Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο Filep Motwary εκθέτει μια σειρά φωτογραφιών στην Εβδομάδα Πολιτισμού της Τιφλίδας υπό τον τίτλο “The Betrothed”

“Μία κολεκτίβα από εικόνες που αντανακλούν την ελληνική και κυπριακή παράδοση μέσα από το ένδυμα”.

Για τους ανθρώπους των τεχνών και της μόδας, ο Filep Motwary δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο πολυσχιδής Κύπριος δημιουργός θα ταξιδέψει μέχρι την Γεωργία για να παρουσιάσει μια σειρά φωτογραφιών στην Εβδομάδα Πολιτισμού της Τιφλίδας που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 12 Μαΐου.

Ο τίτλος της έκθεση είναι “The Betrothed” και πρόκειται για ένα project που ξεκίνησε αρχικά κατά τη διάρκεια των ημερών του ως “σχεδιαστής μόδας” και ενώ ζούσε στην Αθήνα.

Tο 2011, του ζητήθηκε από τη γνωστή ιστορικό μόδας και επιμελήτρια, Lydia Kamitsis να δημιουργήσει ένα ρούχο για να συμμετάσχει σε ένα από τα εκθεσιακά της project με τίτλο “Beyond Dress Codes: Από την παραδοσιακή φορεσιά στη σύγχρονη μόδα”, που είχε παρουσιαστεί το 2010 στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Στο κάλεσμα της Καμίτση ο Motwary ανταποκρίθηκε με τη δημιουργία “Nuptialis” η οποία σήμερα ανήκει στη συλλογή του Modemuseum Hasselt στο Βέλγιο.

Eνα χρόνο αργότερα, η έκθεση της Lydia Kamitsis συνέχισε την πορεία της στην Κύπρο και παρουσιάστηκε στη Λευκωσία, στο Μουσείο Βύρωνος του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας.

Για την κύπριακη εκδοχή του “Beyond Dress Codes”, ο Motwary δημιούργησε δυο νέα κοστούμια, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο και τα κομμάτια διακοσμήθηκαν με κοσμήματα της Maria Mastori. “Οι δυο δημιουργίες με τον τίτλο “The Betrothed” είχαν ως έμπνευση την ελληνική λαογραφία και κυπριακή ενώ παρουσιάστηκαν μαζί με άλλες δημιουργίες Ελλήνων, Κύπριων και ξένων σχεδιαστών, όπως του John Galliano, του Jean Paul Gaultier και άλλων”, μας αναφέρει.

“Από το 2012 και μετά συνέχισα να φωτογραφίζω τα ρούχα φορεμένα σε φίλους ή ανθρώπους που μου κινούσαν το ενδιαφέρον, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό”, συμπληρώνει.

Το 2023 ο Filep Motwary δώρισε τα δύο κοστούμια και κοσμήματα στο Λεβέντειο Μουσείο στη Λευκωσία, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο μέλλον και “ίσως να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές”, καταλήγει.

Τι τον εμπνέει όμως έτσι ώστε να δημιουργεί;
Οτιδήποτε ρομαντικό, τα απέραντα τοπία, η φύση, το φως, το ανθρώπινο σώμα, οι ατέλειες, η τελειότητα, η σιωπή. Αποφεύγω πράγματα που με λυπούν, προτιμώ να ζω την καθημερινότητα όσο μπορώ μέσα από τη φαντασία μου. Δεν είναι εύκολο ωστόσο βρήκα τρόπο να το καταφέρνω.

Η έκθεση “The Betrothed” που θα παρουσιάσεις σε λίγες ημέρες τι θα περιλαμβάνει;
Πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες που έκανα, ένα project που ξεκίνησα μόλις επαναπατρίστηκα στην Κύπρο, αμέσως μετά από τη συμμετοχή των κοστουμιών μου στην έκθεση “Beyond Dress Codes”. Ο ηθοποιός Αποστόλης Τότσικας, η Μάρα Δεσύπρη με την κόρη της Ζήνα, η φωτογράφος Ρούλα Ρέβη αλλά και διάφοροι άλλοι ενδιαφέροντες άνθρωποι με τους οποίους είτε είμαστε στενοί φίλοι είτε τους συνάντησα στο δρόμο, σε κάποιο ταξίδι μου ή ανταποκρίθηκαν σε κάποιο scouting call, πρωταγωνιστούν σε αυτές τις εικόνες.

Ποια στοιχεία της κυπριακής παράδοσης κατά τη γνώμη σου είναι ανεκτίμητα; Και σε ποιο βαθμό τα εκμεταλλευόμαστε;
Στη μοντέρνα μας κοινωνία δεν μπορούμε να ζούμε με βάση την παράδοση ωστόσο μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν. Όπως κάθε τοπική παράδοση έτσι και η κυπριακή αποτελεί εφόδιο για να οδεύσουμε στο μέλλον. Οφείλουμε να την γνωρίζουμε καλά και επιτέλους να είμαστε περήφανοι για οτιδήποτε μας χαρακτηρίζει.

Ο Filep Motwary δεν εφησυχάζεται ποτέ. Τι να περιμένουμε για το μέλλον;
Αυτή την περίοδο κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ένα από αυτά το επόμενο μου βιβλίο που αφορά τη μόδα και την κοινωνιολογική της διάσταση.

Λίγα λόγια για τον Filep Motwary
Ο Filep Motwary είναι ανεξάρτητος επιμελητής μόδας, συγγραφέας και κριτικός μόδας, φωτογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις μόδας, μεταξύ των οποίων η SYNERGY: Art into Fashion (Μουσείο Α. Γ. Λεβέντη, CY 04.22 – 09.22) και η blockbuster “Haute-à-Porter” (Modemuseum Hasselt, BE, 04.16 – 09.16) για την οποία ήταν επίσης ο συγγραφέας του best-seller βιβλίου με τον ίδιο τίτλο (Lannoo, διανομή Rizzoli). Η έκθεση κατατάχθηκε από το Forbes ως μία από τις τρεις κορυφαίες για εκείνη τη χρονιά. Φέτος επιμελήθηκε την έκθεση “Fashions We Keep” στη Λευκωσία σε συνεργασία με τον όμιλο Amicci.

Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Theorem[a]: The Body, Emotion + Politics in Fashion», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Skira και περιλαμβάνει εμπεριστατωμένες συζητήσεις του με πρωτοπόρους της μόδας όπως ο Hussein Chalayan, ο Harold Koda του MET, ο Jean Paul Gaultier, η Michèle Lamy, ο Nick Knight, η Suzy Menkes, η Iris Van Herpen κ.α.

Μεταξύ των ετών 2005-2022, έχει πάρει συνέντευξη περισσότερο από 500 κορυφαίες προσωπικότητες του κόσμου της μόδας και των τεχνών. Μερικοί από αυτούς είναι οι: Donatella Versace, Giorgio Armani, Maria Grazia Chiuri (Dior), Shirin Neshat, Thomas Houseago, Yohji Yamamoto, Luke και Lucie Meier, Kim Jones, Elie Saab, Alessandro Dell’Αcqua, Nadège Vanhée-Cybulski κ.α.

Από το 2018 κατέχει τη θέση του Editor-at-Large στην Ελληνική έκδοση της Vogue. Η θρυλική συνέντευξη του με τον Olivier Rousteing του οίκου Balmain στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2023 έγινε ζωντανά παρουσία δύο χιλιάδων ατόμων.

Για 14 χρόνια, μέχρι το 2023 εργάστηκε για το περιοδικό Dapper Dan.

Ο Motwary είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Polimoda στη Φλωρεντία, εστιάζοντας τόσο στην πρακτική της επιμέλειας εκθέσεων μόδας όσο και στην καλλιτεχνική διεύθυνση, από το 2013.

Συνεργάστηκε στενά με τον Jean Pierre Blanc και το διάσημο Φεστιβάλ Hyères στη νότια Γαλλία, όπου εργάστηκε σε έργα με τους Yohji Yamamoto, Felipe Oliveira Baptista, Karl Lagerfeld και Chanel, Kenzo [..] από το 2011 μέχρι και το 2015.

Η σειρά ταινιών #craftingcyprus που συνέγραψε και σκηνοθέτησε για την Υπηρεσία Χειροτεχνίας Κύπρου και το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, έκαναν πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023 αντίστοιχα, στη Διεθνή Μπιενάλε Χειροτεχνίας Révélations και στο φεστιβάλ χειροτεχνίας στην Βαρκελώνη ενώ συνεχίζουν την περιοδεία τους ανά τον κόσμο.

Η τελευταία του ταινία αφορά ένα μίνι ντοκιμαντέρ για τα 25 χρόνια του Pharos Arts Foundation και έχει τίτλο “A Cultural Equation” και έγινε με ανάθεση από τον πρόεδρο του ιδρύματος, Garo Keheyan.

www.filepmotwary.com
Instagram: @filepmotwary

Φωτογραφία Filep Motwary: @Ioannis Tsouloulis

Διάβασε ακόμη