Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις τον καφέ σου

Δεν είναι σίγουρα αυτή που νομίζεις.

Ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν ένα φλιτζάνι καφέ απαραίτητο για να “ανοίξει το μάτι” πριν κάνουν οτιδήποτε άλλο το πρωί; Ή μήπως σ’ αυτούς που έχουν συνδυάσει την απόλαυση του καφέ με εκείνες τις στιγμές που νιώθουν την ανάγκη για λίγη τόνωση; Αν συνηθίζεις να πίνεις καφέ σε συγκεκριμένες ώρες ή περιστάσεις, αυτή η μελέτη ενός καθηγητή του πανεπιστημίου Στάνφορντ ίσως αλλάξει τις συνήθειές σου.

Σύμφωνα με τον Baba Shiv, ο οποίος ειδικεύεται στην έρευνα της δομής των νευρώνων που σχετίζονται με τις περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητα, η καφεΐνη, από νευρολογικής άποψης, δρα σαν ένας… μεγεθυντικός φακός, δηλαδή επιτείνει την κατάσταση στην οποία ήδη βρισκόμαστε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν νιώθεις ήδη δημιουργική, ο καφές θα σε βοηθήσει να έχεις ακόμα καλύτερες ιδέες. Εάν όμως είσαι αγχωμένη ή έχεις αγωνία, τότε θα κάνει ακόμα πιο έντονα αυτά τα συναισθήματα.

Όταν, λοιπόν, σκέφτεσαι ότι ένα διάλειμμα για να πιεις έναν καφέ θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις από το στρες της δουλειάς, ξανασκέψου το! Το πιο πιθανό είναι ο διπλός latte να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό! Αντίθετα, εάν έχεις ξυπνήσει με καλή διάθεση και νιώθεις δραστήρια ή εάν πρόκειται να μπεις σε μια σύσκεψη για την οποία έχεις αυτοπεποίθηση και καλές ιδέες, ένας καφές είναι ό,τι πρέπει!

Ευτυχώς, για όλες εκείνες τις στιγμές που είσαι στρεσαρισμένη και νιώθεις ότι έχεις ανάγκη από κάτι να σε τονώσει (χωρίς να επιτείνει τις αρνητικές σκέψεις σου), υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ιδέες. Σύμφωνα με τον ειδικό, μια καλή λύση είναι να φορέσεις τα αθλητικά παπούτσια σου και να κάνεις έναν σύντομο περίπατο. Η άσκηση συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σε ηρεμεί ενώ την ίδια στιγμή σε τονώνει. Εκτός από αυτό μπορείς επίσης να πιεις τσάι ντεκαφεϊνέ, ώστε να μη χρειαστεί να κόψεις τη συνήθειά σου να απολαύσεις ένα ρόφημα αλλά και χωρίς τις επιπτώσεις της καφεΐνης. Δοκίμασε επίσης να ακούσεις μερικά αγαπημένα τραγούδια (που θα σου ανεβάσουν τη διάθεση) αλλά και φας ένα μικρό υγιεινό σνακ, όπως ένα φρούτο, που θα εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας τη διάθεσή σου.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη