Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η τέχνη του πρωινού γεύματος από τους Σκανδιναβούς – 5 μυστικά για να ακολουθήσεις

5 μυστικά για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας που αξίζει να ακολουθήσεις. 

Για πολλούς από εμάς, το πρωινό είναι μία κούπα καφέ κι ένα φρούτο στο χέρι ενώ βιαζόμαστε να φύγουμε από το σπίτι. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές – να τρώμε ή όχι πρωινό – όμως οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν απολαμβάνουμε ένα πραγματικά σωστό πρωινό. 

Στη Σκανδιναβία, το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα. “Καθόμαστε πάντα μαζί και μοιραζόμαστε το πρωινό ως γεύμα, όχι μια σκέψη”, λέει ο Bronte Aurell, ιδιοκτήτρια του Scandinavian Kitchen στο Λονδίνου και  συγγραφέας του The Scandi Kitchen. “Το καλοκαίρι τρώμε το πρωινό έξω στον πρωινό ήλιο, τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες, υπό το φως των κεριών στη ζεστή κουζίνα”.

Διάβασε ακόμη – Η instructor Μαρίνα Χαραλάμπους μας εξηγεί τα οφέλη του Clinical Pilates

Το να αφιερώσεις χρόνο το πρωί για να καθίσεις και να απολαύσεις ένα γεύμα είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις μέσα στην ημέρα – κάτι από το οποίο όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε στην ταραχώδη ζωή μας. Αυτό είναι ίσως το νούμερο ένα μυστικό από τις πρωινές διατροφικές συνήθειες των σκανδιναβικών χωρών. Τι άλλο μπορούμε να μάθουμε όμως από τους Σκανδιναβούς, εκτός από το να βρίσκουμε χρόνο για το πρωινό μας; 

Η βρώμη δεν χρειάζεται να είναι μόνο βρώμη

Τα ζεστά δημητριακά είναι συνηθισμένα στο σκανδιναβικό τραπέζι του πρωινού, αλλά ποικίλλουν αρκετά από την κλασική βρώμη. Μπορείς να φτιάξεις porridge με κάθε είδους δημητριακά. Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μπαχαρικά. “Η κανέλα και το κάρδαμο είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις” λέει η Darra Goldstein συγγραφέας του Fire + Ice: Classic Nordic Cooking.

Μπορείς να έχεις μπύρα στο πρωινό

Στη Δανία, θα βρεις το øllebrød, ένα πιάτο που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να χρησιμοποιείς τα ξερά κομμάτια ψωμιού σίκαλης (και οποιαδήποτε μπύρα που μπορεί να έχει ξεμείνει ανοιχτή). Το ψωμί σίκαλης εμποτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μπύρα – κατά προτίμηση μια πιο σκούρα μπύρα που είναι λίγο πιο γλυκιά και με μερικά μπαχαρικά, και στη συνέχεια, το επόμενο πρωί, το μαγειρεύεις σε χυλό. Μπορείς να το σερβίρεις με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή γάλα, και αν θέλεις να προσθέσεις ακόμα περισσότερη γεύση, η σταφίδα και το πορτοκάλι δημιουργούν ένα γευστικό, πλούσιο πρωινό.

Το σάντουιτς δεν είναι μόνο για το μεσημέρι

Ένα open face σάντουιτς είναι ένα πολύ κοινό σκανδιναβικό πρωινό. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα κομμάτι ψωμιού σίκαλης με βούτυρο και μια φέτα τυρί, ή μπορεί να έχει γαρνιτούρες όπως αγγούρι, μήλα, φέτες αυγού ή πιπεριά. Το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή ο άνηθος δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Το ζεστό ψωμί είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις

Το σπιτικό, ζεστό ψωμί αποτελεί ουσιαστικό μέρος της σκανδιναβικής κουζίνας. Οι εργάσιμες ημέρες ίσως να μην είναι η ιδανική ώρα για το ψήσιμο αλλά είναι ευκολότερο από όσο πιστεύεις να έχεις φρέσκο ψωμί τα πρωινά. “Ψήστε τα ψωμάκια τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια βγάλτε τα κατευθείαν από την κατάψυξη για να ξαναζεστάνετε” λέει ο Goldstein. Με αυτό τον τρόπο έχεις πάντα μια ζεστή φέτα ψωμιού για να απλώσεις λίγο βούτυρο και μια φέτα τυρί – το τέλειο smörgås για το πρωί.

Συνδυάσε το γλυκό και το αλμυρό για επιπλέον πρωτεΐνη

“Συνήθως τρώμε ξινόγαλα ή ένα παρόμοιο γαλακτοκομικό προϊόν με σπόρους ή βρώμη και μερικά μούρα. Απλό – και καλό για το σύστημά σου. Στη συνέχεια, το συνδυάζουμε με μία φέτα ψωμί σίκαλης, λίγο βούτυρο και μία φέτα τυρί” λέει η Aurell. 

Πηγή: Madame Figaro

Διάβασε ακόμη