Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Σχέσεις on/off: Οι λόγοι που δεν σε αφήνει ενώ δεν σε θέλει πια

Tips για να τελειώσει αυτή η ιστορία.

Πολλές φορές οι άντρες μας βρίσκουν ακαταμάχητες μόλις αρχίζουμε να τους ξεπερνάμε. Εκεί που πήρες απόφαση ότι “Τέρμα πια!”, ότι αυτή η ιστορία έχει τελειώσει, ότι ήταν μια παρένθεση και μόνο, ότι δεν έχεις τίποτα πια να περιμένεις, εκεί που πήρες τα πάνω σου και άρχισες ξανά να φλερτάρεις και –το κυριότερο– να φαίνεται, εκεί που πίστευες ότι έχεις πετύχει την απόλυτη διαγραφή του, ήρθε το πρώτο, αναγνωριστικό μήνυμα και είχε ύφος ολικής επαναφοράς. Το ότι επανεμφανίστηκε μόλις είδε τις αναρτήσεις σου στο Instagram δεν είναι τυχαίο.

Πώς γίνεται όμως κάθε φορά που η σχέση σας μοιάζει να πηγαίνει προς το καλύτερο εκείνος νιώθει όλο και πιο άβολα, όλο και πιο στριμωγμένος; Σύμφωνα με τους Steven Carter και Julia Sokol, τους συγγραφείς του κλασικού πια “Men Who Can’t Love”, που πρώτοι στα τέλη των 80s διατύπωσαν τον όρο commitmentphobia (φόβος δέσμευσης), οι άντρες που στις σχέσεις τους εκδηλώνουν κλειστοφοβικές αντιδράσεις περιγράφουν την αίσθηση εγκλωβισμού που βιώνουν σαν να βρίσκονταν κλεισμένοι σε ασανσέρ ή σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη κόσμο.

Όμως μην το παίρνεις πάνω σου. Μην αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος, γιατί τα κάνεις όλα σωστά. Δεν φταίει το ότι δεν έδωσες αρκετά, ότι δεν έδειξες αρκετή κατανόηση, ευκαιρίες ή υπομονή, αλλά ότι αυτός ο άνθρωπος συναισθηματικά δεν είναι διαθέσιμος.

Διάβασε ακόμη – Σχέση με δεσμευμένο: Και τώρα τι;

Απόδραση χωρίς On/Off

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για να βγεις από την παγίδα και να ξεμπερδεύεις μια κι έξω από το είδος της σχέσης που καμία δεν θέλει να έχει, όπως αυτά:

Δεν είστε ίδιοι

Αναζητάς εγγύτητα, εμπιστοσύνη, αφοσίωση, σταθερότητα. Δηλαδή, δεσμό. Εκείνος πάλι τα θυμάται όλα αυτά όταν πια δεν σηκώνεις το τηλέφωνο. Όταν τελικά σε πείσει πως είστε στην ίδια σελίδα, νιώθει ξανά να πνίγεται. Δεν το βλέπετε το πράγμα από την ίδια πλευρά και ό,τι εσύ ονειρεύεσαι, για εκείνον δεν λειτουργεί. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές αντιδράσεις. Αρκεί να καταλάβεις αυτό για να δεις τα πράγματα πιο απλά.

Κόψε ταχύτητα

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Ακόμα κι αν θεωρείς πως του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία (ορκίζεται πως άλλαξε και πως τώρα θέλει ό,τι κι εσύ), μην βιάζεσαι. Κάνε ένα βήμα πίσω και δες τα πυροτεχνήματα της επανασύνδεσης από μακριά. Εστίασε πέρα από την ένταση της έλξης, στη διάρκεια. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα. Πώς περιμένει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου σε μία εβδομάδα;

Δεν είναι όλα σινεμά, μωρό μου

Δεν είστε η Felicity Jones και ο Anton Yelchin στην “Ιστορία Αγάπης” (“Like Crazy”), που τους κρατά χωριστά η σκληρή πραγματικότητα της πράσινης κάρτας. Στην ίδια πόλη ζείτε. Όσο κινηματογραφικό κι αν μοιάζει ένα on/off affair, καλύτερα να βλέπεις τα ερωτικά δράματα στην οθόνη και να ταυτίζεσαι, παρά να τα ζεις.

Γιατί δεν με πιστεύεις;

Όταν ένας άντρας επιστρέφει γονυπετής, με δάκρυα στα μάτια και την καρδιά κομμάτια, είναι ικανός να πει οτιδήποτε προκειμένου να πειστείς να τον δεχτείς πίσω. Θα σου προσφέρει γη και ύδωρ προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση που τον εξυπηρετεί. Μην μένεις σε όσα λέει, αλλά σε όσα κάνει.

Πάλι τον καλύπτεις;

Είναι πιεσμένος αυτόν τον καιρό. Είχε δουλειά. Δεν είχε άδεια. Πήγε στους γονείς του. Ξυπνάει πρωί. Και λοιπά, και λοιπά. Μην κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες για να καμουφλάρεις συμπεριφορές και ανεπάρκειες και μην παίρνεις επάνω σου το φταίξιμο. Αν πραγματικά το ήθελε, θα είχε βρει τρόπο να είναι εκεί.

Να σ’ αγαπάς

Φρόντισε τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, αναγνώρισε τις ανάγκες σου και δες την αξία σου. Την επόμενη φορά που το όνομα οποιουδήποτε πληγωμένου, μετανιωμένου πρώην εμφανιστεί στην οθόνη σου, θα είσαι σίγουρη για το αν (σου) αξίζει να ασχοληθείς.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη