Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

9 βασικές επιπτώσεις που προκαλεί το αλκοόλ στο σώμα μας  

Πώς μπορεί να επηρεάζει τον οργανισμό, τον ύπνο και τη διάθεσή μας. Ο ειδικός απαντά.

Μια δροσερή μπίρα, ένα τσιπουράκι με το μεζέ, ένα ποτήρι κρασί το βράδυ με ένα κομμάτι τυρί, ένα (;) κοκτέιλ στο μπαράκι στις διακοπές. Το αλκοόλ μπορεί να είναι κομμάτι της ζωής μας, αλλά ίσως δεν ξέρεις όλους τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει το σώμα μας.

Τι κάνει το αλκοόλ στο σώμα σου
#1. Αφυδάτωση και ανισορροπία των ηλεκτρολυτών: Επειδή η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή ούρων, προκαλεί την αφυδάτωση του οργανισμού οδηγώντας σε συμπτώματα, όπως η δίψα, η αδυναμία, η ξηρότητα των βλεννογόνων, η ζάλη και η θολότητα της όρασης.

Διάβασε ακόμη – Κόκκινο, λευκό, αφρώδες: Ποιο κρασί έχει τις λιγότερες θερμίδες;

#2. Σοβαρές ηπατικές παθήσεις: Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση.

#3. Διαταραχές του γαστρεντερικού: Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος θα ερεθίσει το στομάχι και τo έντερο προκαλώντας φλεγμονή και άλλα συμπτώματα.

#4. Πτώση του σακχάρου στο αίμα: Η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή γλυκόζης στο σώμα και να εξαντλήσει τα αποθέματά της στο ήπαρ.

#5. Πονοκέφαλος: Η αλκοόλη μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιαστολή), η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει η κατανάλωση αλκοόλ στον οργανισμό σου;
Βοηθά στο σεξ;
Μάλλον όχι! Οι άνδρες που πίνουν πολύ αλκοόλ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία. Αλλά και στις γυναίκες η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή των ορμονών του φύλου και να μειώσει τη λίμπιντο.

Διάβασε ακόμη – Party time: Πώς θα αποφύγεις το hangover

“Δεν ακούω!”
Αυτό μάλλον δεν περνούσε από το μυαλό σου. Μετά, όμως, από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαπιστώσεις ότι σου είναι πιο δύσκολο να ακούσεις τους ήχους ή να εντοπίσεις την πηγή τους. Τι σημαίνει αυτό όμως; Ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις σωστά σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου, γεγονός που σε κάνει ιδιαίτερα επιρρεπή σε ατυχήματα.

Δε σου πηγαίνει!
Αυτό δε γίνεται να μην το έχεις ακούσει. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την εμφάνισή σου. Αρνητικά βέβαια. Η συστηματική κατανάλωσή του αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα. Αυτό γίνεται γιατί εμποδίζει την απελευθέρωση αντιδιουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού. Επίσης, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και καταλήγουν στην εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών στη μύτη και στα μάγουλα.

Κακός ύπνος
Το αλκοόλ εμποδίζει τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement), που είναι η πιο σημαντική φάση του ύπνου, στερώντας σου έτσι τη δυνατότητα να ξεκουραστείς σωστά. Συν του ότι σε πριμοδοτεί και με άσχημη αναπνοή, γιατί μπορεί το συκώτι να μεταβολίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, ωστόσο το 5-10% αποβάλλεται από τα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη