Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Kατανάλωση νερού: Τα 6 οφέλη για την υγεία σου

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί πως μπορεί να μας βοηθήσει η επαρκής πρόσληψη υγρών.

Η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της σωματικής απόδοσης, στην πρόληψη των πονοκεφάλων και της δυσκοιλιότητας και πολλά άλλα. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 70% νερό κι έτσι συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων την ημέρα.

Διάβασε ακόμη – 7 οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως

#1. Βοηθά στη μεγιστοποίηση της φυσικής απόδοσης

Η αφυδάτωση μπορεί να επέλθει εάν μειωθεί κατά 2% της περιεκτικότητας νερού στο σώμα. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για τους αθλητές να χάνουν έως και 6-10% του βάρους του νερού μέσω του ιδρώτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένο έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, μειωμένο κίνητρο και αυξημένη κόπωση. Η επαρκής ενυδάτωση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί ακόμη να μειώσει το οξειδωτικό στρες που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης άσκησης αφού οι μύες αποτελούνται από περίπου 80% νερό.

Διάβασε ακόμη – Η ειδικός απαντά σε 5 απορίες που αφορούν την καφεϊνη

#2. Επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός επηρεάζεται έντονα από την κατάσταση ενυδάτωσης. Μελέτες αποδεικνύουν ότι, ακόμη και η ήπια αφυδάτωση, όπως η απώλεια 1-3% του σωματικού βάρους, μπορεί να βλάψει την εγκεφαλική λειτουργία.

#3. Πρόληψη και θεραπεία πονοκεφάλων

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανία σε ορισμένες περιπτώσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα αφυδάτωσης.

#4. Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η αύξηση της πρόσληψης υγρών συνιστάται συχνά ως μέρος του πρωτοκόλλου θεραπείας. Το μεταλλικό νερό που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και νάτριο βελτιώνει τη συχνότητα και τη συνοχή των κινήσεων του εντέρου σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

#5. Πρόληψη μέθης

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, επομένως μπορεί να χάνονται περισσότερα υγρά από αυτό που λαμβάνονται κι έτσι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αν και η αφυδάτωση δεν είναι η κύρια αιτία της μέθης, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δίψα, κόπωση, πονοκέφαλο και ξηροστομία. Καλοί τρόποι για να μειωθεί η μέθη είναι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού με νερό ανάμεσα στα ποτά και ένα μεγάλο φλιτζάνι νερό πριν τον ύπνο.

#6. Απώλεια βάρους

Το νερό μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους αυξάνοντας ελαφρά τον μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε σε καθημερινή βάση.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη