: Δημιούργησε τα δικά σου δροσιστικά ποτά με νερό με φέτες φρέσκων φρούτων όπως πορτοκάλια, αγγούρια ή φράουλες.

Φυσικοί χυμοί φρούτων: Επίλεξε 100% χυμούς φρούτων χωρίς πρόσθετα σάκχαρα για μια γλυκιά αλλά πιο υγιεινή επιλογή ροφήματος.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη