Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πώς η προσφορά μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Η έννοια της προσφοράς αλλάζει τη ζωή μας. Όταν δίνεις, χαμογελάς γιατί η συνείδηση σου γίνεται καθάρια. Όταν λαμβάνεις, πάλι χαμογελάς από ανακούφιση.

Της Κάκιας Μεγαπάνου

Όταν δίνουμε κερδίζουμε

Νέα ερευνητικά δεδοµένα έρχονται να επιβεβαιώσουν το ότι η κοινωνική προσφορά προς τον συνάνθρωπό µας είναι εξαιρετικά σημαντική και ωφέλιµη, όχι µόνο για αυτόν που προορίζεται αλλά και για αυτόν που την πραγµατοποιεί. Έτσι, η επιστήµη έρχεται να αναδείξει ένα αρκετά οξύµωρο αλλά αληθινό γεγονός: ότι όταν δίνουµε, τελικά βγαίνουµε κερδισµένοι.

Προσφέροντας µε κάθε µέσο και µορφή, είτε µε υλικά αγαθά, είτε µε υπηρεσίες, είτε µε προσωπικό χρόνο, είτε µε εθελοντική εργασία, συµβάλλουµε στη βελτίωση της ψυχικής µας υγείας. Πιο συγκεκριµένα, έχει αποδειχθεί ότι ο εθελοντισµός και η προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο, µειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεσή µας, ενισχύει την αυτοεκτίµησή µας, νικά την κατάθλιψη, ενδυναµώνει τη θετική σκέψη, προστατεύει από συναισθήµατα αποµόνωσης, αυξάνει τις δεξιότητές µας και το επίπεδο αυτοπεποίθησης, δίνει µία αίσθηση σκοπού και νοήµατος στη ζωή µας, ενισχύει τις ορµόνες που συνδέονται µε θετικά συναισθήµατα, κάνοντάς µας περισσότερο χαρούµενους και τέλος µαθαίνουµε να εκτιµούµε τα απλά πράγµατα της ζωής, που τελικά αυτά είναι και τα “µεγάλα”.

Κοινωνική Προσφορά και Βραβεύσεις

Η ΟΠΑΠ Κύπρου µε αγάπη αγκαλιάζει την κατηγορία “Κοινωνική Προσφορά” των βραβείων Madame Figaro “Γυναίκες της Χρονιάς”. Φέτος, οι βραβεύσεις θα πραγµατοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στο ∆ηµοτικό Θέατρο Στροβόλου και τα έσοδα θα δοθούν για ακόµα µια χρονιά στον σύνδεσµο που εκπροσωπεί η κυρία που ψηφίζεται από τις αναγνώστριες της Madame Figaro, στην κατηγορία “ΟΠΑΠ Κοινωνική Προσφορά”. Ας θυµηθούµε, όµως, ποιες κυρίες βραβεύθηκαν στο πέρασµα του χρόνου στην εν λόγω κατηγορία: 

MADAME FIGARO ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Σπυρούλα Αργυρίου 2013

Γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αµµόχωστο. Μετά την εισβολή µετακόµισε στον Καναδά για ένα χρόνο και µετά στην Αυστραλία, όπου έζησε εκεί για 7 χρόνια. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, στα 34 της χρόνια, γνώρισε τον καρκίνο το 1989. Μέσα από αυτή την εµπειρία έµαθε να αγαπά τον εαυτό της, τον είδε µε άλλη οπτική και εκτίµησε το δώρο αυτό που λέγεται ζωή! Όλα όσα βίωσε την έκαναν να θελήσει να βοηθήσει κι άλλους συνανθρώπους της να βγουν νικητές. Είναι από τα ιδρυτικά µέλη του ΠΑΣΥΚΑΦ και από το 1992, Επαρχιακή ∆ιευθύντρια του συνδέσµου στη Λεµεσό. Η ίδια πιστεύει ότι «ο ασθενής µε καρκίνο δεν στοχεύει στον θάνατο αλλά στη ζωή και από αυτή την προσπάθεια µόνο όφελος µπορεί να προκύψει». Οι σηµαντικές στιγµές της ήταν ότι µαζί µε την οµάδα του ΠΑΣΥΚΑΦ, ζουν την επιτυχία του στόχου τους, που είναι η ποιότητα ζωής για τον ασθενή µε καρκίνο και την οικογένειά του και η αξιοπρέπεια απέναντι στον θάνατο. Η κυρία Σπυρούλα Αργυρίου, Επαρχιακή ∆ιευθύντρια ΠΑΣΥΚΑΦ, διέθεσε το ποσό για την παροχή 24ωρης κατ’ οίκον φροντίδας σε ασθενείς για την αποκατάστασή τους. Με το ποσό που δόθηκε καλύφθηκε το κόστος για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 24ωρη βάση.

MADAME FIGARO ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014 «ΟΠΑΠ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»

Ελίνα Μοτίτου 2014

Η κυρία Ελίνα Μοτίτου ήταν η ιδρύτρια του συλλόγου «Η ΑΣΠΙ∆Α ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ», που άρχισε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2014 ως µια προσπάθεια µε στόχο τη στήριξη δυσπραγούντων οικογενειών και ατόµων. ∆ηµιουργήθηκε στη µνήµη του µικρού Αίαντα Λοΐζου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία πεντέµιση χρονών. Λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση –µε τη βοήθεια περίπου 30 εθελοντών- σε συνεργασία µε τον δήµο και ως προέκταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Ιατρείου ∆ήµου Λάρνακας. Προσφέρει απλόχερα στον συνάνθρωπό µας είδη, όπως µικροσυσκευές, έπιπλα, ρουχισµό, παπούτσια, παιγνίδια, βιβλία, παραµύθια και άλλα. ∆ικαιούχοι στην παραλαβή των ειδών, είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου ∆ήµου Λάρνακας, αλλά και οποιοσδήποτε έχει ανάγκη από βοήθεια. «Η ΑΣΠΙ∆Α ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ» είναι ανοικτή, κάθε Σάββατο από τις 10 το πρωί µέχρι τις 2 το µεσηµέρι.

Αναστασία Παπαδοπούλου 2015

Η Αναστασία Παπαδοπούλου εκτός από αναγνωρισµένη δικηγόρος είναι και πρόεδρος του Συνδέσµου «Φωνή». Το Συµβούλιο Εφαρµογής της Εθνικής Στρατηγικής «Φωνή», έχει την ευθύνη να συντονίζει όλες τις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέµηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκµετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Eγκλήµατα από τα πλέον ειδεχθή που µπορούν να διαπραχθούν σε µια κοινωνία. ∆υναµική, αεικίνητη και µε ήθος, ηγείται του Συνδέσµου δίνοντας φωνή και βοηθώντας την κοινωνία να σπάσει τη σιωπή της. Όλα αυτά µέσω της πρόληψης, της θεραπείας και της εκπαίδευσης και φυσικά δίνοντας πίσω στα θύµατα την αξιοπρέπεια, τον σεβασµό, αλλά και τα εχέγγυα να προχωρήσουν στη ζωή τους απελευθερωµένα από τις τραυµατικές εµπειρίες που έχουν βιώσει.

Καρίνα Σάββα 2016

Έχει πτυχίο στη ∆ιοίκηση και µεταπτυχιακό στον τοµέα των Ναυτιλιακών, όπου εργάζεται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό µέλος του Συνδέσµου «Funraising», που στηρίζει άπορες οικογένειες µε παιδιά στην επαρχία Λεµεσού. Ο Σύνδεσµος ιδρύθηκε το 2010, όταν µε µια παρέα φίλων της ένωσαν το κοινό τους όραµα και δούλεψαν σκληρά, µε κοινή επιθυµία την προσφορά στα παιδιά. Αποστολή του Συνδέσµου, να στηρίζει τις οικογένειες µε παιδιά από την αρχή της ζωής τους µέχρι το πανεπιστήµιο. Μέχρι τη χρονιά της βράβευσης, ο Σύνδεσµος στήριζε 200 οικογένειες. Από τις πιο σηµαντικές στιγµές ήταν οι αθλητικές αλλά και οι πανεπιστηµιακές επιδόσεις των παιδιών που στηρίζει το «Funraising».

Θέκλα ∆ράκου Καλλικά 2017

Εργάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου για 23 χρόνια, το µεγαλύτερο µέρος στην υπηρεσία ανθρώπινου δυναµικού, όπου έτυχε ευρείας εκπαίδευσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι παντρεµένη µε τον Κώστα Καλλικά. Η έµπνευση και η δύναµη για το ταξίδι της κοινωνικής προσφοράς ωρίµασε το 2008, µέσα από τις δυσκολίες της καθηµερινότητάς τους, µεγαλώνοντας δυο παιδιά µε ειδικές ανάγκες. Σ’ ένα τέτοιο ταξίδι οι προκλήσεις και τα εµπόδια είναι πολύ µεγάλα για ένα ζευγάρι. Μαζί µε µια οµάδα φίλων-εθελοντών προχώρησαν στη σύσταση του ιδρύµατος «Κοινότητα Αγίου Λουκά Του Ιατρού», µε όραµα τη δηµιουργία ενός πολυδύναµου χώρου, όπου τα ΑµεΑ θα µπορούν να βρουν ένα ζεστό και ασφαλές καταφύγιο και οι οικείοι τους ανακούφιση και συµπαράσταση.

Μαίρη Κατσιολούδη 2018

Εκπαιδευτικός, φιλόλογος γαλλικών και νοσηλεύτρια, γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Κορµακίτη και είναι η 2η από 12 αδέλφια, τα 4 µε εγκεφαλική σπαστική παράλυση. Η ύπαρξή τους χάραξε την πορεία της ζωής της. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Συνδέσµου Ευηµερίας Ατόµων µε Νοητική Αναπηρία» και εργάζεται για τη σωστή λειτουργία των Κέντρων Ηµερήσιας Φροντίδας Φαβιέρου, Στρόβολου και Ελεούσα του Κύκκου, που φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ποιότητας, της αφοσίωσης, της στοργής και της αποδοχής. Ένα όραµα ζωής έγινε πραγµατικότητα µε τη δηµιουργία του Πρότυπου Θεραπευτικού Κέντρου «Μιχάλης Κατσιολούδης», για άτοµα µε εγκεφαλική σπαστική παράλυση, στη µνήµη του αδελφού της. Κατάφερε, ακόµη, να µεταφέρει σε συνεργάτες και συναδέλφους της την έννοια της προσφοράς, διασφαλίζοντας τη συνέχιση του έργου της, δίνοντας νόηµα και περιεχόµενο στη ζωή ανθρώπων πολύ επιβαρυµένων.

∆ρ. Πόπη Κανάρη 2019

Πριν από την αφυπηρέτησή της ως ∆ιευθύντρια του Γενικού Χηµείου του Κράτους το 2000, έγινε µέλος του ∆.Σ. του Καραϊσκάκειου Ιδρύµατος (ΚΙ). Το 2005, µε δική της πρωτοβουλία και συντονισµό των Ροταριανών Οµίλων, δηµιουργήθηκε το Ροταριανό ∆ηµόσιο Αρχείο Οµφάλιου Λώρου. Από το 2011 προεδρεύει αφιλοκερδώς του ∆.Σ. του ΚΙ, το οποίο έχει εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα κέντρα στον τοµέα της αιµατοογκολογίας στον κόσµο. Το ΚΙ εγκαινίασε ένα ∆ιαγνωστικό και Ερευνητικό Κέντρο για τον παιδικό καρκίνο µε την βοήθεια διαχρονικών συµµάχων του, στηρίζοντας έτσι την κλινική εφαρµογή στοχευµένων θεραπειών µε σκοπό τη µείωση των ποσοστών θνησιµότητας. Επίσης, συνίδρυσε το νέο Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου µε το Πανεπιστήµιο Κύπρου και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, που θα ανεγερθεί µε τη χορηγία της οικογένειας Γιώργου ∆αυίδ.

∆ρ. Τίνα Παύλου 2020

Είναι οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Macalester College, St. Paul, Minnesota και µεταπτυχιακό στην Οικογενειακή Θεραπεία από το Catholic University of America, Washington DC. Από το 1998 µέχρι και σήµερα είναι η κλινική διευθύντρια του µεγαλύτερου οργανισµού απεξάρτησης στην Κύπρο, της «Αγίας Σκέπης». Σχεδίασε, οργάνωσε και εφάρµοσε όλα τα προγράµµατα της «Αγίας Σκέπης», τα οποία περιλαµβάνουν κλειστό πρόγραµµα ενηλίκων αντρών, γυναικών, µητέρας και παιδιού, και εφήβων χρηστών παράνοµων ουσιών. Υπήρξε, επίσης, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Αρχής Αντιµετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (5 θητείες), για σύνολο 15 χρόνων. Από το 2011 έως το 2016 ήταν λέκτορας στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα της Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο Λευκωσίας και στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα Συµβουλευτικής Ψυχολογίας στα θέµατα Εξαρτήσεων και Οικογενειακής Θεραπείας. Ήταν, επίσης, µέλος του Συµβουλίου Φυλακών για 2 χρόνια. Από το 2016 µέχρι σήµερα είναι µέλος του Συµβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουµένων Επ’ Αδεία. Η «Αγία Σκέπη» δηµιούργησε κλειστή δοµή για έφηβους χρήστες ουσιών, παραβάτες, χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο. Πρόκειται για την πρώτη κλειστή δοµή εφήβων (13–19 χρονών) στην Κύπρο, για απεξάρτηση από παράνοµες ουσίες.

Η κοινωνική προσφορά και η ΟΠΑΠ Κύπρου

H ΟΠΑΠ Κύπρου από την πρώτη µέρα λειτουργείας της στέκεται διπλά στην κυπριακή κοινωνία.

Μέσα από ένα µεγάλο πρόγραµµα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εστιάζει σε 5 πυλώνες,  αυτούς του αθλητισµού της υγείας του πολιτισµού της παιδείας και του περιβάλλοντος.

Mε συνέπεια και συνέχεια στηρίζει φορείς και ενέργειες που προάγουν το κοινό καλό.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OPAP Cyprus (@opapcy)

Διάβασε ακόμη