Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η γκαλερί eins θα συμμετέχει στην 43η έκδοση της ARCO Madrid

Με τους καλλιτέχνες Στέλιο Καλλινίκου και Λεόντιο Τουμπουρή

Η γκαλερί eins είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συμμετοχή της στη 43η έκδοση της ARCO Madrid, με μια διπλή παρουσίαση από τους Κύπριους καλλιτέχνες Στέλιο Καλλινίκου και Λεόντιο Τουμπούρη. Η γκαλερί θα συμμετέχει στο Openingsection της φουάρ που αφορά νέες γκαλερί, υπό την επιμέλεια της Cristina Anglada και Yina Jiménez Suriel. Θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 10 Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Με αναφορές στη φύση, την οικολογία, το ζωικό βασίλειο και τη γη, η έκθεση προτείνει μεθόδους κατανόησης, καταγραφής και συνύπαρξης με έμβια ή άβια όντα. Στα έργα που θα εκτεθούν, η αναπαράσταση, η αφαίρεση, η διαφάνεια, η κίνηση και ο ήχος συμβάλλουν στη δημιουργία μιας συνθήκης ανάγνωσης και διαχείρισης του ρυθμού και του παλμού που υπάρχουν στο φυσικό τοπίο και κατ’ επέκταση μέσα μας.

Στη φωτογραφική σειρά του Καλλινίκου με τίτλο ‘Glass Cage Dream’, η ευθραυστότητα της φωτογραφικής εικόνας παρομοιάζεται με την σχέση μεταξύ του φωτογράφου και των αντικειμένων του, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση. Οι φωτογραφίες περνούν από μια διαδικασία εκτύπωσης και επανεκτύπωσης, μερικές φορές από ψηφιακά κατεστραμμένα αρχεία με σκοπό να κάνουν κάθε εικόνα λιγότερο ευανάγνωστη. Η φωτογραφία αντικαθιστά την αληθινή φύση του αντικειμένου με την αναπαραγόμενη εικόνα του, μέσω μιας διαδικασίας που ενσωματώνει εκλεπτυσμένα σωματίδια χρωστικής ουσίας που είναι ανθεκτικά σε περιβαλλοντικά στοιχεία που μπορούν να υποβαθμίσουν τα μόρια του μελανιού. Η εξαφάνιση της εικόνας γίνεται εκτεθειμένη και οικεία, ενώ τα φυσικά της θέματα είναι πιο δεκτικά στην επείγουσα ανάγκη σύνδεσης τους με τη σωματική ύπαρξη του θεατή.

Οι θεματικές της ύλης, του σώματος και της γης που χρησιμοποιεί ο Τουμπούρης συνδέονται αναμφίβολα με την κίνηση της γης. Η ενασχόληση του με τη γη, μέσω κινηματογράφησης και γλυπτικής περιλαμβάνει την υλικότητα της – μεταλλεύματα, απολιθώματα, μέταλλο και γυαλί. Το ανθρώπινο σώμα αντλεί την ενέργειά του από το σώμα της γης και αποτυπώνεται μέσα από γλυπτικές χειρονομίες όπου ο επεξεργασμένος πηλός αφήνει τα ίχνη του στο γυαλί. Η σειρά ‘In temporality’, περιλαμβάνει απολιθώματα, μεταλλεύματα και πετρώματα που έχει συλλέξει και περιεργαστεί ο ίδιος κατά τη διάρκεια κινηματογράφησης στο φυσικό τοπίο, τα οποία συνδέει σε χαραγμένο με λέιζερ ανοξείδωτο χάλυβα. Στο σύνολο τους, τα έργα προτείνουν τη συνύπαρξη και σύνδεση με όντα μέσα στο φυσικό τοπίο καθώς και μια συναισθηματική αντίληψης της γης (land).

Ο Στέλιος Καλλινίκου (γ. 1985, Λεμεσός, Κύπρος) παρουσιάζει ακολουθίες εικόνων οι οποίες συνυφαίνονται σε αλληλένδετους διαλόγους και συλλογισμούς, εξετάζοντας διαφορετικές θεματικές όπως η πολιτική, η αποικιοκρατία, το περιβάλλον, η τεχνολογία, η πνευματικότητα και η δύναμη των εικόνων. Μέσω της φωτογραφίας, του βίντεο και του ήχου, κατασκευάζει κόσμους με ένα ενδοσκοπικό, αναστοχαστικό ρυθμό, που λειτουργούν ως υποθετικά σενάρια μέσω των οποίων διερευνώνται οι σχέσεις εδαφικών και ιδεολογικών εννοιών που σχετίζονται με την γη και το σώμα – όπως ο χώρος/τόπος και ο χρόνος/ιστορία.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως ΣΠΕΛ, Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, Λευκωσία, Κύπρος (2023)· Kunsthalle Baden Baden, Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία (2022)· 6η Βιομηχανική Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Αικατερινούπολη, Ρωσία (2021)· Grey Noise, Ντουμπάι, ΗΑΕ (2021)· Saigon, Αθήνα, Ελλάδα (2020)· Phenomenon, Ανάφη, Ελλάδα (2019)· MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (2019)· NiMAC (Δημοτικό Kέντρο Τεχνών), Λευκωσία, Κύπρος (2017/2019)· Foam Museum, Άμστερνταμ, Ολλανδία, (2018)· APHF, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Ελλάδα (2017)· Point Centre of Contemporary Αrt, Λευκωσία, Κύπρος (2017/2019)· Equilibrists, μια διοργάνωση του New Museum της Νέας Υόρκης και του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, Ελλάδα (2016). Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο, Γερμανία (2018-19). Βραβεύτηκε από το Foam magazine (2019) και συμμετείχε στην ετήσια περιοδική έκθεση Foam Τalent. Είναι συνιδρυτής του χώρου δράσεων Θκιο Ππαλιές στην Λευκωσία.

Ο Λεόντιος Τουμπουρής (γ. Λευκωσία, 1982) είναι εικαστικός με έδρα τη Λευκωσία. Το 2016 αποφοίτησε από το τμήμα MLitt Sculpture του Glasgow School of Art και από το τμήμα Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2009. Στην πρακτική του, ο Τουμπουρής εφευρίσκει συστήματα σχέσεων μεταξύ ύλης, σώματος και γης. Κατασκευάζει γλωσσικές εικασίες και στιγμές διάδρασης μέσω της μυθοπλασίας και της συσχέτισης. Αντλώντας από οργανικές δομές, παραδόσεις της απεικόνισης και πρακτικές του λόγου, ο Τουμπουρής διαμορφώνει τη δουλειά του σε γλυπτά, εγκαταστάσεις στον χώρο, κείμενα, ήχο, κινούμενη εικόνα και επιτελεστικές χειρονομίες.

Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις και πρότζεκτς: With mountains, and stars, and particles, γκαλερί eins, Λεμεσός (2023)· Briefly eternal, Art-o-rama, Μασσαλία (2022)· Reconfiguring motions, Korai, Λευκωσία (2022)· Palimpsest of voices, Glasgow International, Γλασκώβη (2021)· SOM, γκαλερί eins, Λεμεσός (2020)· Relations reversed, Θκιό Ππαλιές, Λευκωσία (2019)· Of particular images, Intermedia gallery, CCA, Γλασκώβη (2019)· Phyle, Custom Lane, Εδιμβούργο, επιμέλεια Eoin Dara (2018).

Διάβασε ακόμη