Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πώς θα λατρέψεις τη δουλειά σου ανεξάρτητα από τον μισθό

Οι σύγχρονες εργασίες έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να μας αφήσουν να αναρωτιόμαστε για το νόημά τους.

Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τη δουλειά απλώς ως ένα τρόπο να κερδίζουμε χρήματα, αλλά υποτίθεται ότι δίνει νόημα στη ζωή μας. Ο φιλόσοφος Αλέν ντε Μποτόν ερευνά πώς η δουλειά μπορεί να σε ικανοποιεί με απροσδόκητο τρόπο.

Το πιο περίεργο πράγμα σχετικά με τη δουλειά μας δεν είναι οι πολλές ώρες που τις αφιερώνουμε ή τα παράξενα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για να την κάνουμε. Έχει να κάνει με τη στάση μας απέναντι στη δουλειά και την προσδοκία ότι η δουλειά πρέπει να μας κάνει ευτυχισμένους, ότι πρέπει να είναι το επίκεντρο της ζωής μας και των προσδοκιών ικανοποίησης που έχουμε. Η πρώτη ερώτηση που συνήθως κάνουμε σε ένα νέο γνωστό δεν είναι από πού κατάγεται ή ποιοι είναι οι γονείς του, αλλά τι δουλειά κάνει. Αυτό είναι το κλειδί της ταυτότητας και της υπόληψης κάποιου. Είναι δύσκολο να φανταστείς ότι θα ένιωθες καλά με τον εαυτό σου ή ότι θα ήξερες ποια είσαι αν δεν είχες μια δουλειά.

Διάβασε ακόμη – Τα 5 σημαντικά στάδια που περνάει κάθε σχέση

Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Για χιλιάδες χρόνια, η δουλειά αντιμετωπιζόταν ως μια αναπόφευκτη κατάρα, κάτι που έπρεπε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γινόταν. Η πιο αισιόδοξη αξιολόγηση της εργασίας έπρεπε να περιμένει το 18ο αιώνα, την εποχή των μεγάλων αστών φιλοσόφων, όπως ο Ζαν-Ζακ Ρουσό και ο Ντενί Ντινερό, που ισχυρίζονταν ότι η εργασιακή ζωή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της φιλοδοξίας για ευτυχία. Η ιδιαίτερη άποψη ότι κάποιος μπορεί να δουλεύει και για τα χρήματα και για να εκπληρώσει τα όνειρά του αντικατέστησε την πρότερη αντίληψη ότι η δουλειά έπρεπε να πληρώνει το νοίκι και οτιδήποτε πιο φιλόδοξο έπρεπε να συμβεί στον ελεύθερο χρόνο.

Αυτές οι ιδέες για τη δουλειά είχαν τις απώλειές τους. Εξάλλου, αν κάποιος πιστεύει ειλικρινά ότι η δουλειά πρέπει να είναι το παν στη ζωή κάποιου, τότε τι κάνει όταν η δυσαρέσκεια κάνει την εμφάνισή της μπροστά στον υπολογιστή αργά το απόγευμα; Η δυστυχία στο χώρο εργασίας ερμηνεύεται τώρα πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι 300 χρόνια πριν. Αν τα πράγματα στη δουλειά δεν πάνε καλά, δεν είμαστε πια μόνο δυστυχισμένοι, αλλά είμαστε δυστυχισμένοι επειδή έχει προδοθεί η υπόσχεση ευτυχίας μας.

Διάβασε ακόμη – Πως να μετατρέψεις ένα smoothie σε ένα πλήρες γεύμα

Οι σύγχρονες εργασίες έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να μας αφήσουν να αναρωτιόμαστε για το νόημά τους. Η πιο ειλικρινής απόλαυση που προσφέρει η δουλειά είναι ίσως αυτή που προκύπτει από τη γνώση ότι έχεις βοηθήσει κάποιον άλλο ή έχεις αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Όμως, η εκκεντρικότητα του κόσμου μας είναι το γεγονός ότι πολλές δουλειές είναι επικερδείς και ταυτόχρονα έχουν ελάχιστο νόημα: προσφέρουν χρήματα αλλά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιο το νόημα.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες απολαύσεις που μπορείς να πάρεις από τη δουλειά, όποια κι αν είναι αυτή. Λέμε ότι δουλεύουμε για τα χρήματα, αλλά η παραγωγή χρήματος είναι στην πραγματικότητα μια δικαιολογία για να κάνουμε άλλα πράγματα: να έχουμε ένα καλό λόγο να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί, να μιλάμε μπροστά σε προτζέκτορες, να κάνουμε παρουσιάσεις, να αναλύουμε μετοχικά κεφάλαια και να φλερτάρουμε με άλλους συναδέλφους. Πριν καν κερδίσουμε χρήματα, γνωρίζαμε την ανάγκη να είμαστε απασχολημένοι. Ξέραμε την ικανοποίηση του να χτίζεις, να γεμίζεις και να αδειάζεις δοχεία με νερό, ατάραχοι από τον απώτερο σκοπό των πράξεών μας.

Η έναρξη της δουλειάς τη Δευτέρα το πρωί μπορεί να σημαίνει το τέλος της ελευθερίας, αλλά σημαίνει επίσης ότι μπαίνουμε σε μια άλλη σφαίρα. Γίνεσαι και πάλι αυτή που λέει η επαγγελματική σου κάρτα ότι είσαι. Η έναρξη της ημέρας στο γραφείο είναι για δράση με καθαρή ματιά. Είναι καιρός να φτιάξεις καφέ και να σταματήσεις να θέτεις υπαρξιακά ερωτήματα.

Υπάρχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό της εργασιακής ζωής που πρέπει να εξυμνείς – η ευγένειά της σχετικά με τις σχέσεις μέσα σε αυτή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανυπομονούν να πάνε στο γραφείο τη Δευτέρα για να έρθουν ξανά σε επαφή με την κοσμιότητα και την υπόληψη. Έχουμε εκπαιδευτεί να συμπεριφερόμαστε με ευαισθησία στο εργασιακό πλαίσιο, να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας προς τους συναδέλφους μας και να αφουγκραζόμαστε την ανάδρασή της.

Η καριέρα σου

Ο Τζον Λις, συγγραφέας του How To Get A Job You’ll Love (Πώς θα βρεις μια δουλειά που θα λατρεύεις), και ο Τζο Πάρφιτ, συγγραφέας του A Career In Your Suitcase (Μια καριέρα στη βαλίτσα σου), σε συμβουλεύουν πώς να προωθήσεις την καριέρα σου στα βασικά στάδια της ζωής σου.

Ξεκινώντας

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη δεκαετία των 20 κάνοντας συμβιβασμούς ανάμεσα στο να κερδίζουν χρήματα και να πειραματίζονται με την καριέρα τους. Δυστυχώς, οι πιέσεις συμμόρφωσης με συμβατικά μονοπάτια (όπως προβλέπονται από το οικογενειακό ιστορικό και οι ακαδημαϊκές επιτυχίες) μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση περισσότερο από την έλλειψη αυτογνωσίας. Επικεντρώσου στους τομείς στους οποίους βρίσκεις νόημα και σε ρόλους που θεωρείς συναρπαστικούς.

Λίγο μετά τα τριάντα

Όταν είσαι 20 ξεκινάς γεμάτη ενθουσιασμό. Έπειτα, όμως, οι σχέσεις και οι υποχρεώσεις σε αναγκάζουν να συνεχίζεις στην ίδια πορεία, μέχρι που κάποια μέρα αναρωτιέσαι αν πήρες το σωστό δρόμο. Η κατάλληλη δουλειά θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σε κάνει να ξυπνάς χαρούμενη το πρωί.

Όταν αρχίζεις να εμφανίζεις μελαγχολία την Κυριακή το βράδυ και οι δυνατότητες μάθησης έχουν μειωθεί, μπορεί να συσσωρευτεί η εργασιακή δυστυχία. Αν μπαίνεις στον πειρασμό να βρεις την “τέλεια” δουλειά, είναι πιο υγιές να συνειδητοποιήσεις ότι μια δουλειά που απολαμβάνεις τις τρεις από τις πέντε μέρες είναι πολύ καλή.

Επιστρέφοντας στη δουλειά μετά από ένα διάλειμμα

Στο στάδιο αυτό έχεις κάποιες επιλογές – θέλεις διαφορετική καριέρα ή να τη διατηρήσεις ή μήπως θέλεις μια δουλειά που τελειώνει στις 5 το απόγευμα; Το ερώτημα που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι πώς θα ήθελες να φαίνεται το βιογραφικό σου σε πέντε χρόνια από τώρα.

Κάνε δύο λίστες – μία για τα πράγματα που αποδίδουν τα περισσότερο χρήματα στο μικρότερο χρόνο και μία για τα πράγματα που σου αρέσει να κάνεις. Μπορείς να βρεις κάτι που να ταιριάζει και στις δύο στήλες; Αν όχι, πώς μπορείς να οργανώσεις τη ζωή σου ώστε να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό και των δύο;

Αλλαγές της μέσης ηλικίας

Μετά την ηλικία των 45 ίσως αναζητάς μια δουλειά που να διαφέρει. Προσπάθησε επίσης να δημιουργήσεις μια καλύτερη εργασιακή “συμφωνία” – κάτι που να σου επιτρέπει να εργάζεσαι σκληρά γι’ αυτά που έχουν σημασία, αλλά που σου αφήνει χρόνο για την οικογένεια και τις άλλες επιδιώξεις σου, όσο ακόμα έχεις υγεία και ενέργεια.

10 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση

Είναι η ιδανική στιγμή να εξερευνήσεις νέους δρόμους και νέα ενδιαφέροντα. Η εθελοντική εργασία προσφέρει πολλές επιλογές και μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αποκτήσεις καινούριες δεξιότητες, καθώς και να εκμεταλλευτείς τα ταλέντα που ήδη διαθέτεις.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη