Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

#CraftingCyprus: Οι ταινίες μικρού μήκους για την κυπριακή χειροτεχνία που πρέπει να δεις

Μία σειρά ταινιών μικρού μήκους που παρουσιάζουν τρεις τοπικές τεχνικές χειροτεχνίας: την Κεντητική, την Υφαντική και την Κεραμική, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Filep Motwary.

Της Νικόλ Ζένιου

Στην εξέλιξη κάθε τόπου αντικατοπτρίζονται έννοιες όπως η ιστορία και η παράδοση.
Ωστόσο, αν κάποιος είναι λάτρης της μόδας, της χειροτεχνίας ή των τεχνών γενικότερα, σε ένα νησί όπως είναι η Κύπρος, συχνά παρατηρούμε πως οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα ενδιαφέροντα καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Φαίνεται πως αυτό είναι κάτι που σιγά σιγά αλλάζει, μέσα από σημαντικές διοργανώσεις που συσπειρώνουν ταλαντούχους ανθρώπους της χώρας μας, προβάλλοντας τις τέχνες που παράγονται στο νησί μας στο προσκήνιο δίνοντας τους “φωνή” μέσα από εκθέσεις, συμπόσια, φωτογραφιες καθώς και ταινίες που αφορούν στην μοναδική παράδοση αλλά και στην ιστορία της.

Διάβασε ακόμη – How it’s made: Behind-the-scenes fashion videos για να παρακολουθήσεις τώρα

Μία από αυτές της πρωτοβουλίες ανέλαβε η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας που μόλις παρουσίασε τη σειρά ταινιών μικρού μήκους με τον γενικό τίτλο #craftingcyprus σε σενάριο και σκηνοθεσία του διεθνή επιμελητή μόδας, συγγραφέα και Editor-at-Large της Vogue Greece, Filep Motwary, που επικεντρώνεται σε τρεις κατηγορίες τοπικών τεχνικών χειροτεχνίας και την εξέλιξή τους: την Κεντητική, την Υφαντική και την Κεραμική.

Οι ταινίες αφηγούνται την ιστορία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης χειροτεχνίας όπως την βιώνουν Κύπριοι τεχνίτες και καλλιτέχνες. Με στόχο να ενθαρρύνει τους τεχνίτες να προστατεύουν και να συνεχίσουν να παράγουν χειροτεχνία, ο Motwary αγγίζει τη ζωτικότητα αξιών όπως η καθοδήγηση, η συνέργεια, το όραμα και η σημασία της μετάδοσης δεξιοτήτων στις νεότερες γενιές.

Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μακροπρόθεσμου έργου που στοχεύει να προβάλει την παραδοσιακή χειροτεχνία ως ίσως την πιο απτή εκδήλωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς,  να καταγράψει και να καθιερώσει διεθνώς την ομορφιά των τεχνικών της Κυπριακής Χειροτεχνίας και των δημιουργών τους.

Δες το πρώτο βίντεο για την Κεντητική παρακάτω:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CYPRUS HANDICRAFT (@cyprus_handicraft_service)

Φωτογραφίες: Filep Motwary

Διάβασε ακόμη