Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η ατομική έκθεση του Γιάννη Σακέλλη με τίτλο “a carcass”

Την παρουσιάζει η γκαλερί Blue Iris.

Η γκαλερί Blue Iris παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Γιάννη Σακέλλη με τίτλο a carcass / το ψοφίμι, που θα λάβει χώρα κατά τον Μάρτιο του 2024.

Η νέα δουλειά του Σακέλλη αξιοποιεί την παραδοσιακή αντίληψη για το γυναικείο σώμα ως κατεξοχήν σύμβολο κάλλους, αλλά επικεντρώνεται στη φθορά του, αποτελώντας επί της ουσίας μια μελέτη θανάτου που αφορά τη γενική ανθρώπινη κατάσταση.

Τα έργα της έκθεσης συνομιλούν με το ποίημα του Σαρλ Μπωντλαίρ υπό τον ίδιο τίτλο, “Une Charogne”, “Το ψοφίμι”, και διερευνούν τις προοπτικές μιας συσχέτισης ανάμεσα στην ομορφιά και τη θνητότητα. Τα έργα παρουσιάζουν το γυμνό γυναικείο σώμα μέσα σε αντικρουόμενες συνθήκες, απεικονίζοντας τη γοητεία της ζωής και τον αναπόφευκτο εναγκαλισμό του θανάτου. Αυτή η αντίφαση προκαλεί τις συμβατικές αντιλήψεις για την ομορφιά, αντανακλώντας όμως και όλο το εύρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Στη σειρά χρησιμοποιούνται τεχνικές σχεδίου και ζωγραφικής διπλού επιπέδου, παρουσιάζοντας ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα τις δύο αντίθετες όψεις της κοινής ανθρώπινης βιολογίας.

Εμπνευσμένος από την ικανότητα του Μπωντλαίρ να διακρίνει την ομορφιά και μέσα στη σήψη, ο καλλιτέχνης εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία που συνοδεύει το θέμα του θανάτου, ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα για τη ζωή μέσα από τη λειτουργία της μνήμης. Η αντιπαράθεση του σκελετού με τη ζωντανή μορφή / σάρκα προσκαλεί τον θεατή να κοιτάξει πέρα από το πρώτο επίπεδο του θανάτου, προς τη ζωή. Χάρη στη λειτουργία της μνήμης, με την παρούσα, ορατή ανάμνηση / εικόνα της ομορφιάς πριν την αποσύνθεση, ο θεατής καλείται να εντοπίσει τη ζωή μέσα και πέρα από τον θάνατο.

Τίτλος έκθεσης: a carcass / το ψοφίμι

Καλλιτέχνης: Γιάννης Σακέλλης

Τα εγκαίνια της έκθεση θα είναι στις 2 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Τοποθεσία: Γκαλερί Blue Iris, 20 Ioanni Agroti street, 8047, Paphos, Cyprus Για περισσότερες πληροφορίες: 99 310893

Διάβασε ακόμη