Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Βούρτσισμα δοντιών: Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις

Η απάντηση δεν είναι αυτή που θα περίμενες.

Ξέρεις ότι πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου τακτικά, αλλά, θα πρέπει να προσέξεις να μην φτάσεις στο άλλο άκρο. Αναλογίσου πόσες φορές την ημέρα βουρτσίζεις τα δόντια σου. Μήπως μια φορά; Μήπως μετά από κάθε γεύμα; Ή προτιμάς δύο φορές, μια το πρωί και μια το βράδυ; Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται η ισορροπία στο βούρτσισμα μπορεί να διατηρήσει την υγεία των δοντιών μας.

Δεν πρέπει να το παρακάνεις

Πρόσεξε. Αν το παρακάνεις με το βούρτσισμα, μπορεί να καταστρέψεις την υγεία των δοντιών για την οποία πάσχιζες. Για παράδειγμα, αν καταναλώσεις όξινα τρόφιμα κι αμέσως σπεύσεις να βουρτσίσεις τα δόντια, κινδυνεύεις να διαβρώσεις το σμάλτο των δοντιών. Όμως και το βούρτσισμα μια φορά τη μέρα φαίνεται να είναι λίγο, οπότε προτίμησε το εξής πλάνο:

  • Βούρτσισε τα δόντια σου πρωί και βράδυ για δύο λεπτά κάθε φορά.
  • Το μεσημέρι, χρησιμοποίησε μόνο οδοντικό νήμα για να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα τροφών.

Χειμώνας και ιώσεις

Κι όμως. Οι καραμέλες για το βήχα περιέχουν πολλή ζάχαρη. Αν πιπιλίζεις πολλές μέσα στη μέρα για να ανακουφιστείς από το βήχα, καταλήγεις να καταστρέφεις τα δόντια σου, καθώς πλημμυρίζουν από ζάχαρη. Παράλληλα αυξάνεται η οδοντική πλάκα και προκαλούνται μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσεις φθορά των δοντιών και ασθένεια των ούλων. Αν πονάει ο λαιμός σου και τρως πολλές καραμέλες, σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να πλένεις λίγο πιο συχνά τα δόντια σου.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη