Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Shamsia Hassani: Η πρώτη Αφγανή street artist γίνεται η φωνή όλων των γυναικών

Η καλλιτέχνις που “ντύνει” τα κατεστραμμένα κτίρια του Αφγανιστάν με την ελπίδα.

Τα έργα της μπορεί να αποτελούν έμπνευση και φως για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, μιλούν όμως κατευθείαν στην καρδιά των γυναικών που ζουν υπό το καθεστώς του φόβου στο Αφγανιστάν. Με την κατάληψη του “τελευταίου οχυρού” της Καμπούλ, από την ομάδα των Ταλιμπάν, η χώρα βυθίστηκε για ακόμη μία φορά στον σκοταδισμό, με τις γυναίκες να τρέμουν για την ίδια τους τη ζωή, η οποία θα είναι από εδώ και στο εξής μία φυλακή.

Η Shamsia Hassani, η πρώτη και μοναδική graffiti/ street artist στο Αφγανιστάν προσπαθεί μέσω των έργων της να δώσει κουράγιο στις γυναίκες, βάφοντας τα κατεστραμμένα κτίρια της Καμπούλ και απεικονίζοντάς τις ελεύθερες, περήφανες, ανεξάρτητες.

Ύστερα από τα τελευταία γεγονότα, η Hassani ανέβασε κάποια νέα έργα της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνοντας τον πόνο και την φρίκη που νιώθει και σίγουρα κάθε γυναίκα που βρίσκεται στο Αφγανιστάν ενστερνίζεται τα συναισθήματα αυτά.

Διάβασε ακόμη – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της Καμπούλ

Στο πρώτο της έργο, που αναρτήθηκε πριν από κάποιες ημέρες, διακρίνουμε μία γυναίκα ντυμένη με χαρούμενα χρώματα να κρατά σφιχτά ένα αρμόνιο, ενώ πίσω της οργισμένοι άντρες τής δείχνουν το ζοφερό της μέλλον. Η Hassani αναφέρεται συχνά στην ανδροκρατούμενη χώρα που ζει, χρησιμοποιώντας το γεγονός ως κύριο μοτίβο στα έργα της. Ξέρει πολύ καλά ότι από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους την εξουσία, η ζωή των γυναικών που μέχρι τότε ήταν γεμάτη μουσική, τέχνη, μόδα, ελευθερία θα σβήσει για πάντα.

Στα δύο πιο πρόσφατα σχέδιά της βλέπουμε ξανά μία γυναίκα να κρατάει μια πικραλίδα, ένα στοιχείο που επαναλαμβάνεται στα σκίτσα της και αντικατοπτρίζει την ελπίδα. Στο πρώτο σκίτσο, μία κοπέλα με πολύχρωμα ρούχα προσφέρει στον σκιτσαρισμένο με μαύρα χρώματα άνδρα την πικραλίδα, την οποία εκείνος κοιτά με μίσος.

Σαν συνέχεια σε αυτό το έργο, το επόμενο απεικονίζει μία γυναίκα στα γόνατά της να κλαίει γοερά ενώ η πικραλίδα της είναι κατεστραμμένη στο πάτωμα, το οποίο έχει τίτλο “Death to Darkness”. Με λίγα λόγια η Hassani έχει συνειδητοποιήσει την δυσμενή κατάσταση στην οποία οι γυναίκες στο Αφγανιστάν βρίσκονται, με την ίδια προς στιγμήν να έχει χάσει την ελπίδα της.

H Shamsia Hassani, γεννηθείσα στο Ιράν από πρόσφυγες γονείς, ακολούθησε την κλίση της στη ζωγραφική και πήρε την απόφαση να γυρίσει στο Αφγανιστάν το 2005. Έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ και σήμερα είναι καθηγήτρια στην Καλών Τεχνών. Η ίδια φυσικά δεν έχει σταματήσει να προβάλλει την τέχνη της στους δρόμους αλλά και να επιδίδεται για ώρες στο εργαστήριό της. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, προσπαθεί τα έργα της, τα οποία σχεδιάζει σε τοίχους, να είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος ώστε να μην είναι για πολύ χρόνο εκτεθειμένη, γεγονός για το οποίο μπορεί να χάσει και την ίδια της τη ζωή.

Παρά τον κίνδυνο που διατρέχει, η Hassani έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να δίνει δύναμη σε ανθρώπους μέσα από την τέχνη της. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της “Πιστεύω πως μπορώ να αλλάξω το μυαλό των ανθρώπων με τα έργα μου και μοιράζοντας τις ιδέες μου με τον κόσμο”.

Σύμφωνα με τη DW, η Hassani αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ασφαλή μυστική τοποθεσία.

Πηγή: Madame Figaro

Διάβασε ακόμη