Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η νέα έκθεση της Χαράς Σαββίδου

Η ημερομηνία των εγκαινίων.

Όπως των φύλλων οι γενιές έτσι και των ανθρώπων… (Όµηρος). Η εικαστικός και γλύπτρια Χαρά Σαββίδου σας προσκαλεί στην έκθεση της όπου παρουσιάζει τον τελευταίο κύκλο των γλυπτών και κολάζ της, που χαρακτηρίζονται από το αιθέριο των πολλαπλών διαµπερών επιφανειών και κτίζουν συσχετισµούς µε την φύση και τον άνθρωπο.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο οίκηµα του Ε.ΚΑ.ΤΕ., στην οδό Παίωνος 11, στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής, Λευκωσια, και τηλ. 22466426. Η εικαστικός γράφει για τη νέα της δουλειά: “Πηγή, νερό, το ποτάµι, η ρευστότητα, η διαφάνεια. Βλέπω τον κόσµο µέσω φυσικών και νοητών σχέσεων, αόρατα ή εµφανή πλέγµατα, σε µια ατέλειωτη ροή αλλαγής και εξάρτησης. Με γοητεύει η φύση και είναι πηγή έµπνευσης. Βλέπω στοιχεία ανάπτυξης χώρου µα και χρόνου µέσα στις διακλαδώσεις, βλέπω άξονες στους κορµούς καθώς και ρευστότητα. Οδηγούµαι σε συνειρµούς. Ο Αχέροντας, η νύµφη Δάφνη, η κυρά Φροσύνη, η λυγερή της Άρτας, η Οφηλία, η Βιρτζίνια Γουλφ. Τα ιµάτια της ιέρειας, η βρεγµένη περιβολή της Νίκης. Το ύφασµα στις τελετουργίες της Θεάς γίνεται πτυχές στις κολώνες, και το ιερό άλσος µεταλλάσσεται στο κιονόκρανο. Οι τελετουργίες αλλάζουν, αλλά ποιές είναι άραγε οι καταβολές των αρχετύπων; Ποια η χαµένη σχέση µεταξύ της φύσης και του ανθρώπου µέσω της µυθικής Θεάς που έγινε θυσία, όπως η Περσεφόνη; Τα πάντα ρει και το πλαίσιο όπου κινείται η τέχνη συµβατικό αλλά και ευµετάβλητο µοιάζει. Τα πάντα ρει και ο κύκλος της ζωής που αναιρεί το θάνατο χορεύει σε χώρο νοητό. Το κενό λαµβάνει µέρος στην δηµιουργία όπως τα φύλλα που τα παρασέρνει ο άνεµος. Όπου η συµπαγής γλυπτική του πατριαρχικού στιβαρού ηρωικοὐ δεν έχει θέση στο προαιώνιο εφήµερο. Στήν αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι.”

Η Χαρά Σαββίδου έχει συµµετάσχει σε οµαδικές και σε δικοινοτικές εκθέσεις. Έλαβε µέρος µε site-specific εγκαταστάσεις, στις εκθέσεις “In Out of line” 2004, “Leaps of faith” 2005, “In transition” 2006, “Κύπριοι καλλιτέχνες στηρίζουν τις Ειρηνευτικές Συνοµιλίες του ΟΗΕ 2009, “Change of climate” 2009, ‘Tempus Fugit’ στο CVAR 2016 και άλλες. Ως επικεφαλής του Ε.ΚΑ.ΤΕ. οργάνωσε επίσης εκθέσεις, εργαστήρια και άλλα καλλιτεχνικά και δικοινοτικά δρώµενα, όπως για τον εορτασµό της εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε. Το 2017 συµµετείχε µε την ατοµική έκθεση ‘Sarcopoterium Spinosum’ στο φεστιβάλ Brighton May, ενώ το 2019 είχε τήν ατοµική έκθεση ‘Meshing Around’, στην Γκαλερι ‘Gloria’ καθώς και τήν από κοινού έκδοση, µε τήν ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν, του βιβλίου, ‘Rose falling into night’. Κατά το 2019 και 2020 ανέλαβε δύο συνεργασίες µε τη χορογράφο Αριάννα Οικονόµου για τα έργα ‘Sketching a dance’ και ‘Karfitses’.

Εγκαίνια: 4 Απριλίου 2024, η ώρα 19:00 – 22:00

Η έκθεση είναι μέχρι 15 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές από 15:30 – 20:00 και Σαββατοκύριακα 11:00 – 17:00

Διάβασε ακόμη