Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα αν έχω περίοδό;

Η απάντηση στο δίλημμα κάθε καλοκαιριού.

Η περίοδος σου συχνά συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό από μόνο σου οδηγεί σε απογοήτευση, όταν συμβεί πάντα αναρωτιέσαι, “Να μπω ή όχι στη θάλασσα;” Είναι επικίνδυνο ή δεν υπάρχει πρόβλημα; Η γυναικολόγος και βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Rochester, Jane van Dis, απαντά.

Διάβασε ακόμη – Aντισύλληψη: Ποια μέθοδος σου ταιριάζει;

Μπορώ να κολυμπήσω κατά την περίοδό μου;

Όπως εξηγεί η van Dis, αν το επιθυμούμε πολύ να κάνουμε μία βουτιά κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία μας. Αντίθετα, το κολύμπι ενδέχεται να βοηθήσει την έμμηνο ρύση, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η αεροβική άσκηση συμβάλλει στην παραγωγή των ενδορφινών, που έχουν την ικανότητα να ανακουφίζουν τον πόνο, δίνοντας παράλληλα την αίσθηση της ευεξίας. Επιπλέον, το κολύμπι μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους περιόδου, όπως εξήγησε μία μελέτη του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβανίας.

Δεν είναι τυχαίο που προτείνεται η άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου, αφού μελέτες έχουν δείξει πως συμβάλλει στη μείωση των πόνων και άλλων δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Είναι ασφαλές το ταμπόν κατά το κολύμπι;

Όπως επιβεβαιώνουν οι εταιρείες που παράγουν τα ταμπόν, είναι απόλυτα ασφαλής η χρήση τους κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, πράγμα στο οποίο συμφωνεί και η γιατρός van Dis. Από την άλλη, αν το ταμπόν δεν σου ταιριάζει, μπορείς να δοκιμάσεις και το επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο περιόδου, που μάλιστα διαρκεί πιο πολλές ώρες. Αν πάλι η απορία σου είναι αν μπορείς να μη φορέσεις τίποτα όταν θα μπεις στη θάλασσα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κίνδυνος, το αίμα που μπορεί να εμφανιστεί δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο για σένα αλλά και για τους γύρω σου. Αντίθετα, το μόνο προϊόν που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς κατά την περίοδό σου στη θάλασσα είναι οι σερβιέτες. “Το μόνο προϊόν που δεν θα συνιστούσα κατά την κολύμβηση είναι η σερβιέτα, καθώς τη στιγμή που θα μουσκέψει, η κόλλα θα χαλαρώσει και ενδέχεται να φύγει”, υποστηρίζει η γυναικολόγος van Dis.

Όποιο κι αν είναι το προϊόν που θα χρησιμοποιήσεις, ένα είναι το σίγουρο. Η περίοδος δεν πρέπει να σε σταματήσει από το να κάνεις αυτό που λατρεύεις, δεδομένου ότι το κολύμπι όχι μόνο δεν είναι μία επικίνδυνη δραστηριότητα, αλλά θα προσφέρει πολλά οφέλη στην κατάστασή σου. Μην αφήσεις μία απροειδοποίητη περίοδο να χαλάσει το πρόγραμμά σου και προσπάθησε να ζήσεις τη στιγμή χωρίς παρεμβολές.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη